Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A forgalomból emelte ki az orosz rendőrség Navalnij ügyvédjét


Ljubov Szobol, egy Navalnij korrupcióellenes alapítványánál dolgozó ügyvéd a sajtónak nyilatkozik egy moszkvai rendőrkapitányságon, 2021. január 21-én.
Ljubov Szobol, egy Navalnij korrupcióellenes alapítványánál dolgozó ügyvéd a sajtónak nyilatkozik egy moszkvai rendőrkapitányságon, 2021. január 21-én.

Az autójából vitték a rendőrök az orosz ellenzéki politikus ügyvédjét, mivel a hatóságok szerint nem engedélyezett tiltakozást népszerűsített. Az ügyvédnő szerint a kormány fél a szombatra tervezett országos tiltakozástól, azért vették őrizetbe.

Elengedték az orosz hatóságok Alekszej Navalnij ügyvédjét, akit csütörtökön vittek be a rendőrségre azzal a váddal, hogy nem engedélyezett tüntetésen történő részvételre szólított fel. A bebörtönzött Navalnij és szövetségesei arra szólítják fel az oroszokat, január 23-án vonuljanak az utcára, és tiltakozzanak az ellenzéki politikus bebörtönzése és Putyin rendszere ellen.

Navalnij ügyvédjét, Ljubov Szobolt egyébként már a napokban „figyelmeztette” a rendőrség, hogy következményei lesznek, ha részt vesz majd a tiltakozáson. A rendőrök a belügyminisztérium levelét akarták átadni a nőnek, aki viszont nem volt hajlandó átvenni a szerinte törvénytelen figyelmeztetést. Szobolt végül január 21-én a forgalomban megállította a rendőrség és a kapitányságra vitték.

Navalnij Youtube-csatornája miatt vihették el Szobolt

„Minden létező szabályt megszegtek” – mesélte Szobol, akit időközben elengedtek. „Nem engedték, hogy lássam az ügyvédemet több mint négy órán keresztül. Azt mondták »Az ügyvédje elment, nemsokára visszajön, várjon öt percet.«” – mondta az ügyvédnő, akit órákon át várattak ezzel a stratégiával mindig azt mondva neki, hogy „még öt percet” kell várnia.

Úgy tűnik, az volt a feladatuk, hogy ott tartsanak [a rendőrségen]. Azt hiszem, azért ma történt ez, mert nagyon nem akarták, hogy én vagy a kollégáim be tudjunk jelentkezni élőben Navalnij YouTube-csatornáján, ahol hagyományosan csütörtökönként szoktunk műsort adni. És most már világos, hogy sok ember nézi. Féltek, hogy esetleg valamire majd buzdítom az embereket” – mondta Szobol a letartóztatásáról.

Az ügyvédnő szerint pánik van a Kremlben

Az ügyvéd szerint ezzel még nincs vége az ügynek, és úgy gondolja, hogy pánikban van a Kreml, ezért nehéz megjósolni, mit fognak csinálni.

„Parancsba adták, hogy tartóztassanak le mindenkit” – vélekedett Szobol. – „A Putyin palotájáról szóló filmet már több mint 40 millió alkalommal látták. Világos, hogy nem tudják az összes embert őrizetbe venni. De úgy tűnik, jelenteniük kell a felettesüknek, meg Putyinnak, hogy likvidálták a különösen veszélyes bűnözőket, a rendkívül veszélyes Szobolt, és törvényellenesen fogva tartották órákon át a rendőrségen.”

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

Szobol szerint a rendőri fellépésnek nem lesz hatása arra, hogy hány ember megy majd ki a szombati tüntetésre, sőt az ügyvéd szerint akár fordítva is elsülhet a dolog, és lehet, hogy pont azért mennek ki egyesek, mert felháborítónak tartják a letartóztatásokat. „Úgy tűnik lehetetlen elviselni a törvénytelenségeket, és azt hiszem az emberek is így gondolják. Persze, nem beszélhetek mindenki helyett, de meglátjuk szombaton” – mondta Szobol.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG