Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij taktikai szavazásra buzdította az oroszokat


Alekszej Navalnij bírósági meghallgatása Moszkvában 2019. június 24-én
Alekszej Navalnij bírósági meghallgatása Moszkvában 2019. június 24-én

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető taktikai szavazásra szólította fel honfitársait, hogy meg tudják törni a kormánypárt politikai egyeduralmát a közelgő választásokon.

Az ellenzék által nemrég meghirdetett úgynevezett „okos szavazási rendszer” lényege, hogy a szavazók egy speciális alkalmazásban megadják a címüket, amely ezután – pártállástól függetlenül – olyan jelölteket sorol fel nekik, akiknek a legnagyobb az esélyük arra, hogy legyőzzék a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország helyi jelöltjét a szeptember 17–19-i választáson.

Navalnij és szövetségesei szerint mára ez maradt az egyetlen remény a kormánypárt meggyengítésére, miután a hatóságok ellehetetlenítettek számos ellenzéki mozgalmat, sok jelöltet pedig eltiltottak az indulástól.

Bár az Egységes Oroszország az utóbbi időben veszített a támogatottságából, a friss felmérések szerint így is gyakorlatilag készpénznek vehető, hogy megnyeri a választást, részben a rendkívül egyenlőtlen versenyfeltételek miatt. Navalnij abban bízik, hogy ez a borítékolható győzelem minél kisebb arányú lesz, és egyes nagyvárosokban, például Moszkvában és Szentpéterváron sikerül kínos helyzetbe hozni a kormánypártot.

Közeledik a választás

„A fél országot szélsőségesnek nyilvánították, hogy minden egyes választókerületet besöpörhessenek” – írta az ellenzéki aktivista az Instagramon csütörtökön, egy nappal a tavalyi megmérgezésének évfordulója előtt.

„Nem engedték, hogy az erős jelöltek részt vegyenek a választáson. Most pedig még azokat is ellehetetlenítik, akik nem is olyan erősek. Félnek az okos szavazástól” – hangsúlyozta.

Hozzátette, a taktikai szavazás sikeresnek bizonyult a 2019-es moszkvai helyhatósági választáson, ahol a segítségével húsz ellenzéki jelölt is bekerült a fővárosi képviselő-testületbe.

„Az utóbbi harminc évben most először van egy működő és kipróbált mechanizmusunk a kormánypárt legyőzésére” – közölte.

Alekszej Navalnij bebörtönzése óta a közösségi médián keresztül tartja a kapcsolatot támogatóival, az általa közzétenni kívánt üzeneteket ügyvédeinek adja át a fogolytáborban, ahol raboskodik.

Az Egységes Oroszország a legutóbbi, 2016-os választáson minősített többséget szerzett a törvényhozásban, támogatottsága jelenleg azonban mindössze 27 százalékon áll, ami a legalacsonyabb adatnak számít az utóbbi tizenhárom évben.

A Reuters hírügynökség szerint a Kremlben nevetségesnek tartják az elképzelést, hogy az „okos szavazás” veszélyt jelenthet a kormánypártra, ugyanakkor egyesek elismerik, hogy a stagnáló vagy csökkenő életszínvonal miatti elégedetlenség kihatással lehet az eredményre.

Szó szerint célkeresztben az ellenzék

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A Navalnij melletti januári szimpátiatüntetések során az orosz rendőrség – néha brutális módon fellépve – több mint tízezer tiltakozót vett őrizetbe országszerte.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat rendelt el az ügy miatt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG