Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tudni, hogy hány embert sikerült beoltani a hétvégén


Oltanak a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat otthonában 2021. február 20-án.
Oltanak a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat otthonában 2021. február 20-án.

Nyolcezer körül jár a koronavírus miatt kórházban ápoltak száma, 800 felett a lélegeztetőgépen lévőké. A kormány kicsit lazított hétfőn a tájékoztatáson. Életbe lépett néhány járványügyi korlátozás is.

Hétfőn némi késéssel, csak délelőtt 10 után jelentették meg a kormányzati tájékoztató honlapon a járványügyi adatokat. Azt nem is közölték, hogy a hétvégén hány oltást sikerült beadni. Annyit közöltek csak, hogy hétfő "délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást".

Korábban pontos napi számokat adtak közre, megkülönböztetve, hogy hány ember kapta meg az első és a második oltását. A hétvégén egyébként komolyabb szervezési zavarok léptek fel az oltások körül. A pontosabb adatokért megkérdeztük járványügyi tájékoztató oldal kiadóját, a Miniszterelnöki Kabinetirodát, megírjuk, ha megadják a hiányzó adatokat.

Vasárnap 981 ezer legalább egy oltást megkapott állampolgárt jelentettek. Ha hétfő délelőttig csak 19 ezer újabb oltást sikerült beadni, az újra komoly lassulást jelent az átoltási sebességben.

Frissítés: A járványoldal címlapjára később feltették, hogy 1 002 714 fő kapott legalább egy oltást már. Az eredeti tájékoztatást nem frissítették. Ez egyébként 21 313 fővel haladja meg az előző nap jelentett értéket. Ahhoz, hogy a kormány céljai teljesüljenek húsvétig, átlagosan napi 50 ezer fő feletti új beoltottat kéne tudni megszervezni.

A járvány közben érdemben súlyosbodni látszik. Hétfőre csak 2 696 j koronavírusos beteget regisztráltak, de hétvégén jellemzően adminisztratív nehézségek miatt szokott csökkenni ez az adat Magyarországon.

7 924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, mai csaknem félezerrel több mint vasárnap. Lélegeztetőgépen 806 koronavírusos beteg küzd az életéért. 115 újabb közvetlen áldozata is volt a járványnak, így más csaknem 16 ezer regisztrált halottja van a vírusnak az országban. A kormány megismételte, hogy a céljuk az, hogy "húsvétkor újra tudjuk indítani az életet".

Néhány újabb szigorítás lépett életbe

Hétfőn az újabb szigorítások miatt bezárt számos üzlet, illetve az iskolák, óvodák is. A virágboltok például hétfőn még nyitva lehetnek, hogy el tudják adni a nőnapra vett virágkészleteiket. De nyitva lesznek a bankok, a piacok, a járműszervizek vagy épp a gazdaboltok is.

Folyni fognak tovább a focimeccsek is minden osztályban. Vagy épp a bölcsődék sem zárnak be, ott ugyanis gyengébbnek ítélte a kormány a fertőzés terjedését. A kijárási korlátozás nem változott, este 8 és reggel 5 között hivatalosan igazolás kell ahhoz, hogy valaki az utcán legyen.

Orbán Viktor szerint a kormány konzultációját is nagyon fontos folytatni, ezért elkezdett egyre több Facebook-kommentre is válaszolni. A kormány emellett külön megkért minden állampolgárt, hogy halassza el a mostanra tervezett luxusvakációját.

Az elrontott oltási kampányt ezen a héten pótolnák

Nem sikerült jól a hétvégére tervezett nagyobb oltási kampány, "adatszinkronizációs problémákba" ütközött a kormány, ezért lefújták az hatvan év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltását. Viszont ettől függetlenül aki mégis elment, az általában kaphatott oltást.

A kormány ezen a héten újra megpróbálja a feladatot, írták az ATV-nek adott válaszukban.

Nem tudnak legyártani ennyi orosz vakcinát

Február 20-án az orosz miniszterelnök azt mondta, eddig 10 millió adag Szputnyik V készült. Eddig viszont 24-szer többet, 2,4 milliárd adagot rendeltek a termékből, főleg fejlődő országok.

Egyes országokba a megrendelt Szputnyik-szállítmányok késve, vagy hiányosan érkeztek csak meg. A magyar kormány például áprilisig elvileg kétmillió dózist rendelt, azonban március 4-ig csak 325 600 adag érkezett.

Menczer Tamás, a beszerzésért felelős államtitkár ennek ellenére optimista: februárban úgy nyilatkozott, „bár minimális késések előfordulnak, az orosz fél teljesíteni tudja az ígéretét”. Orbán Viktor március 5-én szintén azt mondta, „az oroszok nagyjából betartják, amit ígértek”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG