Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

HVG: 1,45 milliárd közpénz ment el a nyelvtanulási programra, amely valójában el sem indult


A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elő az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án (képünk illusztráció)
A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elő az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án (képünk illusztráció)

Négy és fél év alatt sem sikerült beindítania a kormánynak a magyar diákoknak 2019 februárjában ígért Külföldi Nyelvtanulási Programot. Ennyi idő alatt mindössze 58 diák próbálhatta ki, milyen lenne a program, ha működne.

A program, amely 2020-ban indult volna el, minden kilencedikesnek és tizenegyedikesnek biztosítana ingyenes lehetőséget kéthetes külföldi nyelvtanulásra a nyári szünetben úgy, hogy az állam fizeti az utazást, a képzést és az ellátást is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Orbán Viktor ígérete után arról beszélt, hogy évi 140 ezer diákot érint a program, amelynek költségvetési igénye elérheti az évi kilencvenmilliárd forintot.

Ehhez kapcsolódóan: Áder, Gyurcsány, Tarlós: a nyelvtudás politikája

A program indulását 2020-ban a Covid-járvány akadályozta, majd a projekt átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Erasmus-programért is felelős Tempus Közalapítványhoz.

A HVG arról ír, hogy azóta sem indult el, legutóbb az ukrajnai háborúra hivatkozva, miközben sem Ukrajna, sem Oroszország nincs a nyelvi program célországai között, amelyek a következők: az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Németország, Ausztria, Franciaország és Kína.

Miközben eddig mindössze 58 diák próbálhatta ki, milyen lenne ez a lehetőség, ha működne, a Tempus válaszából – amelyet a hírportálnak küldött – az derül ki, hogy már legkevesebb 1,45 milliárd forint közpénzt elköltöttek a Külföldi Nyelvtanulási Programra, egyebek között előkészületekre és a program működtetésének költségeire, illetve informatikai fejlesztések címén.

Ide kapcsolódik még: Az egész program eleve nagyon gyenge hatékonyságúnak nézett ki, nem véletlenül nincs ilyen máshol se a közoktatásban

Ahogy korábban erről a Szabad Európa is írt, a kormány időközben könnyített az egyetemi bejutás és a diplomaszerzés feltételein: eltörölték a központilag meghatározott minimumponthatárokat, már nem központi előírás az emelt szintű érettségi, és a diplomaszerzéshez sincs szükség feltétlenül nyelvvizsgára.

Kvíz: Mitől függ a sikeres nyelvtanulás?

Kvíz: Mitől függ a sikeres nyelvtanulás?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG