Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Német klímaaktivisták blokádokkal fokozzák ellenállásukat


Rendőrök viszik el Lina Schinkoethe klímaaktivistát a Last Generation nevű csoport tüntetéséről a berlini kancelláriánál 2022. június 22-én
Rendőrök viszik el Lina Schinkoethe klímaaktivistát a Last Generation nevű csoport tüntetéséről a berlini kancelláriánál 2022. június 22-én

„Teljesen őrültség pillanatragasztóval az útra ragasztani magadat” – ismeri el Lina Schinkoethe, a 19 éves német lány mégis ezt tette, amiért nemrég őrizetbe került. Az ellen tiltakozott, hogy szerinte a német kormány nem tesz semmit a klímaváltozás ellen.

Schinkoethe az Uprising of the Last Generation (Utolsó generáció felkelése) nevű csoport tagja, amely azt hirdeti, hogy a világnak már csak néhány éve maradt arra, hogy fordítson a helyzeten és elkerülje a katasztrofális szintű globális felmelegedést.

A hasonlóan gondolkodó aktivisták Európa más pontjain az elmúlt hetekben nagy sporteseményeket szakítottak meg, mint a Tour de France és a Forma-1-es nagydíj Silverstone-ban, mások pedig a londoni Királyi Művészeti Akadémia egyik festményéhez ragasztották magukat.

Schinkoethe csoportja azonban elsősorban a munkába járó ingázókat vette célba olyan városokban, mint Berlin. Ők bármikor több órás dugóban találhatják magukat, mert egy maroknyi aktivista az aszfaltra ragasztotta magát.

Akcióik felháborodást és fenyegetéseket váltottak ki a dühös autósokból. A bulvármédia és egyes politikusok azzal vádolta az aktivistákat, hogy káoszt szítanak, és ártanak a hétköznapi embereknek, akik csak a dolgukat próbálják végezni. Egyesek veszélyes radikálisoknak bélyegezték őket.

Schinkoethe szerint indokolt az akciók fokozása.

„Ha azt szeretnénk, hogy az emberek kedveljenek minket, akkor valami mást csinálnánk, de már mindent kipróbáltunk” - mondta az AP-nek. „Szépen kértünk. Nyugodtan demonstráltunk” – tette hozzá.

Greta Thunberg svéd aktivista által vezetett Fridays for Future tüntetésekhez is csatlakozott, amelyeken diákok százezrei hagyták ott az iskolát világszerte, hogy egy jobb világért tüntessenek.

„Nagyon reméltem, hogy valami megváltozik, hogy a politikusok reagálnak, és végre komolyan vesznek minket és az éghajlatváltozást. De még mindig egy 3-4 Celsius-fokkal melegebb világ felé tartunk” – fogalmazott Schinkoethe.

A globális hőmérséklet ilyen mértékű emelkedése több mint kétszerese annak az 1,5 Celsius-fokos határértéknek, amelyben az országok 2015-ben Párizsban megállapodtak. Bár az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, a szakértők egyetértenek abban, hogy a kitűzött cél még mindig messze van.

A tudósok szerint a világnak nincs vesztegetni való ideje a kibocsátások csökkentésére, de megpróbálták ellensúlyozni a „világvége hangulatot” azzal az érveléssel, hogy a Föld nem egy konkrét sziklaperem felé tart, hanem inkább egy hosszú, meredek lejtőn felé, lépcsősen, több meredek résszel.

„Minden tizedfok számít” - mondta Ricarda Winkelmann, a Berlin melletti Potsdami Éghajlatkutató Intézet kutatója.

„Ha most tényleg elkezdünk cselekedni, és 2050-re nettó nullára csökkentjük az üvegházhatású gázok globális kibocsátását, akkor jó eséllyel csökkenteni tudjuk a legsúlyosabb éghajlati hatások némelyikét” - mondta.

Az ilyen üzenetek azonban sokakat nem érintenek meg.

Júniusban és júliusban az AP is beszámolt két olyan tüntetésről, amelyeken több kamionos is kiszállt a fülkéjéből, hogy szidalmazza az aktivistákat. Az egyikük két tüntetőt leszorított az útról.

Más sofőrök, olyanok is, akiket nem érintett a blokád, szintén keresetlen szavakkal illették az aktivistákat. Néhányan ugyanakkor szintén fontosnak tartották az éghajlatvédelem ügyét, de a tiltakozás módjával nem értettek egyet.

„Más módot kell találniuk, minthogy másokat akadályoznak” - mondta egy munkába tartó sofőr, aki csak Stefanként mutatkozott be.

Berlin polgármestere bűncselekménynek nevezte az utcai blokádokat, a város biztonsági vezetője pedig azt követelte, hogy az ügyészek és a bíróságok gyorsan lépjenek. Eddig azonban egyetlen ügy sem került bíróság elé.

Schinkoethe mégis úgy véli, hogy nincs más választása, mint folytatni a blokádokat.

„Súrlódásokat kell generálnunk, békés súrlódásokat, hogy őszinte vita alakuljon ki, és annak megfelelően tudjunk cselekedni” - mondta.

Ezt az gondolkodást osztja Ernst Hoermann, egy nyugdíjas vasúti mérnök, akinek nyolc unokája van, és rendszeresen elmegy Bajorországból Berlinbe, hogy részt vegyen a tüntetéseken.

„Alapvetően addig kell kellemetlenséget okoznunk, amíg nem fáj” - mondta, miközben egy rendőr étolajjal próbálta leoldani az útról.

Hasonló tiltakozások miatt hetekig tartó börtönt szabtak ki Nagy-Britanniában, ahol a kormány bírósági végzéseket kért, hogy megelőzhessék az Insulate Britain nevű csoport útlezárásait.

A 72 éves Hoermann azt mondta, hogy nem fél sem a bírságoktól, sem az esetleges börtöntől.

„Nem hasonlítható ahhoz a félelemhez, mint amit a gyermekeimért érzek” - mondta.

A Last Generation nemrég megpróbálta ráirányítani a figyelmet Németország olaj- és gázfúrási terveire az Északi-tengeren.

Annak ellenére, hogy Németországnak vannak a legambiciózusabb célkitűzései az éghajlatváltozás visszafogására a nagy ipari ország közül, a balközép kormány más európai országokhoz hasonlóan igyekszik kiváltani az orosz energiaimportot, és elkerülni a következő évek fájdalmas üzemanyaghiányát.

Schinkoethe szerint a csoport akcióiban részt vevő emberek száma hat hónap alatt harmincról kétszázra nőtt, és azt mondja, hogy a blokádokkal a polgári engedetlenség hagyományát követik, mint amit az amerikai polgárjogi mozgalom és a nők választójogáért folytatott küzdelem idején láthattunk.

„Amit csinálunk, az illegális, ugyanakkor törvényes is” – mondta.

Manuel Ostermann, az egyik német rendőrszakszervezet vezetője azzal vádolta a csoportot, hogy bűncselekményeket követnek el, miközben áldozatnak állítják be magukat.

„Ahol a radikalizálódás folyamata beindul, ott a szélsőségesség sincs messze” - írta a Twitteren.

A Last Generation tagjai megpróbáltak ellenkezni, Antonio Guterres ENSZ-főtitkárra hivatkozva, aki az év elején azt mondta, hogy „az igazán veszélyes radikálisok azok az országok, amelyek növelik a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését”.

„Addig folytatom, amíg a kormány be nem zárat engem és a többi aktivistát a békés tiltakozás miatt, vagy nem engednek a követeléseinknek” - mondta Schinkoethe.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG