Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem ment át az ombudsmani szűrőn Kásler előírása az önköltséges tesztről


Covid–19-PCR-teszt
Covid–19-PCR-teszt

Alkotmányellenes Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter rendelkezése arról, hogy védettségi igazolvány hiányában csak az önköltséges teszt megfizetése mellett vehetők igénybe bizonyos egészségügyi ellátások. Kozma Ákos ombudsman felkérte a minisztert, hogy vonja vissza a rendelkezést, a kormány szerint azonban ezt semmi sem indokolja.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Kásler Miklós májusban hozta azt a rendeletet, hogy azok, akiknek nincs védettségi igazolványuk, csak akkor mehetnek halasztható műtétre vagy kaphatnak rehabilitációs ellátást, ha önköltségen PCR- vagy antigéntesztet csináltatnak, ami több tízezer forintos költséget jelent az érintettnek.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt írja a közösségi oldalán, hogy többször fordult az alapvető jogok biztosához az ügyben. Mint írja, nemrég az ombudsmantól megtudta, hogy egy konkrét eset kapcsán indított vizsgálatot: egy négyéves gyermektől és kísérő szülőjétől kértek fizetős PCR-, illetve antigéntesztet egy egészségügyi intézményben.

Kozma Ákos ombudsman állásfoglalása szerint Kásler Miklós rendelete ellentétes az Alaptörvény jogállamisági elvével.

Az indoklás szerint mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, amely az egészségügyi ellátást védettségi igazolványhoz kötné, a rendelet az ombudsman szerint

„alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében”.

Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy „vonja vissza a rehabilitációs ellátások és elektív beavatkozások tekintetében kiadott valamennyi utasítását, a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányító szerveként pedig intézkedjék az e tárgyban kiadott körlevelek visszavonása érdekében”.

Frissítés: A kormány nem ért egyet az ombudsman véleményével

A kormányzati járványportálon megjelent álláspont szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizetők állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

A kormány szerint éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható. A közlemény szerint ugyanakkor egyetértenek az ombudsmannal abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, mint írják, ez a héten megtörténik.

A szabályozásban benne lesz, hogy a PCR teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével, így a rendeleti szabályozás a kormány közleménye szerint megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is.

XS
SM
MD
LG