Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Önkritikát gyakorolt a kormány, miután kiiktatta a versenyhatóságot a Vodafone felvásárlásakor


A Vodafone logója Londonban 2008. augusztus 13-án
A Vodafone logója Londonban 2008. augusztus 13-án

Nem volt piackonform az, ahogy az állam megvette egy kormányközeli magáncéggel együtt a Vodafone-t. Most egy részvénycsereügylet során az állam átvette a Yettel-részvényeket a magáncégtől, amiért cserébe Vodafone-papírokkal fizetett. Az volt a gond, hogy a Vodafone-tulajok ráláttak a Yettel üzleti döntéseire, ami normális esetben versenyhatósági eljárást vont volna maga után.

Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban – közölte hétfőn a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A részvénycsereügylet során az Antenna Hungária a PPF Telecom Group magyarországi leányvállalataiban meglévő 25 százalékos tulajdonát megtestesítő részvénycsomagot cserélte el a Corvinus Zrt. által birtokolt Vodafone-részvények 19,5 százalékára.

Ki kicsoda?

A Corvinus Zrt. száz százalékban állami tulajdonban lévő vállalat, az üzletben lényegében az állam meghosszabbított keze. A 4iG Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó tőzsdei cég, lényegében egy olyan vállalkozás, amely nagyon közel áll a kormányhoz. Közbeszerzési eljárások nyertese, és valamiért a kormányzat nagyon bízik a vállalatban, rengeteg hitelt nyújt neki, például a Vodafone felvásárlásakor is kezességet vállalt a cég kölcsöneiért.

Ehhez kapcsolódóan: Nyélbe ütve: a 4iG és a magyar állam megvette a Vodafone Magyarországot

Az Antenna Hungária egykor állami cég volt, ma már az állam kisebbségi tulajdonos a vállalatban. A többségi tulajdonos és az irányítói jogok a Jászai-féle 4iG kezében vannak.

Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető részvényelemzője a Szabad Európának azt mondta, hogy a részvénycsere során a 4iG növelte a részesedését a Vodafone-ban, míg az államé csökkent.

„A 4iG az Antenna Hungárián keresztül a részvénycserével megkapta a Corvinus Zrt. 19,5 százaléknyi Vodafone-részesedését, ezzel az Antenna Hungária 70,5 százalékra növelte a tulajdoni hányadát a Vodafone-ban. Ezért cserébe az Antenna Hungária odaadta a tulajdonában álló 25 százaléknyi Yettel-részesedést az állami Corvinusnak” – mondta az elemző.

Gaál Gellért szerint az üzlet mögött az áll, hogy nem lehetett megtenni, hogy egy cégnek, az Antenna Hungáriának rálátása van a telekommunikációs szektor több mint felére. A magyar piac háromszereplős, a Vodafone és a Yettel mellett a legnagyobb szereplő a Magyar Telekom.

„Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy az Antenna Hungária küldöttei a Yettel igazgatósági üléséről átmentek a Vodafone igazgatósági ülésére. Ezzel mindkét vállalat stratégiai döntéseire ráláttak” – mondta az elemző.

Gaál Gellért emlékeztetett arra, hogy a kormány nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a Vodafone felvásárlását, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálhatta meg a cégvásárlást abból a szempontból, hogy sérti-e a piaci versenyt.

„Valószínűleg versenyhatósági problémákat szült volna a Vodafone felvásárlása, ami akár uniós szintig mehetett volna. Valószínűleg ezt akarta elkerülni a kormány” – mondta az elemző.

Ahogy korábban megírtuk, januárban derült ki, hogy az EU-s versenyhivatal sem fogja vizsgálni a magyar Vodafone felvásárlását, miután az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága jelezte: nincs jogalapja egy esetleges vizsgálatnak.

Ehhez kapcsolódóan: A Vodafone felvásárlásával beállt a piac: a cégek verseny helyett árat emelnek

A kormány a hétfői részvénycserével mégis önkritikát gyakorolt, és lényegében kiiktatta azt a jövőbeni lehetőséget, hogy bármikor vizsgálat indulhasson az üzlet miatt, esetleg gond legyen az EU-val folyó jogállamisági vitában.

Gaál Gellért szerint a részvénycserével a felek azt állították, hogy a Vodafone 19,5 százaléka ugyanannyit ér, mint a Yettel 25 százaléka. A Vodafone 660 milliárd forintos árából kiszámolható, hogy körülbelül 129 milliárdot érhet a csomag, ami nagyjából megegyezik az elemző szerint a Yettel 25 százalékos tulajdoni hányadának árával.

„2019-ben 101 milliárd forintért kelt el a Yettel negyede, reális lehet, hogy négy év alatt 27 százalékkal drágult a pakett, mivel reáleszközről van szó, ez az árazás nem áll messze a valóságtól” – tette hozzá.

Nem erről van szó a kormány szerint

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert.

A tárca úgy értékeli, hogy a tranzakcióval az állam, amellett hogy tovább diverzifikálja befektetési portfólióját a távközlési szektorban, erőteljesebben és hatékonyabban lesz képes – tulajdonosi oldalról – hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez.

„Mindez további előnyöket biztosít az ügyfelek, a magyar gazdaság teljesítménye, valamint az ország versenyképessége számára” – olvasható a közleményben.

A bejelentett tulajdonosi változásoknak megfelelően a Vodafone Magyarország igazgatósága hét főre bővül, amelybe a tulajdonosi arányoknak megfelelően a 4iG-csoport öt főt delegálhat.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG