Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs még alku az EU-val; finn NATO-csatlakozás; pedagógusok ezrei mondhatnak fel


Finnország és a NATO zászlói a helsinki külügyminisztérium épületén 2023. április 4-én
Finnország és a NATO zászlói a helsinki külügyminisztérium épületén 2023. április 4-én

Uniós eljárás: egyes ügyeket megold, másokat nyitva hagy az új magyar javaslatcsomag. A NATO egységét félti a magyar külügyminiszter a szövetség történelmi pillanataiban. Tömegesen mondhatnak fel a pedagógusok, ha elveszik a közalkalmazotti jogviszonyukat. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Uniós eljárás: egyes ügyeket megold, másokat továbbra is nyitva hagy az új magyar javaslatcsomag

A magyar kormány által március második felében benyújtott, konkrét szövegmódosítókat is tartalmazó javaslatcsomag elsősorban az Integritás Hatóság mandátumának ügyében a megoldás irányába mozdul el, de több más kérdésben, például a vagyonnyilatkozatokat illetően még nem felel meg az Európai Bizottság által támasztott elvárásoknak – értesült bennfentes forrásokból a Szabad Európa.

Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter újabb megbeszéléseket folytatott az Európai Bizottság illetékes tagjaival. Ezt követően bizakodóan nyilatkozott az alapítványi egyetemek kapcsán a közeli megállapodás esélyeiről, és úgy vélte, egyik nyitott kérdés sem lehet akadálya az egyezségnek.

A NATO egységét félti a magyar külügyminiszter a szövetség történelmi pillanataiban

„Ez történelmi nap. Üdvözöljük Finnországot szövetségünk legújabb tagjaként” – mondta Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár, és talán ez a mondat volt a legfontosabb az elhangzottak közül a NATO kétnapos külügyminiszteri találkozóján. Pedig a program rendkívül feszített és összetett volt, ugyanis – letörve a magyar blokkolást – hosszú idő óta először ült össze a NATO–Ukrajna Bizottság. A szövetségesek találkoztak az indo-óceániai partnerekkel is, akikkel a közös kihívásról, konkrétan az orosz fenyegetésről tárgyaltak.

Tömegesen mondhatnak fel a pedagógusok, ha elveszik a közalkalmazotti jogviszonyukat

Egy hét alatt több mint háromezer tanár jelezte, hogy kész felmondani abban az esetben, ha a kormány az új jogállási törvénnyel megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a felmérést kezdeményező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

A magyar nők 17,2 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak – de már csak pár évig

Bár a magyar kormánypárti képviselők az egyenlő munkáért egyenlő bért előíró jogszabállyal szemben foglaltak állást, a rendelkezések Magyarországon is érvényesek lesznek. Az új európai uniós törvény a száz főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkavállalókra nézve jelent kötelezettségeket a fizetések átláthatósága, a munkavállalók teljesítményének értékelése és a nemi különbségtételek eltörlése kapcsán.

Túlélőgyakorlat, avagy betegnek lenni egy kelet-magyarországi zsákfalu lakójaként

Akinek van pénze, felszáll a napi három busz egyikére, akinek nincs, az biciklizik egy órát vagy gyalogol még többet, hogy eljusson a háziorvoshoz. Ha hónap elején betegszik meg a gyerek, jó eséllyel van pénz a gyógyszerére, ha a hó második felében, akkor már necces. Magyarországon járunk, 2023-ban egy hajdú-bihari zsákfaluban, Toldon. Bihari Ádám a Szabad Európa tényfeltáró műsorában egyebek közt azt mutatta be, milyen nehézségeket jelent egy már eddig is szolgáltatáshiányos településen, ha megbetegszik valaki.

Borsodban börtönbe mennek a szülők az iskolai hiányzások miatt – A Belügyminisztériumot nem érdekli

Bár Magyarországon a törvények elvileg mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, az igazság az, hogy valójában a legszegényebbek kerülnek a legkönnyebben rács mögé. Ehhez sokszor még valódi bűnt sem kell elkövetniük, elég csak egy néhány tízezres szabálysértési bírság. Egy borsodi faluban már évek óta azért járnak a szülők börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben, összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt. Ennek az összegnek csupán a negyven százalékát fizették be, ami azt jelenti, hogy a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. Egy nap a rácsok mögött ötezer forintot ér, vagyis tavaly szeptemberig – a számok szerint – 14.800 napot napot voltak börtönben ezek a szülők. Tényfeltáró videónk nyomán Vadai Ágnes, a DK alelnöke írásban intézett kérdést Pintér Sándorhoz arról, hogy tényleg ezt tartja-e a legjobb megoldásnak. A Belügyminisztérium válaszként csak annyit írt: cikkeket nem véleményez.

Magyartanár az új érettségi tesztről: Majd valami nagyon könnyűt adnak, hogy ne legyen botrány

„Távolodtunk attól, amit modern pedagógiának nevezünk.” „Adatokat, tényeket, definíciókat kérnek számon. Szó sincs arról, hogy problémamegoldás lenne benne, összefüggésekre kellene emlékezni.” „Tisztességtelen döntés elé állítja a pedagógusokat, nem jó a diákoknak.” Néhány vélemény a Szabad Európának nyilatkozó szakemberektől, akiket az új érettségi vizsgakövetelményekről, a lehetséges következményekről és arról kérdeztünk, hogy mire alkalmas az érettségi.

A Fertő tavat védő civilek javára döntött a bíróság

A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság. A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület januárban indított pert, miután a kormányhivatal tavaly év végén meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét.

Egy jegyzőkönyv szerint a Mészáros Lőrinc cége által azóta sem kijavított „rejtett műszaki hibával” működik átadása óta a tram-train

Üres csövek fekszenek a földben a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-train vágányai mentén. A MÁV-nak a jelek szerint nem sürgős, hogy az ezekbe szánt optikai kábelek a helyükre kerüljenek. Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. lenne a javítás felelőse egy birtokunkba jutott levél szerint.

Bejelentés a GVH-hoz: A Mol érzékeny üzleti adatokat kért be a hulladékos cégektől

A Mol gőzerővel készül arra, hogy júliustól szinte egyeduralkodóként átvegye a hazai hulladékkezelést. A piac leegyszerűsítve így néz ki: lakossági és ipari szegmens, illetve értékes és értéktelen hulladék. A Mol a jelenleg üzleti alapon működő cégeket bérmunkára fogja kényszeríteni, a szerződésnél szinte minden, üzleti szempontból releváns adatot át kell adniuk a Molnak. Az adatok birtokában a Mol saját alvállalkozói versenytársa lesz. Emiatt fordultak a versenyhivatalhoz az érintettek.

Magyar mentesség mellett fogadtatná el Litvánia az orosz nukleáris szankciókat

Mentességet javasol Magyarországnak az a litván kezdeményezés, amely az európai uniós szankciókat érinti az orosz atomenergia-ipar ellen, a már létező szerződések fokozatos megszüntetésére pedig kétéves időszakot irányoz elő a tervezet.

Minden EU-tagországnak bele kell egyeznie az újabb szankciók bevezetésébe, de Magyarország – ahol a Roszatom bővíti a paksi erőművet – jelezte, hogy ellenezni fog minden korlátozást az orosz nukleáris iparral szemben. A litván javaslat ezt a problémát kívánja orvosolni azzal, hogy Budapestnek konkrét, akár kilenc évre szóló mentességet kínál Paks miatt.

Rendőrségi razzia az Európai Néppártnál

A 2019-es európai választási kampányig nyúlnak vissza annak az ügynek a szálai, amely miatt most tartottak házkutatást az Európai Néppárt központjában, Brüsszelben. Az EPP mindenben támogatja a nyomozókat, akik egy németországi büntetőügy miatt léptek akcióba a belga fővárosban. Az érintett német politikus tagadja a vádakat.

Sötét gyermekkor: lányok a kényszerházasság elől a kényszermunkába menekülnek

Az Európai Bizottság rendelkezésére álló becslések szerint – számos iparágban és minden kontinensen – összesen 27,6 millió ember végez kényszermunkát. A kényszermunka az esetek többségében a magángazdaságban zajlik, ám előfordul, hogy állami szereplők rendelik el. Az Európai Parlamentben szívszorító bemutatót tartottak erről a témáról, felhívva a figyelmet a gyermekek kihasználására, illetve a Kína által működtetett ujgur kényszermunkatáborokra.

Minden, amit tudni kell Donald Trump bírósági meghallgatásáról

Donald Trump feladta magát, miután a manhattani esküdtszék megszavazta a vádemelést ellene, mivel a gyanú szerint közvetítőin keresztül hallgatási pénzt fizetett ki a 2016-os elnökválasztási kampányban, majd meghamisította a könyvelést. A jövő évi választáson is indulni kívánó exelnök ártatlannak vallotta magát mind a 34 vádpontban. Ezzel ő lett az első volt elnök az Egyesült Államok történelmében, akinek bűncselekmény vádlottjaként meg kellett jelennie a bíróság előtt.

Egy másik cikkünkben is hosszabban foglalkoztunk az üggyel, ebben a Trump elleni többi nyomozást is érintettük.

Miért tekint nemzetbiztonsági veszélyként a TikTokra az Egyesült Államok?

Az amerikai törvényhozásban öt órán át bombázták kérdésekkel a kínai vállalat vezérigazgatóját az adatvédelemmel és a káros tartalmakkal kapcsolatban. Több képviselő is a népszerű videómegosztó betiltását szorgalmazta.

XS
SM
MD
LG