Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij szövetségesei a középszintű orosz politikusokra is kiterjesztenék az amerikai szankciókat


Vlagyimir Aszurkov Londonban 2015. november 9-én
Vlagyimir Aszurkov Londonban 2015. november 9-én

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus csapatának tagjai csütörtöki washingtoni látogatásukon arra ösztönözték a törvényhozókat, hogy az orosz politikai ranglétrán lejjebb álló politikusokra is terjesszék ki az ukrajnai háború miatti szankciókat.

A csoport azt szorgalmazza, hogy a szankciókat terjesszék ki több ezer orosz kormánytisztviselőre, középszintű politikusra és közéleti személyiségre, például orosz védelmi és biztonsági tisztviselőkre, parlamenti képviselőkre, valamint az államilag irányított média szerkesztőire és vezetőire.

Vlagyimir Aszurkov, a Navalnij Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) igazgatója az amerikai Capitoliumban újságíróknak azt mondta, hogy a szankciók „azon kevés eszközök egyike, amelyekkel a nyugati országok befolyásolhatják a történéseket”.

Mint mondta, az eddig bevezetett szankcióknak van hatásuk Oroszországban, de azt szeretnék elérni, hogy a következő hullámban a pénzügyi megszorítások Putyin gazdag szövetségesein túl olyan, alacsonyabb beosztású emberekre is kiterjedjenek, akik jobban kitettek a pénzügyi terheknek.

Az új szankciók listája Navalnij ötlete volt – mondta a csoport egy másik tisztviselője.

Navalnij azóta börtönben van, hogy tavaly visszatért Oroszországba, miután megmérgezték. Börtönbüntetése ellenére Navalnij továbbra is nagyon működőképes – mondta Anna Veduta, az FBK alelnöke.

Navalnij a múlt hónapban sürgette Joe Biden elnököt és más nyugati vezetőket, hogy „sürgősen találjanak megoldást Putyin propagandájának megtörésére a közösségi média reklámerejét felhasználva”.

Még ha teljes áron vásárolják is meg a hirdetéseket, a költségek „nevetségesek lennének a háború árához képest” – írta Navalnij még múlt hónapban Twitteren.

A csoport találkozott Jim Risch republikánus szenátorral, a külügyi bizottság rangidős republikánus tagjával, Marco Rubio szenátorral és másokkal.

A tervek között szerepelnek még találkozók a külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium és más washingtoni hivatalok tisztviselőivel is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG