Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszavazást írnak ki Zaporizzsja régió Oroszországhoz csatlakozásáról


Orosz zászló Melitopolban
Orosz zászló Melitopolban

Az orosz hadsereg ellenőrzése alatt álló, délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régió új vezetője hivatalosan is helyi referendumot írt ki arról, hogy a terület csatlakozzon-e az Oroszországi Föderációhoz.

Jevgenyij Balickij az erről szóló rendeletet az Együtt Vagyunk Oroszországgal mozgalom rendezvényén írta alá hétfőn Melitopolban.

A bejelentésre mindössze néhány órával azt követően került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leszögezte: nem kezdenek béketárgyalásokat a helyzet rendezéséről, amennyiben népszavazást írnak ki az oroszok által elfoglalt területek annektálásáról.

„Országunk álláspontja továbbra is változatlan. Semmit nem adunk fel, ami a miénk. Ha a megszállók az álreferendumok útját követik, akkor kizárják a tárgyalások minden esélyét Ukrajnával és a szabad világgal, amire pedig az orosz félnek egy ponton egyértelműen szüksége lesz” – közölte.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy az ukrán államfőnek nem az orosz vezetéshez vagy állampolgárokhoz kellene intéznie a szavait. Ezzel azt sugallta, hogy a népszavazásokat az elfoglalt ukrajnai területek lakosságának akaratából írják ki.

Kijevi tájékoztatás szerint a régióban az ukrán védelmi erők HIMARS rakéta-sorozatvetővel vasárnap éjszaka csapást mértek az orosz hadsereg állásaira. A támadásban állítólag több mint száz katona életét vesztette és jelentős mennyiségű felszerelés megsemmisült.

Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai oroszbarát közigazgatás képviselője tagadta az erről szóló híreket, és azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők elhárították a támadást Melitopolnál.

Oroszország már a február 24-én megindított invázió első napjaiban uralma alá vonta Zaporizzsja régió nagy részét, így Melitopolt is.

A jórészt szintén elfoglalt Herszonban is hasonló népszavazást terveznek, mindkettőre szeptemberben kerülhet sor.

Készült a RIA Novosztyi és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG