Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Negyedik kétharmad, ötödik kormány


Győztünk-tábla a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án
Győztünk-tábla a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: parlamenti választás magabiztos győzelemmel, érvénytelen népszavazás, Kijev-környéki csapatmozgások, a vidéki sajtó kiszorítása Oroszországban.

Ötödik kormányát alakíthatja meg Orbán Viktor, a Fidesz egymás után negyedszer is kétharmados győzelmet aratott az általános parlamenti választáson. A még nem végleges adatok szerint a fővárosban két választókerületet nyertek a kormánypártok, országosan ugyancsak két választókerületet nyert az ellenzéki összefogás. Bekerült a parlamentbe a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom, és bár nem tudta megugrani ezt a küszöböt a Kutyapárt és a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom, de az eredményük elég ahhoz, hogy költségvetési támogatást kapjanak. A kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazás érvénytelen lett.

A választási eredményeket itt követtük percről perce, és élő videoműsorban elemeztük a kialakult helyzetet vasárnap este. Elemzői véleményt itt is olvashatnak: a Fidesz földcsuszamlásszerű győzelméhez az ukrajnai háború és a Jobbik-tábor összeomlása járulhatott hozzá. A jövőre tekintve összeszedtük, milyen jogai és kötelezettségei lesznek a most beszavazott képviselőknek, melyek a tevékenységükre vonatkozó legfőbb szabályok. A témához kapcsolódik a Szelfi hétvégi epizódja is azokról, akiket a bíróság tiltott el a szavazástól.

Kivonás vagy átcsoportosítás?

A NATO főtitkára szerint csak átcsoportosítanak az oroszok Kijev környékén. Jens Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy újabb támadásokra kerülhet sor. Egyben borzalmasnak minősítette, hogy a jelentések szerint civileket gyilkoltak meg az ukrán Bucsa városában. „Ez olyan brutalitás a civilekkel szemben, amilyet évtizedek óta nem láthattunk Európában, borzasztó, teljesen elfogadhatatlan” – mondta Stoltenberg.

Az ukránok 410 holttestet találtak a Kijevhez közeli városokban, miközben lehetséges orosz háborús bűnök után nyomoztak. Néhány tanút annyira megrázott a megpróbáltatás, hogy nem tud beszélni – mondta az ország legfőbb ügyésze. Miután Oroszország kivonult néhány területről a környéken, a fővárostól 37 kilométerre északnyugatra fekvő felszabadított város, Bucsa polgármestere arról beszélt, hogy háromszáz lakost öltek meg az orosz erők, miközben csecsen harcosok ellenőrizték a területet.

Szigorúbb szankciókat és büntetőeljárást sürgetnek az ukrajnai rémtettek miatt a nyugati politikusok. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke április 3-án azt írta Twitteren, hogy Moszkvának „további uniós szankciókkal kell szembenéznie”. Hozzátette: „Megdöbbentettek azok a kísérteties képek, amelyek az orosz hadsereg kegyetlenkedéseiről készültek Kijev felszabadított térségében.” Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere nyilatkozatában kijelentette, hogy kormánya „egyre több bizonyítékot lát a megszálló erők megdöbbentő cselekedeteire olyan városokban, mint Irpiny és Bucsa”.

A közvélemény-kutatások szerint az oroszok többsége támogatja Vlagyimir Putyin elnök döntését Ukrajna lerohanásáról, egyvalakinek azonban már biztosan változott a véleménye: Putyin-pártiból bírálóvá lett az az anya, akinek a fia Ukrajnába megy harcolni. Az 55 éves, kétgyermekes Lore Kazanyból, az oroszországi Tatárföld fővárosából a Szabad Európának március elején adott nyilatkozatában még azt mondta, hogy Oroszország csupán védekezik, de most 180 fokos fordulatot vett. Történetét itt találják.

Ukrajna megszállásához kötődik az a riportunk is, amely a dnyiprói kutyamenhelyen készült. A dolgozók megfogadták, hogy maradnak, még akkor is, amikor más állatmentő központok bezárnak a kelet-ukrajnai erőszak és bizonytalanság közepette. A háború első napjainak terrorja elől menekülő dnyipróiak vagy a szomszédos régiókból érkezők, akik nem tudnak továbbutazni állataikkal, sok kedvencet hagytak hátra.

Közben a független regionális orosz sajtó is harcol a túlélésért. Bár a nagy országos médiumok bezárása vagy blokkolása jelentős nemzetközi figyelmet kapott, a nem állami helyi és regionális médiumok helyzete kevésbé dokumentált. A Kreml azonban ezen a szinten is a felperzselt föld taktikáját követi, ezzel felszámolja az ország utolsó, sokat szenvedett független médiumait is.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG