Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A második világháború óta először elmarad a Nobel-ünnepség


Charles M. Rice orvosi Nobel-díja, amit az amerikai tudós New Yorkban, a lakóhelyén vehetett át a svéd konzultól 2020. december 8-án
Charles M. Rice orvosi Nobel-díja, amit az amerikai tudós New Yorkban, a lakóhelyén vehetett át a svéd konzultól 2020. december 8-án

Idén a járvány miatt a díjazottak a hagyományos svéd és norvég ceremóniák helyett a hazájukban vehetik át a Nobel-díjat. Elmaradnak a bankettek, jóval visszafogottabb ünneplés lesz, online beszédekkel és előre rögzített koncertekkel.

A 2020-as Nobel-díjakat a díjazottak az távollétükben kapják meg december 10-én, és az átadó ünnepség is jóval szerényebb lesz a járványügyi korlátozások miatt. Normál esetben mind Oslóban, mind Stockholmban nagyszabású ceremónia keretében kapják meg a díjazottak az kitüntetést. Hagyományosan Oslóban tartják a Nobel-békedíj átadóját, Stockholm pedig az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi, és a közgazdasági Nobel ünnepségének ad otthont.

Az idei díjazottak:

  • A kaliforniai Stanford Egyetem két professzora kapja idén a közgazdasági Nobel-díjat. A díjbizottság szerint a közgazdászok elméleti felfedezései fejlődést hoztak az árverések gyakorlatában is.
  • A Nobel Bizottság idén a Világélelmezési Programnak (WFP) ítélte a békedíjat. A díj várományosai között szerepelt Greta Thunberg svéd klíma-aktivista és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus is.
  • A magyar felmenőkkel is rendelkező Louise Glück amerikai költőnő kapja az irodalmi Nobelt.
  • A francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer Doudna kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia stockholmi bejelentése szerint. A két tudós a modern génszerkesztés úttörője. Ők egyébként az orvostudomány területén az izraeli Wolf-díjat is elnyerték idén.
  • Három tudós, a brit Roger Penrose, a német Reinhard Genzel és az amerikai Andrea Ghez kapja a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia stockholmi bejelentése szerint. Úttörő eredményt értek el a fekete lyukakkal kapcsolatos csillagászati vizsgálatokban.
  • Két amerikai és egy brit kutató, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton kapja meg az orvosi Nobel-díjat.

Elmaradnak a nagy ünnepségek

A Világélelmezési Programnak (WFP) egy Rómában rendezett ünnepségen adják át a Nobelt. A norvég fővárosban a Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen pedig videóhíváson keresztül fog beszédet tartani a Nobel Intézet nevében.

A svéd fővárosban is rendeznek egy kisebb ünnepséget a városházán, utóbbit televízión keresztül lehet követni. A ceremónia közvetítése közben bejátszásokban fogják bemutatni, ahogy a díjazottak a hazájukban megkapják az oklevelet és az emlékérmet.

A szokásos élő koncerteket is előre felvett műsorokkal fhelyettesítik Az oslói és a stockholmi átadóünnepségek normális körülmények között a svéd királyi család részvételével zajlanak, és az átadás után banketteket is tartanak.

Az idei a második világháború óta az első alkalom, hogy elmarad a hagyományos ünneplés. A Nobel-díjakat minden év december 10-én adják át, így emlékeznek meg a díjat alapító Alfred Nobel svéd tudós és filantróp 1896-os halálának az évfordulójáról.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG