Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: "talán már jövő héten" használatba kerül itthon az orosz vakcina


 Oltás a Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthonában 2021. január 29.
Oltás a Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthonában 2021. január 29.

1576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, ezzel 373 564 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 beteg, így az elhunytak száma 12 930 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 275 764 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 870 főre csökkent. 3 638 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 302-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 264 530 fő kapott oltást, közülük 92 773 fő már a második oltását is megkapta.

Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Vasárnapi határidővel minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1 080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert. A terv szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon és tízezret maguk a háziorvosok.

Hamarosan használatba kerül a orosz vakcina is

Orbán Viktor péntek reggel azt mondta a Kossuth Rádión, hogy március 15-ére minden 60 év fölötti, az erre regisztrált magyar állampolgár legalább egyszer be lesz oltva. Orbán szerint stagnálásról, romlásról lehet beszélni jelenleg a járványhelyzet terén.

Az orosz vakcina "érkezik, hamarosan felhasználható, talán már jövő héten, a kínai vakcinát még ellenőrzik a magyar hatóságok", derült ki a miniszterelnök reggeli nyilatkozatából.

Orbán Viktor szerint azért lassú a közös EU-s vakcinabeszerzés, mert "a brüsszeli bürokraták számára az a legfontosabb, hogy minél olcsóbban szerezzenek be vakcinákat." A miniszterelnök elmondása szerint, ha a kínai vakcina is használatba kerül, akkor a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben megfertőződött "védett személyek" száma összesen áprilisra elérheti a kétmilliót.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG