Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nem uralja, vezeti és irányítja” – reagált Varga Judit még miniszterként tett kijelentésére az ügyészség


Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt 2024. március 26-án
Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt 2024. március 26-án

Magyarország ügyészségén a törvények uralma érvényesül – áll abban a közleményben, amellyel a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételre reagált a Központi Nyomozó Főügyészség.

Mint arról beszámoltunk, az alig kétperces hangfelvételen, amelyet Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter volt férje ma egyszerre osztott meg az ügyészséggel és a nyilvánossággal, a házaspár a Völner–Schadl-ügyről beszélget.

Varga Judit, aki a felvétel készítésekor – Magyar szerint 2023 januárjában – még miniszter volt, egyebek között arról beszél, hogy Rogán Antalék átnézték a Völner–Schadl-ügyben készült ügyészségi iratokat, „persze magukat kihúzatták. Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.” Varga Judit azt is mondja: az, hogy ez megtörténhetett, egyértelműen azt mutatja, hogy „az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”.

Az ügyészség közleménye szerint Polt Péter valóban nem uralja az ügyészséget, hanem vezeti és irányítja a szervezetet, ahol „a törvények uralma érvényesül”.

Magyar Péter: van olyan felvétel is, amelyen más kormánytag beszél
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:24 0:00

A közlemény szerint az ügyészség valamennyi, a felvételen és Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli, és további bizonyítási cselekményeket végez.

Megismétlik továbbá Magyar Péter első tanúkihallgatása után közölt álláspontjukat, hogy szerintük „az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nemcsak jogi, hanem fizikai képtelenség is. Valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van, ráadásul ezek az adatok nemcsak egy helyen vannak tárolva, hanem megjelennek más szervek adattárában is, beleértve a nyomozási bírókat vagy a titkos műveleteket végző szerveket.”

Azt írják, hogy a Völner–Schadl-ügyben keletkezett dokumentum sorsa ismert, az adatokból feltárható valamennyi cselekmény vizsgálata a vonatkozó törvényeknek megfelelően megtörtént vagy folyamatban van.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG