Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Megmérgeztek. Haldoklom” – először árult el részleteket Navalnij a megmérgezéséről


Az orosz ellenzék vezéralakja a Spiegel német lapnak adott interjúban mesélt halálközeli élményéről, és arról, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök áll a megmérgezése mögött.

A Kreml-kritikus politikus, akit nemrég kiengedtek a kórházból, a német szövetségi nyomozóiroda négy munkatársának a kíséretében látogatott a Spiegel berlini szerkesztőségébe.

Ez az első interjú, amit Alekszej Navalnij azóta adott, hogy rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton, és előbb egy orosz kórházba vitték, majd – mivel a szövetségesei attól féltek, hogy esetleg nem kezelik megfelelően a helyi orvosok – Berlinbe szállították az akkor mesterséges kómában fekvő férfit.

A Spiegel újságírója megjegyzi, hogy bár az interjúra érkező orosz ellenzéki politikus összeszedettnek hatott és sok mindenre emlékezett, de látni lehetett rajta a mérgezés utóhatásait, az arca beesett volt, 12 kilót fogyott, és még az is észrevehető erőfeszítésbe került neki, hogy vizet töltsön magának.

„A fizioterapeutám azt mondta, hogy meg kell magam erőltetnem, mindent egyedül csinálnom” – mondta Alekszej Navalnij, amikor segíteni akarnak neki.

Javul az állapota

Az orosz ellenzéki politikus még az első kérdés előtt elmondta, hogy nagyon hálás a Charité kórház orvosainak, Németországnak és a német embereknek, mert – bár semmi nem köti az országhoz, amit alig ismer – mégis megmentették az életét.

Arra a kérdésre, hogy érzi magát, Alekszej Navalnij azt mondja, hogy napról napra jobban, korábban még 10 lépcsőfokot is nehezére esett megtenni, az interjúhoz viszont már maga sétált fel az ötödikre.

„A legfontosabb viszont számomra az, hogy a mentális képességeim visszatértek. Na, persze, lehet, hogy az interjú közben az ellenkezője derül majd ki” – mondja nevetve az orosz ellenzéki politikus.

A német kancellár látogatása

Alekszej Navalnij azt mondta, hogy teljesen váratlanul érte Angela Merkel látogatása, aki nemrég felkereste a férfit a kórházban. A beszélgetésről nem árulhat el részleteket, de azt mondta, hogy semmi titkos vagy szenzációs dolog nem került szóba. Az orosz ellenzékit meglepte, hogy a német kancellár milyen jól ismeri Oroszországot, és az ő ügyét is.

„[Merkelnek] tényleg mély ismerete van arról, hogy mi megy Oroszországban” – mondta, hozzátéve, hogy amikor megköszönte a német kancellárnak a segítséget, Angela Merkel csak annyit mondott: „Csak azt tettem, ami a kötelességem volt.”

Kísérleti nyúlnak érzi magát

Alekszej Navalnij azt mondta a Spiegel riporterének, hogy egyhangúan telnek a napjai, mióta kiengedték a kórházból. Tovább folyik a rehabilitációja, az orvosok szerint olyan 90 százalékosan fog felépül, de az sem kizárt, hogy teljesen. „Senki sem tudja igazán. Olyan vagyok mint egy kísérleti nyúl – mesélte. – Lehet egyszer majd orvosi szaklapokban írnak rólam.”

Alekszej Navalnij szerint szükség lesz még a kezelésénél szerzett tapasztalatokra: „Az orosz vezetés úgy rákapott az emberek megmérgezésére, hogy nem fognak egyhamar leállni vele”.

Az orosz ellenzék vezéralakja arról is mesélt a német lapnak, hogy nem volt könnyű dolga az ápolóknak vele, ugyanis volt, hogy kitépte magából a csöveket, máskor pedig hisztérikus rohamot kapott, és azt mondta, el akar menni a kórházból. Szerinte ez is mind a méreg hatása volt még.

„Megmérgeztek. Haldoklom.”

Az interjúban az orosz politikus arról is mesélt, hogy mire emlékszik a mérgezésből. A repülőn elkezdte furcsán érezni magát, kiverte a víz. Elment a mosdóra, hogy megmosakodjon, de akkor már érezte, hogy nagy a baj. Amikor kijött a vécéből, csak annyit tudott hirtelen mondani a légi utaskísérőnek: „Megmérgeztek. Haldoklom.”

Aztán összeset, és az utolsó emléke az, hogy arról kérdezik, van-e szívbetegsége. Alekszej Navalnij ekkor teljesen biztos volt benne, hogy meg fog halni. Szerinte a terv az volt, hogy ha a repülőn meghal, és egy hullaházba kerül, akkor sosem mutatják ki, hogy megmérgezték. „Egyszerűen csak egy gyanús haláleset lett volna.”

Az eset előtt inkább csak viccelődtek az ismerőseivel, hogy egyszer lehet meggyilkolják, mesélte az interjúban Alekszej Navalnij. Azonban amikor a barátai, akik még a szállodában voltak, ahol feltehetőleg megmérgezték, megtudták, hogy a politikus rosszul lett a repülőn, rögtön elkezdtek összeszedni mindent a szobájából, ami esetleg bizonyíték lehet.

Kiderült, hogyan mérgezhették meg Navalnijt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:51 0:00

Navalnij szerint ha nem Putyin a felelős, az még rémisztőbb

Arra a kérdésre, hogy ki állhat a támadás mögött, Alekszej Navalnij azt mondta, hogy szerinte egyértelműen Vlagyimir Putyin. Ugyanis szerinte csak három embernek van jogosultsága elrendelni, hogy novicsok-típusú mérget vessenek be, a belföldi titkosszolgálat (FSZB), a külföldi titkosszolgálat (SZVR) és a katonai titkosszolgálat (GRU) vezetőinek. Ők pedig az elnök utasítása nélkül nem hoznának meg ilyen volumenű döntést az ellenzéki vezető szerint.

Arra, hogy mi van akkor, ha mégsem az orosz elnök adta a parancsba a meggyilkolását, Alekszej Navalnij azt mondta, ezt a lehetőséget még rémisztőbbnek tartja, hiszen ez azt jelentené, hogy nem csak egy szűk körnek van hozzáférése egy olyan katonai idegméreghez, amiből egy pohárnyival emberek százait lehet megölni.

A halálos adag novicsok töredéke egy esőcseppnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:59 0:00

Folytatja a munkát

A politikus arra a kérdésre, hogy hogyan tovább, azt mondta, készülnek a 2021-es parlamenti választásokra. Az ellenzéki „smart voting” stratégia (amikor minden ellenzéki a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaz) szerinte hatékony, de nehéz meggyőzni az embereket, hogy olyan emberekre szavazzanak, akikkel nem feltétlenül értenek egyet, csak mert ők a legesélyesebbek a kormánypárti jelölttel szemben.

A politikus azt mondta, hogy sokan kritizálják, amiért arra buzdítja az embereket, hogy akkor is támogassák a közös ellenzéki jelöltet, ha az éppen kommunista vagy nacionalista. De szerinte azért más az ő helyzetük, mint nyugaton, ahol demokrácia van, mert nekik előbb a hatalmat kell leváltani, és ehhez széles összefogás kell.

Navalnij elmondta, hogy visszatér Oroszországba, és ugyanúgy folytatja a munkát, ahogy eddig, tovább járja az országot. Azt mondta, továbbra is hotelekben fog megszállni és azt a vizet issza, amit ott adnak, ugyanis szerinte, ha ismét az életére akarnak törni, úgyis megtalálják majd a módját, hiába minden elővigyázatosság.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke
Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke

Moszkva is reagált az interjúra

Órákkal a Spiegel-interjú megjelenése után az orosz parlament alsóházának elnöke reagált Alekszej Navalnij állításaira. Vjacseszlav Vologyin azt mondta, hogy az ellenzéki politikus a nyugati országok megbízását teljesíti, és valójában Vlagyimir Putyin, az orosz orvosok, és a pilóták mentették meg az életét. Az orosz politikus szerint "szégyenteljes alak", aki mást mer állítani.

XS
SM
MD
LG