Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A novicsok fejlesztője: "Sose gondoltam, hogy a dolgok ilyen szégyenteljes pontra jutnak"


Vil Mirzajanov tagja volt annak a szovjet csapatnak, amely kifejlesztette a novicsokot az 1970-es években.
Vil Mirzajanov tagja volt annak a szovjet csapatnak, amely kifejlesztette a novicsokot az 1970-es években.

A novicsok idegméreg egyik kifejlesztője, egy orosz vegyész szerint úgy tűnik, hogy az Alekszej Navalnij megmérgezésének hátterében állók tanultak a Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett 2018-as angliai merényletből.

A Navalnijban talált méreganyag ugyanabból a méregcsoportból származik, mint amelyet az egykori szovjet hírszerző tiszt, Szergej Szkripal és lánya, Julia esetében használtak az angol Salisbury városában. Mindkét Skripal túlélte a támadást, és hetekig tartó kórházi tartózkodás után végül kiengedték őket.

A németországi orvosok megállapították, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a szovjetek által kifejlesztett Novicsok idegméreg egyik formájával mérgezték meg.

Vil Mirzajanov volt szovjet vegyésszel beszélgetett az RFE/RL orosz szerkesztőségének tudósítója, Mark Krutov. Mirzajanov 1965-től 1992-ig az Állami Szerveskémiai és Technológiai Kutatóintézetben dolgozott, amelyet a katonaság és a KGB vezetett. Részt vett abban a csapatban is, amely a hetvenes évek elején kifejlesztette a novicsok idegmérget. Amikor 1992-ben otthagyta az intézetet, ő volt az első, aki nyilvánosan beszélt a toxincsoportról. Mirzajanovot 1992. októberében letartóztatták, és államtitkok kiszivárogtatásáért bebörtönözték. Később kiengedték, mert sem a képletek, sem a vegyületek neve nem volt ismeretlen a szovjet sajtó előtt, sőt még a kísérleti helyszínek sem.

Miben volt más a Szkripal és a Navalnij-mérgezés?

A Nagy-Britanniában a 2018-as merényletnél használt novicsok jelentős környezeti károkat is okozott. A környéket lezárták, és szó volt arról is, hogy esetleg egész épületeket ki kell üríteni vagy meg kell semmisíteni. Vajon miért nem történt ehhez hasonló Alekszej Navalnij esetében?

A kulcs az alkalmazott módszer volt

Szergej és Julia Szkripal a bőrön keresztül érintkezett a novicsokkal. Navalnij szervezetébe nagy valószínűséggel az emésztőrendszerén keresztül jutott be.

A vegyész úgy gondolja, hogy ebben az esetben egy másik változatot használhattak. Egyrészt ez lehetővé tette számukra, hogy a szer toxicitását mintegy tízszeresére növeljék a Salisbury-ben használt anyagéhoz képest. Ezen kívül ez szilárd anyag, keverhető cukorral vagy a teához adagolható. Csak néhány milligramm is elegendő valakinek a megöléséhez.

A halálos adag novicsok töredéke egy esőcseppnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:59 0:00

Miért nem halt meg Navalnij?

"Az mindig kérdést vet föl, amikor a célszemély nem hal meg. Talán nem halálos adagot kapott. Az is lehet, hogy nem a meggyilkolása volt a cél, csak az, hogy kiiktassák vagy a szervezetét tartósan károsítsák" - vélte Mirzajanov.

A németországi orvosok azt mondják, hogy a jelek szerint Navalnij lassan felépül. Mint ismeretes, Szkripálék túlélték a merényletet. Ám a novicsok volt fejlesztője úgy gondolja, hogy a káros hatások az orosz ellenzéki politikusnál fennmaradhatnak.

Az orvosok szerint Navalnij felépül, ám nekem kétségeim vannak


"Azért gondolom, mert még nem hallottam olyan esetről, amikor valaki teljesen felgyógyult volna egy szerves foszfát vegyifegyver hatóanyagával történő mérgezést követően. Azok az emberek, akik a szovjet időszakban kapcsolatba kerültek ilyen anyagokkal, soha nem tértek vissza korábbi munkájukhoz" - magyarázta Mirzajanov.

A neurotranszmitter acetilkolin felelős az olyan jelek továbbításáért az agyban, amelyek számos funkciót vezérelnek, így például a látást, az izmokat és az anyagcserét. A mérgezés következtében ezek a kapcsolatok visszafordíthatatlanul károsodhatnak vagy tönkremehetnek.

Navalnijt egy német kórházba szállították.
Navalnijt egy német kórházba szállították.

Ezt a vegyi fegyver védtelen emberek ellen irányul

Az omszki orvosok szerint Navalnij elemzéseit Moszkvába küldték, és az ottani laboratórium nem talált bizonyítékot mérgezésre. Lehetséges, hogy ott nem rendelkeznek a szükséges felszereléssel? - tette föl a kérdést az RFE/RL munkatársa.

Moszkvának minden bizonnyal vannak ilyen felszerelései, amelyek a vegyifegyver-egyezményben (CWC) való részvételéhez is szükségesek, hiszen a CWC keretein belül ellenőrzéseket és elemzéseket végeznek. A volt fejlesztő úgy vélte, hogy az más kérdés, be akarják-e jelenteni elemzéseik eredményét, ha egyáltalán elvégeznék is őket. Szerinte a biztonsági szolgálatok ezt nem engednék meg.

Sose gondoltam volna, hogy a dolgok ilyen szégyenteljes pontra jutnak


Mirzajanov​, mint aki részt vett a novicsok létrehozásában, saját bevallása szerint mindig érez némi bűntudatot az ehhez hasonló mérgezéses merényletekkor. Soha nem gondolta volna, hogy azok a dolgok, amelyeket kifejlesztettek, és amelyekre idejük, képességeik nagy részét áldozták, egyszer terrorfegyverré válnak. A kutatók akkor úgy gondolták, hogy ez az ország védelméhez szükséges. Ám Mirzajanov később megértette, hogy ez egy tömegpusztító fegyver, amely védtelen emberek ellen irányul. Mint mondta, a katonák viselhetnek védőfelszerelést, ám a civilek nem.

XS
SM
MD
LG