Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új szankciók bevezetésére szólította fel az EU-t az EP Oroszország ellen


Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Alekszej Navalnij letartóztatásáról beszél az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben. 2021. január 19.
Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Alekszej Navalnij letartóztatásáról beszél az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben. 2021. január 19.

Elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amelyben további szankciók bevezetésére szólítják fel az Európai Uniót Oroszországgal szemben, valamint az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésének leállítását kérik. Az állásfoglalás 581 igen, 50 nem, és 44 tartózkodás mellett került elfogadásra.

Az EP Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatása miatt szeretné, ha kiterjesztenék az Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Navalnijt azután vették őrizetbe az orosz hatóságok, hogy hazatért Németországból, ahol augusztus óta tartózkodott, miután idegméreggel megmérgezték Oroszországban.

Egy moszkvai rendőrállomáson felállított bírósági meghallgatáson 30 napra elrendelték a Vlagyimir Putyin rendszerével szemben kritikus ellenzéki aktivista letartóztatását, mivel a vád szerint megsértette a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeit. Navalnijt egy sikkasztási ügyben ítélték felfüggesztett börtönre, de az ítélet sokak szerint politikailag motivált volt.

Putyin oligarcháit is megcéloznák

A most elfogadott jogi kötelező erővel nem rendelkező uniós állásfoglalás azt szeretné elérni, hogy a Navalnij megmérgezése miatt már érvényben lévő EU-s szankciókat terjesszék ki azokra is, akik szerepet játszottak a férfi letartóztatásában. Az EP-képviselők szeretnék, ha a szankciók kiterjednének az „orosz oligarchákra”, Vlagyimir Putyin „belső köreire”, és ha az Európai Unió világossá tenné, hogy „nem látja szívesen az ismeretlen eredetű orosz vagyont”.

Az állásfoglalásban ezen felül azt is kimondták, hogy az EU-nak „felül kell vizsgálnia az együttműködést Oroszországgal a diplomácia és a közös projektek terén, mint amilyen az Északi Áramlat 2 is, amelynek a befejezését az EU-nak azonnal le kellene állítania".

Ha az EU újabb szankciókat akar bevezetni Moszkva ellen, ahhoz mind a 27 tagállamnak igennel kell szavaznia. Az uniós külügyminiszterek várhatóan a jövő héten tárgyalnak a kérdésről, de valószínűleg a konkrét lépésekkel megvárják majd, amíg döntés születik Navalnij ügyéről Oroszországban.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG