Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán Bécsben, Orbán Budapesten


Orbán Viktor és Karl Nehammer bécsi sajtótájékoztatójukon 2022. július 28-án
Orbán Viktor és Karl Nehammer bécsi sajtótájékoztatójukon 2022. július 28-án

Egyik politikai oldalnak sem érdeke a szegregáció felszámolása, mondja Debre Magdolna. Orbán bejelentése szerint két évig még marad a kedvezményes lakásáfa. Német külügyminiszter a Szabad Európának: Szerencsétlen, hogy Magyarország nem tart az egységes EU-val.

„A baloldal legalább annyira nem akarta megszüntetni az iskolai szegregációt, mint a jobb”

Erről Debre Magdolna beszélt a Szabad Európának. Egész életében hátrányos helyzetű óvodás gyerekekkel akart foglalkozni, az álmát végül megvalósította, megalapította az ország első cigány nemzetiségi óvodáját. Negyven év távlatából azonban úgy látja, hogy egyik politikai oldal sem érdekelt abban, hogy felszámolja az országban a cigány osztályokat.

Orbán Viktor szerint az október vízválasztó lesz

Orbán Viktor csütörtökön Bécsbe utazott, ahol osztrák kollégájával az ukrajnai háborúról, gazdasági és „intellektuális kérdésekről” beszélt – utóbbira példaként a rasszizmust említette. Sokat kritizált tusványosi beszédére utalva Orbán azt mondta, „előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz”. Szerinte nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről. Az osztrák kancellár pedig arról beszélt, hogy „Ausztria a rasszizmus mindenféle formáját elutasítja, és ennek bármiféle relativizálását is”.

Péntek reggel már a Kossuth rádiónak nyilatkozott a miniszterelnök. Szerinte ha Brüsszel nem lép időben, akkor októbertől háborús gazdasági helyzetre kell készülni Európában. Orbán beszélt gazdasági kérdésekről és arról is, miként próbálja meg garantálni a kormány Magyarország energiabiztonságát.

A német külügyminisztert kérdeztük Magyarországról, a fegyverszállításokról és az orosz gázról

Németország akkor is küld majd fegyvert Ukrajnának, ha Oroszország teljesen leállítja az Európába irányuló gázszállításokat, mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter a Szabad Európának. Magyarország EU-tól eltérő törekvéseit szerencsétlennek minősítette.

Az óvóhelyen kívül senki nincs biztonságban Harkivban

„Az agresszorok olyan nyomorúságos várossá akarják tenni Harkivot, mint amilyenek Oroszországban vannak. De nem fog nekik sikerülni”mondta Ihor Terehov, a város polgármestere.

Hogy milyen az élet az oroszok által megszállt ukrajnai területeken, azt videóblogokban dokumentálják a helyiek. Egy fiatal fiú mutatja nagymamája leégett otthonát egy vlogbejegyzésben az oroszok által megszállt Mariupolból, egy nő pedig arról beszél, hogyan cserélték a hrivnyát rubelre az oroszok a megszállt területeken. Számos videóblogger dokumentálja a mindennapi életet az orosz ellenőrzés alá került városból.

Egy amerikai törvényhozó arról számolt be titkosszolgálati tájékoztatásra hivatkozva, hogy az orosz inváziós erők nagyjából fele, azaz több mint 75 ezer katona meghalt vagy megsebesült az ukrajnai háborúban.

Érdemes még elolvasni:

Őszre olyan drága lesz az orosz gáz, mint még soha, valószínűleg ezért kellett korlátozni a rezsicsökkentést, derül ki a G7 cikkéből.

Megszűnik a nyelvvizsga-kötelezettség az egyetemi felvételikor, a felsőoktatási intézményeknek kell gondoskodniuk a megfelelő nyelvtudás megszerzéséről, jelentette be Csák János. A miniszter szavait a hvg.hu idézte.

Átnevezték, majd lefejezték, most pedig fel is számolják Vitézy Dávid fővárosi beruházásokért felelős cégét, részletek a Népszava cikkében.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG