Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva már előre fenyegeti azokat, akik Navalnij mellett tüntetnének


Alekszej Navalnijt rendőrök vezetik el egy Moszkva közeli város rendőrállomásáról. 2020. január 18.
Alekszej Navalnijt rendőrök vezetik el egy Moszkva közeli város rendőrállomásáról. 2020. január 18.

Navalnij egy munkatársához rendőrruhás férfiak kopogtattak be, akik egy üzenetet akartak átadni, miszerint jobban teszi, ha nem megy ki tüntetni a bebörtönzött politikus mellett.

Alekszej Navalnij fellebbezett az ellen a bírósági döntés ellen, amely meghosszabbítaná az előzetes letartóztatását. A rendőrség közben arra figyelmeztetett több Navalnijhoz közelálló személyt, hogy következményei lesznek, ha részt vesznek január 23-án a Navalnij mellett szervezett, nem engedélyezett szimpátiatüntetéseken.

„Az ügyvédek beadtak egy fellebbezést. Azt szeretnénk, ha semmissé tennék a bírói végzést, és egy új ítélet születne, amely elutasítja a belügy kérését a fogvatartásra” – mondta Navalnij ügyvédje, Vadim Kobze január 21-én.

Január 18-án egy Moszkva melletti rendőrkapitányságon egy improvizált bírósági meghallgatáson ítélt úgy egy bíró, hogy Navalnijnak legalább február 15-éig őrizetben kell maradnia. Navalnij az „igazságszolgáltatás paródiájának” nevezte a dolgot.

Rendőrök vitték az üzenetet Navalnij szövetségeseinek

A letartóztatott ellenzéki politikus és a támogatói a január 18-ai bírósági döntés után arra biztatták az oroszokat, hogy január 23-án vonuljanak utcára és tiltakozzanak Navalnij letartóztatása ellen. Az ellenzéki politikus korrupcióellenes alapítványának az egyik ügyvédje, Ljubov Szobol egy videót töltött fel arról, ahogy három rendőrruhás férfi egy levelet akar átadni neki a moszkvai ügyészség nevében a tervezett tüntetéssel kapcsolatban. Szobol nem nyitott ajtót, és nem vette át a levelet.

„Azt mondják, hogy a körzeti rendőrség tagjai, de a levél az ügyészségtől van, és maguknak semmi köze az ügyészséghez. Így ez az akció nem törvényes, és nem vagyok hajlandó átvenni maguktól ezt a hasztalan papírdarabot” – mondta a férfiaknak az ügyvéd. A rendőrruhás emberek mellett egy civil ruhás ember is jelen volt, aki rögzítette az esetet. Szobol kérésére a rendőrök azt mondták, hogy a civil ruhás férfi a belügyminisztérium szélsőséges csoportok elleni ügyosztályának a munkatársa.

Nem Szobol volt az egyetlen

Navalnij más munkatársai is arról számoltak be, hogy a rendőrség figyelmeztető levelet akart átadni nekik a tüntetéssel kapcsolatban. Az ellenzéki politikus sajtófőnöke és a korrupcióellenes alapítványának egyik munkatársa is hasonló figyelmeztetést kapott.

Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, rögtön az útlevél-ellenőrzésnél. Az elmúlt hónapokban az orosz kormány egyik fő kritikusaként számon tartott Navalnij Berlinben lábadozott, miután – az aktivista szerint Putyin parancsára – idegméreggel megmérgezték.

Navalnij arra szólította fel az embereket, hogy január 23-án vonuljanak az utcákra. Az orosz hatóságok elkezdtek figyelmeztetéseket kiadni, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a tüntetések résztvevői retorzióra számíthatnak.

A belügy is közleményt adott ki

Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor sürgeti a közösségi médiát, beleértve a TikTokot is, hogy ne engedjék az illegális tüntetések információinak terjesztését. Pontosabban akadályozzák meg az olyan felhasználók által közzétett bejegyzések terjesztését, amelyek az orosz fiatalokat arra ösztönzik, hogy részt vegyenek a hétvégére, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására tervezett „illegális" tüntetéseken.

Alekszandr Gorovoj helyettes belügyminiszter is közleményt adott ki, amelyben azt mondja, hogy minden rendőri erő szerte Oroszországban felkészül rá, hogy ”megvédje a közrendet” a „kvázipolitikusok által bejelentett, nem engedélyezett” eseményeken.

Készült a TASSZ és az Interfax anyagainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG