Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem térhet haza a brit nő, aki 15 évesen csatlakozott az Iszlám Államhoz


Shamima Begum nővére tart egy képet a hugáról 2015-ben, akkor még nem volt világos, hogy hová tűnt a 15 éves lány.
Shamima Begum nővére tart egy képet a hugáról 2015-ben, akkor még nem volt világos, hogy hová tűnt a 15 éves lány.

A brit legfelsőbb bíróság elutasította annak a brit születésű nőnek a kérelmét, hogy hazatérhessen, aki még tinédzserként szökött Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A bíróság szerint a nő visszatérése biztonsági kockázatot jelentene.

A 21 éves Shamima Begum 2015-ben hagyta el Londont két iskolatársával közösen, hogy Szíriába utazzon, ahol feleségül ment egy ISIS-harcoshoz. Begumot 2019-ben megfosztották a brit útlevelétől, de kérelmet adott be, hogy visszatérhessen az országba, hogy jogi útra terelje az útlevél ügyét. Bár a fellebbviteli bíróság a javára ítélt, a legfelsőbb bíróság úgy döntött Begum nem térhet vissza. A nő ettől még megpróbálhatja visszaszerezni az állampolgárságát, de csak külföldről.

A bíróság szerint veszélyt jelentene az országra

„A fair tárgyaláshoz való jog nem írja fölül a többi szempontot, például a közbiztonságot” – indokolta az ítéletet Robert Reed, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. „Ha egy létfontosságú közérdek – ebben az esetben a köz biztonsága – lehetetlenné teszi, hogy egy ügyet meghallgassanak, akkor nem lesz hagyományos meghallgatás” – mondta a Legfelsőbb Bíróság, akik egyetértenek a kormány álláspontjával, miszerint az Iszlám Államhoz köthető személyek komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Begum jelenleg egy szíriai táborban van fogva tartva. Három gyereke született a szökése óta, de időközben mindegyikük az életét vesztette. Egyesek szerint a nő lemondott az állampolgárságáról, amikor úgy döntött, hogy csatlakozik a terroristákhoz.

Mások szerint viszont Begumot engedni kéne visszatérni, és bíróság elé állítani, ahelyett, hogy állampolgárság nélkül hagyják egy idegen országban. Brit emberi jogi szervezetek szerint az Egyesült Királyságnak kötelessége lenne visszaengedni Begumot és a sorstársait, és elítélni őket, ha bűncselekményt követtek el.

Készült a Reuters, az AP, és a Guardian tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG