Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elutasították Navalnij fellebbezését, börtönben kell maradnia a tárgyalásig


Alekszej Navalnij online vehetett részt az előzetes letartóztatásáról szóló tárgyaláson. 2021. január 28.
Alekszej Navalnij online vehetett részt az előzetes letartóztatásáról szóló tárgyaláson. 2021. január 28.

Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistának börtönben kell kivárnia a tárgyalását egy bírósági döntés szerint. A bíróság nem indokolta meg, miért nem védekezhet szabadlábon az ellenzék vezéralakja.

Elutasította egy orosz bíróság Navalnij ügyvédeinek a keresetét, hogy szabadon engedjék az ellenzéki aktivistát, akinek februárban tárgyalják az ügyét Oroszországban.

A hazatérésekor rögtön őrizetbe vett Navalnijnek február 15-éig biztosan őrizetbe kell maradnia, de akár három és fél év börtön is várhat rá, ha letöltendőre változtatják a felfüggesztett börtönbüntetését. Az aktivistát még korábban ítélték el egy vesztegetési ügyben, de az ítélet sokak szerint politikailag motivált volt.

"A törvénytelenség megszokott dolog Oroszországban"

Navalnij törvénytelennek nevezte, hogy elutasították a kérelmet, hogy szabadon engedjék. „A törvénytelenség megszokott dolog Oroszországban. Ez is egy példa a törvénytelenségre azzal a céllal, hogy megrémisszenek engem és mindenki mást. A bírók csak szolgák. Pórázra akarják kötni a hozzám hasonlókat” – mondta Navalnij, aki videóhíváson keresztül vett részt a tárgyaláson. A bebörtönzött aktivista hozzátette, hogy Oroszország jelenlegi kormánya „nem a gazdái ennek az országnak, és soha nem is lesznek azok”.

A bíróság nem indokolta meg, hogy miért nem védekezhet szabadlábon Navalnij, de azt mondták, később nyilvánosságra hozzák a részletes indoklást. A rendőri brutalitás és a kemény mínuszok ellenére is több tízezer tüntető gyűlt össze Oroszország-szerte a múlt hétvégén. A tömeg Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelte.

Rögtön a repülőtérről elvitték

Az orosz kormány egyik leghangosabb kritikusának számító aktivistát január 17-én tartóztatták le a repülőtéren, amikor visszatért Németországból. Az OVD-Info jogvédő csoport jelentése szerint több mint 3 700 embert tartóztattak le országszerte a szabadon engedését követelő tüntetéseken, és sok demonstráló megsérült a rendőri fellépésben.

Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert méreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni.

A környezetére is rászálltak a hatóságok

A január 27-én történt házkutatások során a biztonsági erők álarcos csoportjai törtek be több moszkvai épületbe, köztük Navalnij lakásába - ahol a rendőrök őrizetbe vették testvérét, Oleget - és egy bérelt lakásba is, ahol Navalnij felesége, Julia anno lakott.

Továbbá átkutatták a politikus korrupcióellenes alapítványának (FBK) irodáit és a Navalnij Live stúdiót is, ahol azokat a videókat készítik, amelyekkel feltárják a kormányzati korrupciót. Az orosz média a biztonsági ügynökségek egyik forrására hivatkozva arról számolt be, hogy a rajtaütések oka a koronavírus korlátozásainak higiéniai megsértése volt.

A Navalny Live csapata a Twitteren közölte, hogy a házkutatások törvényellenesek voltak, amelyeknek célja a megfélemlítés volt. „De január 31-én ismét az utcára vonul majd egész Oroszország” – írták a csapat tagjai. A napokban az Európai Unió minden országa aláírt egy, az orosz rendőri erőszakot elítélő nyilatkozatot, kivéve Magyarország.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG