Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán nem szigorítana az abortusztörvényen


Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2022. július 1-jén
Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2022. július 1-jén

Hosszabb szünet után ismét beszélt a Kossuth rádióban a miniszterelnök, szóba került az abortusz esetleges szigorítása, a gáztartalékok és az uniós szankciók is. A csütörtöki kormányinfó elsősorban a spórolási intézkedésekről szólt.

Alig csökken a szegények száma az EU-ban

A tisztességes megélhetést biztosító minimálbérről már van uniós jogszabály, most egy újabb csomag keretében a megfelelő minimáljövedelemre tesz ajánlást az Európai Bizottság. A cél az, hogy csökkentsék azok számát, akiket a szegénység és a leszakadás fenyeget, a családok segítséget kapjanak a mindennapi megélhetésükhöz, illetve a munkaerőpiacra való – újbóli – belépésükhöz. 2021-ben az EU-ban legalább minden ötödik ember – azaz összesen mintegy 94,5 millió fő – volt kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának.

Az ukrajnai háború is téma volt Brüsszelben. Diplomáciai források szerint már a tagállamok vezetőinek jövő heti csúcsértekezletét megelőzően megállapodás születhet a következő, Oroszországgal szembeni szankciós csomagról vagy legalábbis a főbb elemeiről.

Orbán az abortuszról, Gulyás a spórolásról

Ha holnap reggeltől egy csepp gáz sem jönne Magyarországra, akkor is 4,5-5 hónapig a magyar gazdaság ezt nem érezné meg, úgy működne, mint most – állítja a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta, ő nem szigorítana az abortusz jelenlegi szabályozásán, emellett az uniós szankciókról és a 13. havi nyugdíjról is beszélt péntek reggel a közmédiában.

Csütörtökön a kormányinfón elsősorban a gazdasági és kormányzati spórolási intézkedések voltak előtérben. A két és fél hetesre bővített téli iskolai szünet alatt kormányzati és igazságügyi szünet is lesz, az alkalmazottakat kötelező szabadságra küldik. A közoktatásban december 22-től január 8-ig tart a téli szünet, a kormányhivatalokban pedig december 22 és január 6 között az alkalmazottaknak szabadságra kell menniük.

A kormány szerint nem a jó szándék, hanem az uniós pénzek hiányoznak a pedagógusbérek emeléséhez. Gulyás Gergely ugyanakkor tagadta, hogy október 31-ig kifizetési stop lenne a kormány alá tartozó szerveknél. Szerinte pusztán arról van szó, hogy bizonyos kifizetéseket pénzügyminisztériumi jóváhagyáshoz kötöttek. További részletek a bejelentésekről itt.

A Kúria döntése alapján a Rogán Antal tárcájához tartozó Nemzeti Koncessziós Irodának ki kell adnia azt a háttérszámítást, amely alapján arra jutott a kormányzat, hogy 35 évre magáncégekre kell bízni a hazai gyorsforgalmi utak üzemeltetetését. Ebből derülhet ki, hogy jobban járnak-e az adófizetők, ha nem az állam, hanem a tenderen nyertes Mészáros Lőrinc-közeli cégek üzemeltetik a hazai autópályákat. Brüsszelt is érdekli az ügy.

Putyin pénteken Oroszországhoz csatol négy ukrán megyét

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án tartja meg az aláírási ünnepséget a négy, részben orosz irányítás alatt álló ukrán régió Moszkva által kinevezett vezetőivel az annektálásról az után a népszavazás után, amelyet a nemzetközi közösség álszavazásnak nevezett.

Finnország csütörtökön bejelentette, hogy éjfélkor lezárja határát az orosz turisták előtt, elzárva az utolsó közvetlen szárazföldi útvonalat az Európai Unióba, miközben oroszok ezrei próbálják elkerülni, hogy besorozzák őket az ukrajnai háborúba.

Képgalériánk arról, hogyan búcsúznak családjuktól a bevonuló orosz tartalékosok. A szolgálatra induló katonák családtagjai könnyek között váltak el fiuktól, férjüktől, apjuktól.

Érdemes még elolvasni

A G7 elemzése arról, hogy miért zuhant 424 forintig az euró árfolyama.

Kézi vezérlés alá vonják a kórházi kasszákat, péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket – írja a Népszava.

Átmenetileg bezárják a penészes, beázó gödöllői gimnáziumot, a diákokat három másik iskolában helyezik el – derül ki az RTL tudósításából.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG