Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hősként búcsúztatták az elhunyt belarusz tüntetőt


Raman Bandarenka gyászmiséjét tartó templom előtt gyülekezik a tömeg 2020. november 20-án. A kormányellenes tüntetőt szemtanúk szerint súlyosan megverték a rendfenntartók, a férfi pedig a kórházban belehalt sérüléseibe.
Raman Bandarenka gyászmiséjét tartó templom előtt gyülekezik a tömeg 2020. november 20-án. A kormányellenes tüntetőt szemtanúk szerint súlyosan megverték a rendfenntartók, a férfi pedig a kórházban belehalt sérüléseibe.

Raman Bandarenka azután halt meg egy súlyos fejsérülésben, hogy elvitték a rendőrök. A tiltakozók szerint a hatalom felelős az aktivista haláláért. Lukasenka azt ígérte, olyan bizonyítékai vannak, amik cáfolják ezt.

Nagyjából 5000 ember gyűlt össze pénteken Minszkben, hogy részt vegyen annak az ellenzéki aktivistának a temetésén, aki egy agysérülésbe halt bele azután, hogy letartóztatta a rendőrség. Raman Bandarenka, a 31 éves katona múlt héten hunyt el a belarusz fővárosban, miután egy vitát követően elvitték a rendőrök arról a városi köztérről, ami az ellenzék rendszeres találkozóhelyévé vált.

Az ellenzék vezéralakja is reagált az ügyre

A gyászolók piros és fehér virágokat vittek a Minszk külvárosában lévő templomhoz. A vörös és a fehér a belarusz ellenzék színei.

Belaruszban három hónapja tart az a történelmi léptékű tiltakozássorozat, ami azután tört ki, hogy Aljakszandr Lukasenkát vitatott körülmények között hatodjára is győztesnek hozták ki az elnökválasztáson. A tüntetők azt követelik, hogy a 66 éves Lukasenka mondjon le, és adja át a hatalmat Szvjatlana Cihanouszkajának, az ellenzék egyik vezéralakjának, aki szerintük megnyerte a választást.

„Ramant már nem tudjuk visszahozni, de megpróbálhatjuk biztosítani, hogy ilyen bűnök soha többé nem történhessenek meg” – írta a 38 éves Cihanouszkaja a Telegram-csatornáján. Az ellenzéki politikus jelenleg Litvániában van, ahová a választások után menekült.

Lukasenka azt mondja, bizonyítékai vannak

Az AFP tudósítója szerint a szertartáson többen azt skandálták, hogy „Raman, hős vagy”. Bandarenkát november 12-én nyilvánították hallottnak, miután agysérülést szenvedett.

Lukasenka pénteken azt nyilatkozta, hogy jövő héten részleteket fog nyilvánosságra hozni Bandarenka halálával kapcsolatban. „Türelem, jövő héten elmondunk mindent. Higgyenek nekem, nagyon érdekes lesz” – idézte a belarusz Belta állami hírügynökség Lukasenka szavait.

Belarus - Funeral of Raman Bandarenka, Northern Cemetery, Minsk, 20Nov2020
Belarus - Funeral of Raman Bandarenka, Northern Cemetery, Minsk, 20Nov2020

A nyomozók szerint a férfi „intoxikáltság jeleit mutatta”, amikor letartóztatta a rendőrség, de az orvosi adatok, amiket a Tut.by független hírportál hozott nyilvánosságra, nem utalnak rá, hogy alkohol lett volna a férfi szervezetében. A hatóságok csütörtökön nyomozást indítottak annak a kórháznak az egyik orvosa ellen, ahol Bandarenkát ápolták. A vád: „orvosi titkok kiadása” és „hamis információk terjesztése”.

A rendőrség több ezer, egyes becslések szerint 25 000 tiltakozót vett már őrizetbe a tüntetések kezdete óta, akik közül jelentések szerint volt, akit meg is kínoztak. A rendőri brutalitás miatt az Európai Unió szankciókat vezetett be Lukasenka és más belarusz vezetők ellen.

Készült az AFP jelentése alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG