Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szaporodó kérdőjelek Németországban


Rajna-vidék-Pfalzban is leszerepelt a CDU. A képen a szociáldemokrata Malu Dreyer látható.
Rajna-vidék-Pfalzban is leszerepelt a CDU. A képen a szociáldemokrata Malu Dreyer látható.

Nagy vereséget szenvedett a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a vasárnapi németországi tartományi választásokon, ami kihatással lehet az őszi országos parlamenti választásokra is, amikor eldől, ki lesz Angela Merkel kancellár utódja.

A szövetségi szinten nagykoalícióban kormányzó CDU az eddigi leggyengébb eredményét érte el két fontos tartományban: a délnyugati Baden-Württembergben 24,1 százalékot, a szomszédos Rajna-vidék-Pfalzban 27,7 százalékot kapott.

„Ez nem egy jó este a CDU számára” – mondta Paul Ziemiak, a párt főtitkára, rámutatva, hogy az eredmény a koronavírus-válság kezelésével kapcsolatban erősödő értetlenséget, türelmetlenséget és elégedetlenséget tükrözi. Az új fertőzöttek száma emelkedőben van Németországban, az oltási kampány pedig meglehetősen lassan halad.

A Kereszténydemokrata Unió, illetve testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottságának az is ártott, hogy nemrég két parlamenti képviselőjük visszaélésgyanúba keveredett tavalyi maszkbeszerzésekkel kapcsolatban.

„Sötét óra ez a CDU számára” – írta reggel a Die Welt című konzervatív napilap, a Die Zeit pedig katasztrófaként jellemezte a választást az uniópártok szempontjából.

Stabil második hely

Baden-Württembergben a Zöldek nyertek 32,7 százalékkal, miután legutóbbi alkalommal 30,3 százalékot szereztek. A párt népszerűsége országosan megnőtt az utóbbi években a klímaváltozással kapcsolatos aggályok erősödése miatt, s szakértők szerint „királycsináló” szerepe lehet a szeptemberi parlamenti választásokat követően.

Winfried Kretschmannt, a tartomány jelenlegi zöld miniszterelnökét a fukusimai nukleáris katasztrófa után, 2011-ben választották meg tisztségébe. Elképzelhető, hogy fenntartja a koalíciót a CDU-val, azonban vasárnap kiemelte, hogy más pártokkal is el tudná képzelni a kormányzást.

Az elemzők elsősorban a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) tartják elképzelhetőnek a szövetséget, ami mintaként szolgálhatna akár a szövetségi politika számára is a későbbiekben.

Rajna-vidék-Pfalzban ugyancsak a második helyre futott be a CDU, amely a szavazatok 27,7 százalékát kapta, szemben a 2016-os csaknem 32 százalékkal. A tartományban a legnagyobb párt továbbra is a voksok mintegy 36 százalékát besöprő SPD.

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) mindkét tartományban rosszabbul teljesített, mint előzőleg, de így is körülbelül 10 százalékot ért el. Az összes többi párt kizárta annak a lehetőségét, hogy koalícióra lépjen az AfD-vel

A kulcskérdés: ki lesz Merkel utódja

Olaf Scholz pénzügyminiszter, az SPD kancellárjelöltje úgy vélekedett, hogy az eredmények megerősítették jelöltségében. „A CDU/CSU nélkül is lehetséges kormányt alakítani Németországban” – hangoztatta.

Bár a CDU/CSU az SPD-vel közösen vezeti az országot, a járványkezelés során elkövetett hibákért a választók főleg az uniópártokat, és leginkább Jens Spahn CDU-s egészségügyi minisztert okolják.

A vereség nehéz helyzetbe hozza a CDU kancellárjelöltségre is pályázó új elnökét, Armin Laschetet, akinek a CSU részéről a nála országosan népszerűbb Markus Söder lehet a kihívója. A bajor miniszterelnök ugyanakkor még nem jelentette be hivatalosan az indulását, többször úgy nyilatkozott, hogy neki a „politikai otthona” Bajorországban van.

Készült az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG