Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Olaszországban negyvenhat évvel a legalizálása után újra reflektorfénybe került az abortusz


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szélsőjobboldali kormánya lehetővé kívánja tenni az abortuszellenes csoportoknak a terhességmegszakítást fontolgató nők elérését. Ezzel újjáéledne az abortuszt övező feszültség a többségében katolikus országban negyvenhat évvel azután, hogy legalizálták.

A szenátus kedden szavazott az Európai Unió Covid–19 helyreállítási alapjaihoz kötött jogszabályról, amelyben helyet kapott egy Meloni pártja, az Olaszország Fivérei által támogatott módosítás is. Az alsóházban már elfogadott szöveg lehetővé teszi a régióknak, hogy engedélyezzék „az anyaság támogatásában szakképzett tapasztalattal rendelkező” csoportoknak a hozzáférést az állami támogató központokhoz, ahová az abortuszt fontolgató nők mennek tanácsadásra.

A jobboldal úgy véli, hogy a módosítás csupán az abortuszt legalizáló 1978-as, úgynevezett 194-es törvény eredeti szándékát juttatja érvényre, az ugyanis rendelkezéseket tartalmaz az eljárás megakadályozására és az anyaság támogatására.

Ehhez kapcsolódóan: A szívhangrendelet nem csökkentette az abortuszok számát

A baloldali ellenzék szerint a módosítás az abortuszjogok gyengítését jelenti. Ellenzői már Meloni 2022-es megválasztását követően figyelmeztettek erre.

„A kormánynak észre kell vennie: hiába mondja, hogy nem kívánja bojkottálni vagy egyáltalán érinteni a 194-es törvényt, az igazság az, hogy a jobboldal ellenzi a nők reprodukciós önrendelkezését, fél attól, hogy a nők dönthessenek az anyaságról, a szexualitásukról és az abortuszról” – mondta Cecilia D’Elia demokrata törvényhozó a héten a törvény ellen tiltakozva.

Az 1978-as jogszabály értelmében Olaszország kérésre engedélyezi az abortuszt a terhesség első tizenkét hetében, vagy ennél később is, ha veszély fenyegeti a nő egészségét vagy életét. Előírja, hogy a közfinanszírozott tanácsadó központoknak tájékoztatniuk kell a várandós nőket a jogaikról és a terhességmegszakításhoz igénybe vehető szolgáltatásokról.

A könnyű hozzáférés az abortuszhoz azonban nem mindig garantált. A törvény lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók számára, hogy lelkiismereti okokból megtagadják az abortuszt, és sokan meg is teszik, ami azt jelenti, hogy a nőknek néha messzire kell utazniuk, ha el akarják végeztetni az eljárást.

Ehhez kapcsolódóan: Trump szerint az amerikai államoknak maguknak kell dönteniük az abortusztörvényről

Meloni, aki az Isten, haza és család szlogennel kampányolt, kitart amellett, hogy nem akarja visszavonni az 1978-as törvényt, csupán a maradéktalan végrehajtását szeretné elérni. Az olaszországi demográfiai válság visszafordítása érdekében azonban kiemelten kezeli a nők ösztönzését a gyermekvállalásra.

Olaszország születési arányszáma – amely már így is az egyik legalacsonyabb a világon – körülbelül tizenöt éve folyamatosan csökken, tavaly rekordalacsony szintet ért el, 379 ezer baba született. Meloni konzervatív erői a Vatikán erős támogatásával kampányt indítottak annak érdekében, hogy 2033-ig legalább ötszázezer gyerek születését ösztönözzék évente – a demográfusok szerint ennyi kell ahhoz, hogy megakadályozzák az olasz gazdaság összeomlását az elöregedő népesség súlya alatt.

Meloni álhírnek nevezte a módosító javaslatot ellenző baloldali ellenzék érveit. Emlékeztetett arra, hogy a 194-es törvény intézkedéseket ír elő az abortusz megelőzésére, és ezek magukban foglalják a terhes nők tájékoztatását is az alternatívákról. A módosítás kifejezetten lehetővé teszi, hogy abortuszellenes vagy „az anyaságot támogató” csoportok is legyenek azon önkéntescsoportok között, amelyek a tanácsadó központokban dolgozhatnak.

„Azt gondolom, garantálnunk kell a szabad választás lehetőségét – mondta nemrég Meloni. – A szabad választás garantálásához pedig minden információnak és lehetőségnek rendelkezésre kell állnia. Ezt biztosítja a 194-es törvény.”

A terhességmegszakítással kapcsolatos új olaszországi feszültségekkel egy időben Európa más országaiban ezzel némileg ellentétes irányú fejlemények vannak. Franciaország a nemzetközi nőnap alkalmából alkotmányba iktatta az abortuszhoz való garantált jogot; tavaly a túlnyomó többségben katolikus Málta megszavazta az EU legszigorúbb abortusztörvényeinek enyhítését; a lengyel törvényhozók javaslatot tettek az ország előző, jobboldali kormánya által életbe léptetett szinte teljes abortusztilalom feloldására.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyel parlament elé került a csaknem teljes abortusztilalom feloldása

Ugyanakkor az olasz baloldal attól tart, hogy az ország az Egyesült Államok útját járja, ahol egyes államok korlátozó intézkedéseket vezettek be, miután az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette azt a mérföldkőnek számító jogszabályt, amely országszerte garantálta a hozzáférést az abortuszhoz.

Elly Schlein, az olaszországi ellenzéki Demokrata Párt vezetője egy nőkről tartott keddi konferencián azt mondta: kötelezően érvényes határozatban kell megszabni, hogy az orvosok hány százaléka végezzen abortuszt az állami kórházakban, „különben ezek a jogok csak papíron léteznek”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG