Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Norvégia nem hagyja, hogy Oroszországban gyártsák a Rolls-Royce-motorokat


A Rolls-Royce logója az egyik angliai gyárán, 2015. december 17-én (Képünk illusztráció)
A Rolls-Royce logója az egyik angliai gyárán, 2015. december 17-én (Képünk illusztráció)

Norvégia bejelentette: meggátolja, hogy a Rolls-Royce eladja norvégiai motorgyárát egy orosz cégnek. Biztonsági aggályai vannak, attól tart, hogy érzékeny technológia landolhat orosz kezekben.

„Az eladás erősítené az orosz harcászati képességeket, oly módon, amely világosan ellentétes lenne Norvégia és szövetségesei biztonságpolitikai érdekeivel” ‒ mondta Monica Maeland igazságügyi és közbiztonsági miniszter kedden, amikor azt vázolta a norvég parlamentben, hogy miért is kell lépniük.

Elég információnk van ahhoz, hogy megállapítsuk: abszolút fontos megelőzni a társaság eladását egy másiknak, melyet egy olyan ország ellenőriz, amellyel nincs együttműködésünk biztonsági téren” ‒ tette hozzá.

Motorok a tengerészetnek és az energiatermelőknek

Az ügy tavaly merült fel, amikor a Rolls-Royce bejelentette: eladja a Bergen Motorműveket, melyek közepes sebességű gáz- és dízelmotorokat gyártanak a tengerészetnek és energiatermelő cégeknek. A vevő a THM Csoport volna, egy magántulajdonú cég, amelynek a főhadiszállása Oroszországban van, és mozdonyokat, illetve vasúti berendezéseket gyárt.

A Bergen Motorművek látja el a NATO-tag Norvégia haditengerészetét, akárcsak a hajóipari vásárlókat szerte a világban.

Moszkva oroszellenes indítékokról beszél

A főként luxusautóiról és repülőgép-motorjairól ismert brit cég azt mondta, hogy csaknem ezer embert foglalkoztató norvégiai egységét azért adja el, hogy megerősítse az alapjait a koronavírus-járvány idején.

Márciusban az adás-vételt ideiglenesen visszatartották, ami Moszkvát arra sarkallta, hogy kemény figyelmeztetést adjon ki, mert úgy érezte, „oroszellenes indítékai” voltak a döntésnek.

A viszony az Arktiszon közös határral rendelkező Norvégia és Oroszország között megromlott, amikor Moszkva törvénytelenül annektálta 2014-ben a Krím-félszigetet. Azóta a két ország hadereje megerősítésébe kezdett északon a közös határ két oldalán, és megnövelte katonai manőverei számát is.

Az írás a Norway Today, a Reuters és a dpa tudósításainak felhasználásával készült.
XS
SM
MD
LG