Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belarusz állami intézményeket és vállalkozásokat is szankcionálna az EU


Belarusz rohamrendőrök tüntetőkre csapnak le egy Lukasenka-ellenes tüntetésen, 2020. szeptember 23-án, Lukasenka beiktatása után.
Belarusz rohamrendőrök tüntetőkre csapnak le egy Lukasenka-ellenes tüntetésen, 2020. szeptember 23-án, Lukasenka beiktatása után.

A belarusz tüntetéseken tapasztalt rendőri brutalitás miatt újabb nevekkel bővült az unió szankciós listája. Ezúttal nem személyek, hanem állami intézmények, vállalkozások estek tiltás alá.

Az augusztusi, vitatott eredményű belarusz elnökválasztásra és az azt követő tüntetéseken alkalmazott rendőri brutalitásra reagálva az unió külügyminiszterei november 19-én megállapodtak abban, hogy cégekkel egészítik ki a szankciós listát.

Figyelembe véve, hogy a belarusz erős emberrel, Aljakszandr Lukasenkával és több tucat vezető tisztségviselővel szemben korábban meghozott szankciók nem állították meg az elnyomást, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell bejelentette, hogy a személyeken túl, immáron már intézményekkel, cégekkel és vállalkozókkal szemben is alkalmazni fogják a korlátozó intézkedéseket. Borrell hangsúlyozta: „ez már hatással lesz a gazdaság működésére is”. Az még tisztázatlan, hogy mely intézmények kerülhetnek fel a listára.

Több mint 1200 embert vettek őrizetbe Belaruszban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Nem adja át a hatalmat

A Belaruszt 26 éve irányító Lukasenka elleni tüntetések már több mint 100 napja tartanak, a demonstrálókkal szemben fellépő hatósságok pedig egyre agresszívabbak. A tüntetők szerint az augusztus 9-i választást elcsalták, a nyugati országok nagy része a mai napig nem ismerte el Lukasenkát legitim vezetőnek, aki szinte titokban esküdött fel hivatalára.

Demonstrálók ezreit tartóztatták le, többeket megöltek vagy életüket vesztették a rendőri brutalitás következtében. Az ellenzéki politikusok egy részét bebörtönözték, többen pedig elmenekültek az országból. November 15-én könnygázzal és villanógránáttal oszlatták a tömeget, 1200 embert vettek őrizetbe, 23 újságírót, köztük a Szabad Európa tudósítóját is.

November 13-án a feketeruhás biztonsági erők olyan mértékben bántalmaztak egy 31 éves férfit, hogy az a kórházban belehalt a sérüléseibe. Lukasenka viszont továbbra sem hajlandó lemondani.

53-an a kitiltottak között

Az unió már 53 fővel szemben fogadott el beutazási tilalmat és eszközbefagyasztást a tiltakozások elnyomása és a választás eredményének meghamisítása miatt. Az unión kívül az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia is korlátozásokat vezetett be több belarusz tisztségviselővel szemben.

A videókonferencián tanácskozó külügyi vezetők szerint Belaruszban nem javul a helyzet.

„A miniszterek éppen ezért megállapodtak abban, hogy egy újabb kör előkészítésével folytatják a szankciós lista kibővítését, válaszként a hatóságok brutalitására, valamint a belarusz emberek demokratikus jogainak támogatásaként”- jelentette be Josep Borrell. Az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hozzátette, hogy a szankcionálni kívánt intézményekre a tagállamoknak kell javaslatot tenniük.

Az EU külügyminiszterei legközelebb december 7-én üléseznek, amin várhatóan támogatni fogják az Európai Bizottság javaslatait a Belarusszal érvényben lévő együttműködés visszaszorítására.

Szvjatlana Cihanouszkaja, ellenzéki vezető, aki az ország elhagyására kényszerült, a hét elején sürgette az uniós vezetőket, hogy célzott pénzügyi szankciókat vezessenek be azokkal az emberekkel szemben, „akik Lukasenka zsebében vannak”.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG