Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vették Navalnij ügyvédjeit, újabb orosz szankciók jönnek


Őrizetbe vették Ljubov Szobolt, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyvédjét és több munkatársát is, miután felkeresték a Navalnij-mérgezést beismerő FSZB-s ügynököt. Közben az orosz külügy több uniós tagország nagykövetét is berendelte a Moszkvát sújtó szankciók miatt.

Twitteren számolt be Alekszej Navalnij arról, hogy ügyvédjét őrizetbe vették. Ljubov Szobolt azt követően vitték el a rendőrök, hogy megkereste Konsztantyin Kudrjavcevet, az FSZB vegyi szakértőjét.

Alkeszej Navalnij mérgezése
Alekszej Navalnij az oroszországi ellenzék egyik legismertebb életben lévő alakja, aki éppen egy szibériai kampánykörútról tért vissza Moszkvába augusztus 20-án. A politikus augusztus 20-án egy repülőn lett rosszul, amely Tomszk városában kényszerleszállást hajtott végre. Navalnijt azonnal kórházba vitték, ahol rögtön mérgezés elleni gyógyszerrel kezdték el kezelni. Később Berlinbe szállították, ahol kimutatták a szervezetében a szovjet fejlesztésű novicsok idegméreg egy fajtáját.

Kudrjavcev előrre telefonon vallotta be, hogy miként mérgezték meg az orosz aktivistát. Szobol később már arról tweetelt, hogy bűncselekmény hiányában szabadon engedték.

Többen is rács mögött

Míg Szobol elhagyhatta az őrizetet, több kollégáját is bevitték az egyenruhások. Az ügyvéd asszisztense arról számolt be, hogy őt, egy munkatársát és a Navalnij-csapat egy további tagját is őrizetbe vették a hatóságnak való ellenszegülés vádjával.

A politikus a Twitteren kommentálta a rendőri intézkedést, szerinte ez „a legjobb válasz arra, hogy Navalnij valóban egy FSZB-s ügynökkel beszélt-e”.

Visszavágás orosz szankciókkal

Németország, Svédország és Franciaország nagyköveteit is berendelte az orosz külügyminisztérium- számolt be erről a RIA. A diplomatákat az oroszellenes uniós szankciók, valamint a Navalnij-ügy miatt kérették be, hiszen ezekben az országokban vizsgálták a megmérgezett ellenzéki politikus leleteit és mintáit.

5 dolog a Navalnij-ügyről
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:27 0:00

A külügy közlése szerint a „konfrontatív” uniós helyzetre tekintettel Oroszország kibővíti a szankciós listát, több uniós és tagállami intézmény vezetőinek és munkatársainak is megtiltja az országba való belépést. A berendelt diplomaták még nem kommentálták a bejelentést.

Telefonon kifaggatta az egyik résztvevőt

Sajátos módját választotta Alekszej Navalnij a bizonyítékszerzésnek. A CNN írta meg, hogy a megmérgezett aktivista magát orosz kormányzati embernek kiadva hívta sorra a merényletet végrehajtó Szövetségi Biztonsági Szolgálat tagjait sürgős jelentéstételi kötelezettséget színlelve.

Egyik, egyébként épp a koronavírussal küszködő ügynökük pedig elárult részleteket arról, hogyan mérgezték meg Navalnijt.

Angol felirattal is követni tudja a beszélgetést.

Konsztantyin Kudrjavcev, az FSZB vegyi szakértője közel egy órán át részletezte a mérgezéses akciót, azt is elmondta, hogy az ellenzéki politikust úgy akarták megölni, hogy alsónadrágjának belső részét novicsokkal kenték be.

Az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) tagja azt is elárulta, hogy Navalnij feltételezhetően azért maradhatott életben, mert a repülő időben kényszerleszállást hajtott végre, és a mentők és a kórházi orvosok is "túl hatékonyan" reagáltak.

Az FSZB tagad

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint a Navalnij által felvett telefonbeszélgetés kitervelt provokáció, amellyel az FSZB-t és annak munkatársait akarják lejáratni.

A közlemény szerint a felvétel nem jöhetett volna létre külföldi titkosszolgálati segítség nélkül, ugyanakkor azt is leírták, hogy a rögzített beszélgetés hamisítvány, a párbeszéd valódi résztvevőit pedig nem lehet megállapítani.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG