Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs nyoma a közpénzmilliókból szerződtetett Rod Dreher kutatási tevékenységének


Rod Dreher, a Danube Institute vendégkutatója (b), Szilvay Gergely, a Mandiner újságírója (j) és Matt Dreher (k) elmélyült beszélgetésben a budapesti Ferenciek terén 2023. október 10-én
Rod Dreher, a Danube Institute vendégkutatója (b), Szilvay Gergely, a Mandiner újságírója (j) és Matt Dreher (k) elmélyült beszélgetésben a budapesti Ferenciek terén 2023. október 10-én

Idén már havi hárommillió forint feletti, magyar közpénzből finanszírozott összeget keresett Rod Dreher, akit először közel három éve szerződtetett vendégkutatónak egy kormányközeli intézet. A blogposztokban és újságcikkben Orbánt dicsérő amerikai író magyarországi tevékenységének nem látni nyomát, viszont segített Budapestre hozni Tucker Carlsont.

2021 augusztusának elején egy Magyarországról szóló cikk jelent meg a konzervatív irányultságú brit The Spectator magazin amerikai kiadásának honlapján. Arról szólt, hogy Orbán Viktor nyerésre áll a nemzetközi kultúrharcban, a brit és az amerikai konzervatívoknak pedig oda kéne figyelniük a magyar kormányfőre. Az írást egy népszerű, keresztény-konzervatív irányultságú amerikai szerző, Rod Dreher jegyezte.

Amikor ez a cikk felkerült az internetre, Dreher éppen Magyarországon tartózkodott, és szerződéses viszonyban állt egy magyar kormányzati finanszírozású kutatóintézettel. A szerződés, amelynek szövegét a Szabad Európa megismerte, több furcsaságot is tartalmazott.

Rod Dreher
Rod Dreher

A megbízás rendkívül rövid időszakra, csak nyolc napra szólt. Ez a nyolc nap ráadásul egybeesett egy olyan fontos magyarországi közéleti eseménnyel, amelynek tető alá hozásában Dreher is fontos szerepet játszott.

A – papíron vendégkutatói szerepkörről szóló – megbízás nem részletezte, hogy Drehernek milyen kutatási tevékenységet kell végeznie ebben a nyolc napban. Hogy mégis mit vártak el a férfitől a nyolc napra szóló, bruttó 1250 dolláros (azaz 375 ezer forint értékű) díjért cserébe, arról egy félmondat árulkodott. E szerint Drehernek az volt a dolga, hogy cikkeket írjon „Magyarországról és az országot érintő kérdésekben, a kereszténységről”.

Ilyen cikkeket viszont a Szabad Európa nem talált a Danube Institute (DI) felületein. A think tank nem reagált megkeresésünkre, amelyben azt is megkérdeztük, hogy hol vannak a megvásárolt cikkek. Elképzelhető, hogy a DI a The Spectatorban megjelent cikkért fizetett Drehernek? A Szabad Európa nem kapott választ a kérdésre az érintettektől.

A Szabad Európa a férfival kötött, összesen három szerződés egyes részleteit ismerte meg. Egyes jelek arra utalnak: a Drehernek havi akár több millió forintot hozó, közpénzes megbízások tárgya a valóságban inkább politikai PR-, mintsem tudományos feladatok ellátása volt.

SMS a tévésnek

„Ezen a héten a tévés műsorvezető Tucker Carlson, az amerikai jobboldal legbefolyásosabb alakja Magyarországra érkezett – írta Dreher a The Spectatornél 2021. augusztus 3-án megjelent, már említett cikkében. – Találkozott a miniszterelnökkel, a hétvégén pedig egy ifjúsági konferencián fog beszélni Esztergomban. Ahova Tucker megy, további konzervatív értelmiségiek és médiaszemélyiségek fogják követni.”

Míg az újságíróként diplomázó, keresztény-konzervatív világértelmező könyveket író Dreher elsősorban rendkívül olvasott blogjáról ismert az Egyesült Államokban, Tucker Carlson az amerikai Fox News csatorna korábbi televíziós személyiségeként már egyenesen világsztár. A két férfi ismeri egymást, sőt Dreher fontos szerepet játszott a közvetítői láncolatban, amely Magyarországra hozta Carlsont.

Az író először 2021 áprilisában kezdett a DI-nél vendégkutatóskodni. A hónap közepén költözött egy louisianai kisvárosból Budapestre. A Vásárcsarnoktól tíz perc sétára vett ki egy antik atmoszférájú lakást. „Amikor ott vagyok, a Habsburg-ház egy tagjának érzem magam” – méltatta Dreher az enteriőrt a The American Conservative című lap weboldalán vezetett blogjában, ahova egy időben rendszeresen írt budapesti élményeiről.

A The New Yorker című magazinnak Dreher elmondta azt a közösségi médiában is megosztott momentumot, hogy 2021 áprilisában, a budapesti utcákon sétálgatva (tehát már a DI szerződött vendégkutatójaként) írt rá Carlsonra azzal, hogy jöjjön Magyarországra, ezután pár nappal pedig már Orbán Balázzsal, a magyar miniszterelnök politikai igazgatójával egyeztetett arról, hogy minél könnyebben létrejöhessen a látogatás.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Tucker Carlson televíziós műsorvezető a Karmelitában 2021. augusztus 2-án
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Tucker Carlson televíziós műsorvezető a Karmelitában 2021. augusztus 2-án

Carlson végül éppen azon a héten jött Magyarországra, amelyre Dreher megkapta a második, nyolc napra szóló vendégkutatói szerződését. Carlson a hét során beszédet tartott a Miniszterelnökségen, előadott az MCC Fesztiválon, és hosszú interjút készített Orbán Viktorral akkori munkaadója, a Fox News részére. Carlson látogatása és az interjú segített a nemzetközi médiafigyelem előterébe tolni Orbánt.

Dreher végigblogolta az időszakot: a nyolc nap során, amire külön vendégkutatói szerződést kapott, a The Spectator-cikk mellett tíz blogbejegyzést írt a The American Conservative egyesült államokbeli magazin weboldalára.

Itt megismételte, hogy az amerikai jobboldalnak szüksége volna egy saját Orbán Viktorra, és végigkommentálta és -vitatkozta a Carlson magyarországi turnéjáról írt, többnyire negatív amerikai kritikákat. A megbízási időszak végén írt bejegyzésében azt is jelezte: onnantól kevesebb magyar témájú poszttal fog jelentkezni.

Hiába kérdeztük arról Drehert, miként talált időt a nyolc nap során a blogolás és a cikkírás mellett kutatói feladatai ellátására.

Sem a The American Conservative felületén megjelent bejegyzések, sem a The Spectatornál megjelent véleménycikk nem jelzi, hogy szerzőjük a megjelenés pillanatában szerződéses viszonyban állt egy közvetetten magyar kormányzati finanszírozású intézménnyel. Mindkét kiadvány főszerkesztőjét hiába kerestük ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel.

Adófizetői forintok egy alapítványon át

A Dreherrel szerződő Danube Institute egy, a Szabad Európa által megismert szerződés szövege szerint „egy Budapesten működő konzervatív think tank, amely külföldre is el kívánja juttatni az általa képviselt gondolatokat, értékeket, illetve közvetíteni kívánja a külföldi, elsősorban konzervatív értelmiségiek, politikusok, egyéb intézmények, személyek által megfogalmazott gondolatokat Magyarországra”. A politikai kutatóintézet jogi és pénzügyi értelemben a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) berkein belül működik.

A Batthyány Lajos Alapítvány székháza, a Lónyay–Hatvany-villa
A Batthyány Lajos Alapítvány székháza, a Lónyay–Hatvany-villa

A BLA korábban Fidesz-kötődésű magánalapítványként működött, a 2010-es évek óta egyre nagyobb összegben bevételezett támogatásokat kormányszervektől, így a Miniszterelnökségtől vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Az alapítvány 2021-re az egyetemi alapítványokhoz vagy a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) hasonló, speciális jogi státuszba került, és kormányzati adománykényt megkapta a jelenlegi székhelyeként szolgáló, a Karmelita melletti Lónyay–Hatvany-villát is.

A rájuk vonatkozó törvény szerint a BLA-hoz hasonló – röviden közérdekű vagyonkezelő alapítványnak hívott – szervezetek a kormánytól függetlenül közfeladatot látnak el, ezért a magyar államnak az adófizetők pénzéből kell finanszíroznia a működésüket. A Szabad Európán többször beszámoltunk arról, hogy a közpénzből működő BLA az Orbán-kormány érdekeinek és ideológiájának megfelelő elképzeléseket finanszírozza.

Carlson magyar vizitje és Dreher ebben játszott szerepe nagyban emlékeztet arra az eseménysorra, amely pár hónappal később Éric Zemmour, a francia szélsőjobb üdvöskéjének magyarországi látogatásának ágyazott meg. Abban a látogatásban a Livre Noir című videócsatornát gründoló Erik Tegnérnek volt kulcsszerepe.

Tegnér a DI honlapján korábbi vendégkutatóként szerepel, de a Szabad Európa ismeretei szerint – kivételes módon – az ő esetében a DI a férfi irányítása alatt álló PR-céggel szerződött havonta 4210 euróért. A francia férfit ismerők korábban elmondták a Szabad Európának, hogy Tegnér úgy értette a megbízást: nem a DI-t, hanem az Orbán-kormányt kell külföldön népszerűsítenie.

Ehhez kapcsolódóan: Így épült ki Orbánék kapcsolata az új francia szélsőjobboldallal

Megóvni a magyar szíveket

A Dreherrel kötött két szerződésbe közérdekű adatigénylés útján, a BLA székhelyén tekinthettünk be – az iratokról másolatot nem kaptunk és nem készíthettünk. Az első irat szerint Dreher 2021. április 18-a és július 31-e között havi bruttó 1,5 millió forintnak megfelelő ötezer dollárért, a második, cikkünk elején már ismertetett dokumentum szerint 2021. augusztus 1-jétől augusztus 7-ig egyszeri 1250 dollárért szerződött vendégkutatónak. A férfi feladatait pontosan egyik dokumentum sem részletezte.

Sem a DI-től, sem a BLA-tól nem kaptunk választ kérdéseinkre, amelyek között az is szerepelt, hogy konkrétan milyen kutatási tevékenységet végzett és milyen nyilvánosan megismerhető produktumot állított elő a férfi az időszak során.

Dreher 2022 elején egy másik speciális alapítvány, az MCC vendégkutatójaként is ténykedett, egy könyvét a szervezet kiadója magyarul is megjelentette az év februárjában, két hónappal a magyar országgyűlési választások előtt. „A Fidesz parlamenti többsége által meghozott törvény – írta Dreher előszavában a gyermekvédelmiként, illetve homofóbként ismertté vált jogszabályról – megóvja a magyar szíveket, elméket és intézményeket a woke térnyerésétől. De nem szabad önelégültnek lennünk! Az igazi harc még hátravan.”

A BLA-nál folytatott betekintésünk során mindössze a két, 2021-re vonatkozó irattal találkoztunk, de alappal feltételezhető, hogy a DI további szerződéseket is kötött az íróval. Dreher 2022-ben arról beszélt a Kossuth rádiónak: az év októberétől ismét Magyarországra költözik, és a DI vendégkutatója lesz. „Próbálok majd segíteni az európai, sőt Amerikát is érintő konzervatív hálózat kiépítésében” – tette hozzá.

2023 elején megszűnt Drehernek a The American Conservative-nél vezetett blogja. A Vanity Fair cikke szerint ehhez hozzájárultak a férfi egyre különösebb, a szexualitást tárgyaló posztjai is, így például az, amelyben arról számolt be, hogy milyen mély benyomást tett rá, amikor harmadik osztályban meglátta egy fekete osztálytársa hímtagját.

A cikk szerint Dreher rovatát és a férfi fizetését mindaddig a bankvagyonörökös Howard Ahmanson Jr. finanszírozta. Ahmanson azonban besokallt az ehhez hasonló posztoktól, és beszüntette a támogatást. A férfi adományait kezelő szervezethez eljuttatott kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Keresztény-konzervatív kapcsolati kör

Noha saját betekintésünk során nem találkoztunk vele, biztos tudomásunk van egy olyan szerződésről, amelyet 2023 elején kötött Dreherrel a DI. Az irathoz a The Southern Poverty Law Center nevű emberi jogi szervezet amerikai szélsőjobboldalt monitorozó Hatewatch blogja közérdekű adatigénylés útján jutott hozzá – és a Szabad Európával szemben alkalmazott eljárástól eltérően másolatot is kapott belőle.

Rod Dreher szerződésének egy részlete, melyet a Hatewatch osztott meg a Szabad Európával
Rod Dreher szerződésének egy részlete, melyet a Hatewatch osztott meg a Szabad Európával

A Hatewatch által a Szabad Európával megosztott részletekből az derül ki, hogy Dreher 2023. január 1. és 2023. június 30. között havi bruttó 8750 dollárért – azaz havonta közel 3,3 millió forintért – cserébe ismét a DI vendégkutatója volt. Feladatai között a legelső azonban kevésbé kutatási jellegű volt. E szerint Dreher dolga az volt, hogy „keresztény-konzervatív kapcsolati kört épít”, konferenciarendezési és általános együttműködési céllal „felveszi a kapcsolatot” legalább hét, „együttműködésre kész” európai konzervatívval, és szervez egy konferenciát a „kereszténység jövőjéről Nyugaton”.

2023. március 27-én végül nem a kereszténységről, hanem az úgynevezett „kritikus fajelmélet” elleni harcról tartott egy konferenciabeszélgetést a DI. Dreher mellett pont hét előadója volt az eseménynek, köztük az amerikai jobboldali aktivista Chris Rufo, vagy a korábban a The American Conservative-ben is publikáló Francesco Giubilei, akit Dreher személyes barátai között tart számon.

Poszt a közösségi médiában Rod Dreher és Chris Rufo kétszemélyes, a Danube Institute által 2023. április 11-re szervezett nyilvános beszélgetéséről
Poszt a közösségi médiában Rod Dreher és Chris Rufo kétszemélyes, a Danube Institute által 2023. április 11-re szervezett nyilvános beszélgetéséről

Rufóról a Hatewatch azt írta, hogy ő is külön vendégkutatói szerződést kapott a DI-től arra az egy hónapos idősávra, amelybe beleesett ez a konferencia, és egy Dreherrel kettesben folytatott nyilvános beszélgetés időpontja is.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint 1,6 milliárdba került a magyar adófizetőknek egy brüsszeli, angol nyelvű jobboldali hírportál

Őszinte egyetértés

Legutolsó ismert szerződésének nyári lejárata óta Dreher a The European Conservative honlapján indított blogot. A lapot kiadó szervezetről korábban kiderítettük: milliárdos összeget kapott a BLA-tól, hogy európai konzervatív hálózatot építsen.

A férfiba azóta is bele lehet botlani Budapesten: a Szabad Európa idén októberben egy Ferenciek téri sörözőben fotózta le Drehert, amint éppen fiával és Szilvay Gergellyel cseveg (lásd a címlapképet).

Szilvay a genderelméletet és a melegházasságot kritizáló könyveiről ismert, egyébként a kormányközeli Mandiner és a Rubicon Intézet munkatársa. A BLA az utóbbi történelemkutató szerveződést is százmilliókkal támogatta korábban.

Szilvay a Szabad Európának azt mondta: ő készítette Dreherrel az első magyar nyelvű interjút, és azóta baráti viszonyban vannak. Elmondása szerint októberben éppen a Scruton kávéházba sietett, amikor összefutott az amerikai íróval és fiával, és gyors eszmecserét folytattak „a politikai helyzetről és magánügyekről”.

Rod Drehert több e-mailben kerestük kérdéseinkkel, de választ nem kaptunk. A férfi év elején a Substacken vezetett blogjában azt írta: „Azért fizet a Danube Institute, hogy konzervatív értelmiségiekből – leginkább vallásos konzervatívokból – szervezzek hálózatokat konferenciákhoz és más együttműködésekhez. Az Orbán-kormány soha nem fizetett azért, hogy pozitív dolgokat írjak róla; őszintén egyetértek általános céljaikkal és a stratégiájukkal.”

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG