Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Odacsapott a vírus és az infláció a gazdasági növekedésnek


Egy élelmiszerüzletben vásárolnak Gávavencsellőn 2021. június 29-én
Egy élelmiszerüzletben vásárolnak Gávavencsellőn 2021. június 29-én

Noha a magyar gazdaság teljesítménye a kormány szerint így is elérte a járvány előtti szintet, az energiaárak megugrása, az infláció megemelkedése és a vírushelyzet romlása miatt a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi várakozásait csökkentve 6,8 százalékos gazdasági növekedésre számít idén.

Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) nemzetközi biztosítási konferenciáján emlékeztetett arra, hogy két hónappal ezelőtt még 7-7,5 százalékos növekedést vártak.

Varga Mihály szerint az energiaárak emelkedése fékezi az európai gazdaságok teljesítményét, ahogyan a koronavírus-járvány negyedik hulláma is, miközben az infláció magasabb lehet.

A Portfolio tudósítása szerint korlátozások lehetőségével is számol a pénzügyminiszter, ami változás a korábbi kormányzati narratívához képest. A kormány ugyanis egészen október végéig erőteljesen azt kommunikálta, hogy a korlátozásokkal szemben a vakcina az egyetlen hatékony megoldás a járvány megfékezésére.

A pénzügyminiszter az MTI beszámolója szerint ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság teljesítménye – főként a szolgáltatószektornak és az iparnak köszönhetően – elérte a járvány előtti szintet, ami az Európai Unió országai közül csak tíznek sikerült.

Bizonytalanná tette a becsléseket a járvány

A Szabad Európa már augusztusban, a gazdasági növekedéssel foglalkozó cikkében írt a Központi Statisztikai Hivatal figyelmeztetéséről. A KSH szerint ugyanis a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változást idézett elő, amely az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással van, és a „szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatja a későbbi revíziók nagyságát”.

A járvány pedig berobbant, minden korábbinál nagyobb sebességre kapcsolt Magyarországon, az adatok alapján pillanatnyilag itt terjed a leggyorsabban a világon. Vattay Gábor járványelemző szerint november 22-re nyolcezer körül lesz a kórházban fekvők száma, míg a napi halálozás elérheti a 150-180 főt.

XS
SM
MD
LG