Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Önkéntes jogászokat toboroz az Utcajogász


Az Utcajogász jogsegélyszolgálata a Blaha Lujza téren (jobbra Szatmári Andrea)
Az Utcajogász jogsegélyszolgálata a Blaha Lujza téren (jobbra Szatmári Andrea)

A felhívásra szeptember 15-ig várják a csatlakozni kívánó jogászok jelentkezését. Ez az a civil szervezet, amelynek munkatársai képviselik a bíróságon például a Kincsem Park bérházának bérlőit.

A Szabad Európa videóriportban számolt be A Lovi egykori dolgozóinak kálváriájáról: a ház új tulajdonosa egyik pillanatról a másikra háromszorosára emelte a lakbérüket. Az Utcajogász két pert is nyert a Kincsem Park szürke házainak lakói ügyében.

A civil szervezet képviseli a bíróságon például azt a két mohácsi hajléktalan férfit is, akiket 2020-ban és 2021-ben rendőrök bántalmaztak.

Az egyesület munkájával több cikkben, podcastban is foglalkozott a Szabad Európa. Az Utcajogász idén a budapestiek szavazatai alapján megkapta Az Év Fővárosi Civil Szervezete címet.

Mint felhívásukban írják: a válság miatt az elmúlt időszakban nagyon megemelkedett az ügyszám, ezért a szokásosnál is nagyobb szükségük van új munkatársakra.

Ehhez kapcsolódóan: Vége a moratóriumnak, több ezer család veszítheti el az otthonát

Megfogalmazásuk szerint az utcajogászok olyan igazságos és befogadó társadalomért dolgoznak, ahol érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, és amelyben mindenkinek hozzáférése van a méltó lakhatáshoz.

A csoport tagjai különböző helyekről, jogterületekről érkező jogászok, akik szabadidejükben önkéntesen dolgoznak együtt a szegénységben élő emberek jogaiért. Ingyenes jogsegélyszolgálatot működtetnek a Blaha Lujza téren minden pénteken délután háromtól öt óráig, valamint jogi kutatómunkát végeznek, jogszabályokat véleményeznek, szabályozási javaslatokat fogalmaznak meg a lakhatási jog, a szociális jog, a végrehajtási jog és a szabálysértési jog területén.

Ehhez kapcsolódóan: Maratoni ügyfélfogadással készül az Utcajogász a kilakoltatási moratórium végére

„Az ideális utcajogászt a jogi munkához szükséges precizitás és felelősségérzet, a csapatban való hatékony működés, szociális érzékenység, kritikus szemlélet, nyitottság, vitakészség, előítéletektől mentesség jellemzi” – írják felhívásukban.

A jelentkezők először személyes beszélgetésen vesznek részt az egyesület tagjaival, majd az az alapján meghívottak számára egynapos képzést tartanak, amely során a lakhatási szegénységgel kapcsolatos legfontosabb jogi és szociális kérdéseket, problémákat, etikai dilemmákat ismertetik. A pontos felhívás itt olvasható.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG