Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ez maga a megelevenedett pokol” – egy tornádó utóhatásai


Amikor pár éve Amerikában jártam, volt szerencsém távolról látni, milyen is az, amikor tornádó közelít az ember felé. Milyen érzés, amikor azt mondják, a benzinkút WC-jébe kell majd elrejtőzni és semmiképpen ne menjünk ablak közelébe. Azt soha nem gondoltam volna, hogy Közép-Európában megtörténhet hasonló.

Azon az évekkel ezelőtti amerikai úton derült ki számomra, hogy amit mi, Közép-Európában élők komoly viharnak tartunk, az voltaképpen semmiség. Az amerikai Közép-Nyugaton a tornádóveszély mindennapos dolog, külön applikáció is van rá, a berendezett, lakható pincehelyiség nélküli házak értéke pedig sokkal alacsonyabb, mint azoké, melyeket felkészítettek a csapásokra.

Ottjártamkor először nem értettem a házigazdát, miért nézegeti folyamatosan ezt a bizonyos applikációt és egy autós túra során miért kezd aggódni azon, hogy „jaj, istenem, jön a vihar!”? Ha jön, hadd jöjjön, majd elmegy – gondoltam.

Aztán amikor lecsapott, mi pedig kénytelenek voltunk a többi autóssal együtt megállni egy autóút szélén, mert egyszerűen nem lehetett kilátni az ablakon, akkor kissé újragondoltam ezt a(z akkor már elég nagyképűnek tűnő) hozzáállásom.

A látogatás utolsó napján megérkezett a tornádó, és noha csak nagyon a szélének a szele ért el, elég félelmetes volt – miként a majdnem derékszögben meghajló fák és a táncoló forgalmi lámpák is.

Mindenesetre Amerikából hazatérve úgy voltam vele, hogy rendben, ezt is megtapasztaltuk, de itt, Európa közepén ilyesmire úgy sem kell számítani.

És ez így is volt egészen csütörtökig, amikor Csehországot elérte egy tornádó. Az igazi fajtából. A legrosszabb helyzetbe két város, Hodonín és Breclav környéke került. Dél-Morvaországnak ez az a része, ahol a Pozsonyból Brünn felé tartó autópálya is elhalad, szóval aki megtette már a Budapest-Prága utat autóval, annak ismerős lesz a határmenti környék.

A hivatalos adatok szerint a természeti csapásnak öt halálos áldozata van és 200 körüli a sérültek száma. Közülük 10-15 embert szállítottak súlyos állapotban a hodoni kórházba.

A brüsszeli uniós csúcson résztvevő kormányfő, Andrej Babis „hatalmas tragédiáról” beszélt, míg a régió kormányzója, Jan Grolich úgy fogalmazott: „ez maga a megelevenedett pokol”.

Az egyik érintett település, Hrusky polgármester-helyettese azt mondta, ledőlt a templomtorony, az általános iskola tetejét is elvitte a vihar, sok házból pedig csak a falak maradtak.

Ha már Hrusky, az MTI azt írta, a magyar kormány segítséget ajánlott fel a templom helyreállításához és a Hungary Helps Programon keresztül 20 millió forint azonnali gyorssegéllyel támogatja a kárenyhítést.

A közösségi oldalakon persze rengeteg videó kering a tornádóról, egészen félelmetes látványt nyújtva. Nem kevésbé megrázóak a képek sem, melyekből a Szabad Európa közölt válogatást.

A történetnek az egyik tanulsága, hogy nem árt felkészülni a hasonló helyzetekre. Lakótérnek berendezett pincére talán még nincs szükség, de jó ha tudjuk, a természet nem viccel.

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
XS
SM
MD
LG