Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nazarbajev két újabb hozzátartozóját mentették fel a tisztségéből


Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök és utódja, Kaszim-Zsomart Tokajev Asztanában (a mai Nur-Szultanban) 2019. március 20-án
Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök és utódja, Kaszim-Zsomart Tokajev Asztanában (a mai Nur-Szultanban) 2019. március 20-án

Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök két újabb hozzátartozóját mentették fel tisztségéből, miután elemzők szerint a zavargásokká fajuló tüntetések leverését követően a jelenlegi államfő kampányt indított az országban még mindig nagy hatalmú elődje és családtagjai ellen.

A Nemzeti Vállalkozói Kamara hétfőn bejelentette, hogy már nem Timur Kulibajev, a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságot évtizedeken keresztül irányító Nazarbajev veje áll a szervezet élén. A férfi a korábbi államfő középső lányának, Dinarának férje, egyben az ország egyik leggazdagabb embere.

Ezzel párhuzamosan Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök rendeletet adott ki, amelynek nyomán menesztették elődje unokaöccsét a nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettesi posztjáról.

A napokban felmentették Nazarbajev két másik vejét is két energetikai vállalat éléről. Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat vezetéséből távozott, Kajirat Saripbajevet pedig a QazaqGaz (az egykori KazTransGaz) gázszállító cég elnöki tisztségéből mentették fel. Utóbbi Nazarbajev legidősebb lányának, Darigának férje, előbbi pedig húgáé, Alijáé.

Ezt megelőzően a hatóságok hazaárulás vádjával őrizetbe vették a kazah nemzetbiztonsági bizottság elbocsátott igazgatóját, a Nazarbajev emberének tartott Karim Maszimovot, illetve két helyettesét.

Kazahsztánban továbbra is több helyen szükségállapot van érvényben a békés tüntetésekkel kezdődő, mára elfojtott zavargások kirobbanása óta. A hivatalos adatok szerint a történtek során legalább 225 ember vesztette életét, köztük a biztonsági erők 19 tagja.

Hétfőn két újságíró az áldozatok nevének közzétételére szólította fel a kormányt, miután több civil szervezet is arról számolt be, hogy sok olyan személyt is agyonlőttek, akiknek semmi közük nem volt a tüntetésekhez.

Tokajev mindenféle bizonyíték bemutatása nélkül azt állította, hogy külföldi terroristák ezrei támadták meg országa kereskedelmi központját, Almatit. Erre hivatkozva elrendelte, hogy a fegyveres erők szükség esetén nyissanak tüzet a tüntetőkre, valamint behívta Kazahsztánba az orosz befolyás alatt álló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét (KBSZSZ).

Az első államfő eddig biztonságban hitte magát

A jelenlegi elnök január 5-én jelentette be, hogy átveszi Nazarbajev helyét a kazah Biztonsági Tanács élén. Ezt a lépést sokan annak jeleként értékelték, hogy a 81 éves, „Elbaszi” – azaz a nemzet vezetője – néven ismert Nazarbajev jóléte rosszabbra fordulhatott.

Nazarbajev arra használta ezt a nagy hatalmú posztot, hogy megőrizze befolyását, miután 2019 márciusában hivatalosan lemondott az elnöki tisztségről, és átadta kiválasztott utódjának, Tokajevnek.

A zűrzavar napjaiban a kazah légtérben ki- és berepülő magánrepülőgépeken sokak szerint a Nazarbajev család közeli és távolabbi tagjai hagyták el az országot.

Hátborzongató és rémisztő: ilyen most Kazahsztán
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG