Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lépett a kerület, mert nagy múltú budai sportpályát érinthet az állami ingatlanok eladási hulláma


A részt vevő csapatok a 66. Nemzetközi Pénzügyi Torna megnyitóján a Pénzügyőr Sportegyesület pasaréti sportpályáján, 2023. június 26-án
A részt vevő csapatok a 66. Nemzetközi Pénzügyi Torna megnyitóján a Pénzügyőr Sportegyesület pasaréti sportpályáján, 2023. június 26-án

A II. kerületi MSZP-s polgármester a sajtóban megjelent hírek után úgy döntött, hogy helyi védelem alá helyezi a pasaréti Pénzügyőr sportpályát. A kerületi Fidesz-frakció vezetője, aki nemrég lett a Pénzügyőr Sportegyesület elnöke, tagadta az eladásról szóló híreket, közölte, hogy megmarad a sportpálya.

Pár hete jelent meg a sajtóban az állami tulajdonban lévő üdülők, szállodák és sportkomplexumok eladásának híre. A 74 tételből álló listán szerepel a NAV-hoz tartozó Pénzügyőr Sportegyesület pasaréti sportpályája is – mondta a Szabad Európának Őrsi Gergely polgármester. Szerinte nem érkezett egyetlen cáfolat sem az eladásra vonatkozó kérdésekre, sőt a kormány elismerte az értékesítési szándékot. Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt az Országgyűlésben, hogy az államnak egy-két kivételtől eltekintve nem kell üdülőket fenntartania, hanem annyi fizetést kell adnia az alkalmazottaknak, hogy abból nyaralhassanak.

A kerület vezetése a Margitkert étterem 2020-as lebontása óta fokozottan ügyel arra, hogy ahhoz hasonló rombolás ne forduljon elő újra, ezért gyakran él azzal az eszközzel, hogy egy-egy épületet vagy területet helyi védetté vagy funkciójában védetté tesz. Általában akkor lépnek, amikor felmerül vagy elindul egy ingatlan adásvételi folyamata – mondta a polgármester.

Eddig már több mint 76 épületet helyeztek helyi védettség alá; nem minden esetben építészeti értéke, hanem kulturális vagy helytörténeti jelentősége miatt, például ilyen a Bambi presszó vagy Göncz Árpád egykori lakhelye a Vérhalom téren – tette hozzá Őrsi Gergely.

Az önkormányzat csak ezzel a módszerrel tudja szabályozni ezeknek a fontos épületeknek és létesítményeknek a sorsát. Mivel a Pénzügyőr sportpálya is rajta van az eladásra javasolt állami ingatlanok listáján, és semmilyen tájékoztatást nem kaptak az ügyben, ezért léptek – mondta a polgármester.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb siker az OPNI-lakások ügyében

Ellenvetés nélkül szavazta meg a képviselő-testület a védelembe vételt

A Fidesz helyi frakcióvezetője pár hónapja lett a Pénzügyőr Sportegyesület elnöke. Őrsi Gergely szerint Gór Csaba a testületi ülésen nem cáfolta az eladást; ugyanakkor azt mondta, bármilyen fejlesztés történik, az megőrzi a sportfunkciót.

A polgármester szerint jobban bíznak a helyi védettségi rendeletben, ezért a képviselő-testület – egyhangúlag – megszavazta, hogy felvegyék az értéktárba, ami azt jelenti, hogy a Pénzügyőr sportpályán később is csak sportcélú fejlesztés valósulhat meg, és meg kell őrizni a funkcióját.

A polgármester úgy tudja, a helyi védettséget még a kiemelt kormányberuházás-státusz sem írja felül, de mint fogalmazott, naiv lenne, ha a kerületben az elmúlt években látottak alapján azt hinné, hogy a kormánynak ne lenne mindenre megoldása. Ugyanakkor bízik benne, hogy mivel a Pénzügyőr Sportegyesület egy történelmi hagyományokkal rendelkező, a helyiek számára fontos klub, csak sportfejlesztések várhatók a jövőben is a területen.

Őrsi Gergely az mondta, az önkormányzat erre nyitott lenne, például jó lenne egy futókör a focipálya körül, mert Pasaréten nincs kültéri futópálya. Ebben szívesen együttműködnének az egyesülettel, kíváncsian várják a fejleményeket.

Ugyanakkor – tette hozzá a polgármester – látják, hogy milyen gazdasági körök részéről milyen bevásárlások történnek a kerületben és Pasaréten, ezért egyszázalékos kockázatot sem hagyhatnak arra, hogy újabb beépítés történjen a zöldövezetben. A sportcélú fejlesztéseket támogatják, de stadiont nem szeretnének.

Ehhez kapcsolódóan: Két bezárt postát megmentett a II. kerület

Komoly bevételekre számít az állam az ingatlaneladásokból

A hvg.hu írta meg június 7-én, hogy a kormány jövőre több mint négyszer annyi bevételt vár ingatlaneladásokból, mint idén. Az állami vagyonért felelős vezető, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter rendeletben jelöli ki, melyek azok az állami ingatlanok, amelyeket el kell adni. Hatásköre nemcsak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) portfóliójában lévő ingatlanokra terjed ki, hanem minden, a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi költségvetési szerv vagyonkezelésében lévő ingatlanra.

A Válasz Online június 29-én írta meg, hogy a birtokába került egy Nagy Márton által már jóváhagyott kormány-előterjesztés, amely 74 darab értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladásáról szól. A listában gyermeküdülők, egyetemi és rendőrségi üdülők, sporttelepek is szerepelnek, de még a honvédség Stefánia úti kulturális központja és a Honvéd Üdülő is rajta volt. Később a honvédelmi miniszter közölte, hogy mindkét ingatlan állami kézben marad.

Gór Csaba, a Fidesz II. kerületi frakcióvezetője azt írta Facebookon, hogy a NAV ingatlanjai közül megmarad a pasaréti sportpálya. Hozzátette, hogy ezt ő a képviselő-testület ülésén is elmondta, a polgármester azonban ezt nem említette meg az erről szóló Facebook-bejegyzésében, Gór Csaba szerint „inkorrekt módon alapot adva a találgatásoknak, álinformációknak”.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG