Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem járt sikerrel a belarusz tüntetők új módszere


A belarusz ellenzék tagjai egy tüntetésen az elnökválasztás eredménye ellen Minszkben, 2020. november 22-én.
A belarusz ellenzék tagjai egy tüntetésen az elnökválasztás eredménye ellen Minszkben, 2020. november 22-én.

Hiába próbálták a tömeget decentralizálni, a megmozdulásokat több helyszínen megtartani, a belarusz tüntetések szervezői nem tudták megfékezni a rendőri erőszakot. Országszerte több mint 350 embert tartóztattak le vasárnap.

Belarusz jogvédő szervezetek szerint a legutóbbi, november 22-i Lukasenka-ellenes tüntetésen legkevesebb 350 embert vettek őrizetbe a belarusz fővárosban és más nagyvárosokban – adta hírül a Szabad Európa belarusz hírszerkesztősége.

A Minszk környéki megmozdulások szervezői arra törekedtek, hogy a tüntetések 106. napján minél inkább decentralizálják az eseményeket. Az elmúlt két vasárnap során a letartóztatások száma rekordot döntött, ami arra utal, hogy sem Lukasenka, sem az ellenzék nem hajlandó meghátrálni.

A nap folyamán Minszkben egyszerre több helyszínen tüntettek. A piros-fehér belarusz zászlóval és transzparensekkel vonuló tömeg azt zúgta, hogy „Éljen soká’ Belarusz!”

A szervezők arra kérték az embereket, hogy a fővárosban több helyen gyülekezzenek, s csak ezután alkossanak egy nagyobb tömeget - ezzel igyekeztek a rendőrséget megakadályozni a tömeg megfékezése érdekében alkalmazott rendfenntartói erőfeszítésekben.

Belarusz: a tömeg nem adja föl
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

Katonai konvojok, balaclavás rendőrök, rendőrőrsöket elhagyó mentők

Minszk központjában az egyik metróállomásnál a tüntetőket gránátokkal fogadták. Egy másik helyszínen pedig álarcos és balaclavát, arcmaszkot viselő rendőrök tépkedték ki a zászlókat az emberek kezéből.

Katonai járművek konvoját figyelték meg a város több pontján is.

Este tizenegy órakor a Vyaszna-96 emberi jogi szervezet több, mint 350 letartóztatott embert tartott számon, a legtöbben fővárosiak voltak.

Egy népszerű önkéntescsoport arról is beszámolt, hogy legalább négy embert vittek el mentővel különböző minszki rendőrőrsökről.

Országszerte tartottak megmozdulásokat

A kormányellenes felvonulásokra november 22-én több nagyvárosban is sor került, többek között Pinszkben, Hrodnában és Bresztben is.

Belaruszban több mint három hónapja zajlanak és egyre nagyobb tömegeket mozgatnak meg a tüntetések, amelyek azután kezdődtek, hogy Aljakszandr Lukasenka bejelentette, újraválasztották immár a hatodik ciklusra is. Az ellenzék szerint viszont a választásokat elcsalták.

A november 22-i megmozdulásokat megelőző mindkét vasárnap több, mint ezer embert tartóztattak le, és a rendfenntartók egy brutálisabban lépnek fel a tiltakozókkal szemben.

A tüntetők azt követelik, hogy Lukasenka adja át a hatalmat Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőnek, aki szerintük megnyerte a választásokat.

A követelésekre a kormány kemény rendőrségi intézkedésekkel, több ezer ember őrizetbe vételével, megverésével, megfélemlítésével, tüntetők meggyilkolásával, újságírók megbüntetésével és kiutasításával, bebörtönzésekkel és az ellenzéki vezetők száműzetésével válaszolt.

Az uniós szankciókra Belarusz szankciókkal válaszol

Mint arról korábban beszámoltunk, a demokráciapárti tüntetésekkel szembeni „hatósági brutalitására” reagálva az Európai Unió külügyminiszterei november 19-én megállapodtak abban, hogy a Belarusszal szembeni szankciókat kiterjesztik a vállalkozásokra is.

Mivel a Lukasenka és több más magas rangú tisztviselő elleni büntető intézkedések nem tudták megfékezni a rendfenntartók kegyetlenkedését, Josep Borrell az EU külügyi főképviselője azt mondta, hogy az új szankciós csomagot „nemcsak az egyénekre, hanem az intézményekre, a vállalkozókra és a cégekre is ki kell terjeszteni”.

Vlagyimir Makej belarusz külügyminiszter november 22-én válaszul bejelentette, hogy Minszk is szankciókat vezet be az európai tisztviselőkkel szemben.

„Ha bántanak minket, ha szankciókat vetnek ki ránk, akkor természetesen nekünk is ennek megfelelően kell reagálnunk"- mondta Makej a belarusz állami televíziónak.

„Mi is kibővítjük szankciólistáinkat, és felvesszük arra az Európai Unió és számos más európai állam vezető tisztségviselőit” – folytatta a belarusz külügyminiszter.

A meggyilkolt tüntető miatt nőtt a tiltakozások intenzitása

A hónap elején úgy tűnt, hogy csökken a tüntetések intenzitása, olaj volt azonban a tűzre annak a 31 éves tüntetőnek a halála, akit a rendőrök vertek össze brutálisan.

A meggyilkolt férfi Raman Banderenka temetésén több ezren vettek részt. A megemlékezésén a tömeg azt kiabálta: „Hős vagy!" és "Éljen soká’ Belarusz!".

Készült a TASSZ tudósításának felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG