Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Index: Novák Katalin elutazik Ukrajnába Zelenszkijhez


Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor és Rogán Antal társaságában Sándor-palotában 2022. május 24-én.
Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor és Rogán Antal társaságában Sándor-palotában 2022. május 24-én.

Novák Katalin köztárssági elnök Ukrajnába utazik és Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozni fog. Az orosz inváziós kísérlet kezdete óta Novák lesz az első magas rangú magyar állami tisztségviselő, aki Kijevbe látogat. Az ukrán elnök korábban Orbán Viktort hívta meg többször is Kijevbe, Orbán viszont nem ment, Zelenszkijt pedig nyíltan az ellenségének tartja.

A magyar köztársasági elnök meglátogatja Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt Ukrajnában, írta meg nem megnevezett forrásra hivatkozva a kormányközeli Index.hu. Az oldal nem is kérdezte meg az érintettet, hanem egyből közölte ezt a hírt.

A HVG viszont megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt, akik nem cáfolták az utazás tényét. Egészen pontosan azt válaszolták, hogy Novák programjairól majd "a kellő időben tájékoztatják a nyilvánosságot".

A korábbi hasonló találkozók alapján mind az ukrán, mind a magyar vezető biztonsága érdekében valószínűleg csak a találkozó után fogják elárulni a pontos részleteket.

Kapcsolódik: Hosszú a sora azon vezetőknek, akik már a háború első hónapjaiban meglátogatták Zelenszkijt, de magyar nem volt köztük.

Volodomir Zelenszkij Orbán Viktor miniszterelnököt hívta el korábban többször is Ukrajnába, például a választások után vagy legutóbb júniusban, amikor köszönetet mondott a Magyarországon keresztül menekülők ellátásáért.

Zelenszkij úgy érzi, hogy Orbán fél Putyinéktól
Zelenszkij ukrán elnök korábban többször is felszólította a magyar kormányt, hogy döntsék el, hogy melyik fél mellett állnak az ukrajnai háborúban. Illetve a magyar választások utáni beszélgetésüket követően azt is elmondta, hogy szerinte Orbán Viktor fél az orosz befolyás hatalmától.


Orbán Viktor a meghívásokkal eddig nem élt. Sőt, választási győzelme után egyből Zelenszkijt nevezte meg ellenségeként. A kormányközeli média pedig már bőven a háború előtt óta folyamatosan az orosz propagandát ismétli és az ukránokat gyalázza.

Más magas rangú magyar állami tisztségviselő sem utazott Kijevbe eddig, sok más európai vezetővel ellentétben. Egyedül parlamenti delegációként látogattak Ukrajnába november közepén a Momentum politikusai.

„Ukrajna biztonsága Európa biztonsága; ezért minden lehetséges segítséget meg kell tennünk azért, hogy túléljék ezt a gyomorforgató, barbár orosz támadást” – indokolta például Jan Lipavský cseh külügyminiszter még azt a március 15-i látogatást, amikor a lengyel, a szlovén és a cseh miniszterelnök közösen látogatta meg Kijevben Zelenszkij ukrán elnököt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG