Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán-párhuzamokkal reagált a magyar ellenzék a Navalnij-ügy új fejezetére


Emberek gyülekeznek a Puskin téren Moszkvában, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadonengedését követeljék. 2021. január. 23.
Emberek gyülekeznek a Puskin téren Moszkvában, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadonengedését követeljék. 2021. január. 23.

A magyar ellenzék tagjai főként Orbán-Putyin-párhuzamokkal reagáltak Navalnij letartóztatására és az orosz tüntetésekre. A magyar kormánypárt nem nyilatkozott külön az ügyben, de az EP-ben megszavazták az Oroszország ellen új szankciók bevezetését követelő állásfoglalást.

Rég nem látott tüntetéssorozatra került a sor a hétvégén Oroszországban, miután rögtön a hazatérésekor letartóztatták Alekszej Navalnijt. Az orosz rendőrség január 17-én vette őrizetbe a 44 éves ellenzéki politikust a moszkvai Seremetyjevó repülőtér útlevél-ellenőrzésénél, miután megérkezett Berlinből, ahol azóta lábadozott, hogy tavaly augusztusban megmérgezték, szerinte az orosz elnök utasítására.

A rendőri brutalitás és a kemény mínuszok ellenére is több tízezer tüntető gyűlt össze Oroszország-szerte a hétvégén. A tömeg Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelte. A magyar politikai életből is többen reagáltak a Navalnij-ügy legújabb fejleményére, valamint arra videóra, amit az orosz ellenzéki és csapata raktak össze, és amiben bemutatták Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos palotáját.

A Fidesz nem reagált, de a szankciókat megszavazta

A magyar kormány részéről nem érkezett nyilvános reakció Navalnij letartóztatásával kapcsolatban, de a fideszes európai parlamenti képviselők is igennel szavaztak az EP-nek arra az állásfoglalására, amelyben újabb szankciók bevezetésére szólítják föl a képviselők az EU-t Oroszországgal szemben.

A nemrég elfogadott, jogi kötelező erővel nem rendelkező uniós állásfoglalás azt szeretné elérni, hogy a Navalnij megmérgezése miatt már érvényben lévő EU-s szankciókat terjesszék ki azokra is, akik szerepet játszottak a férfi letartóztatásában. Az EP-képviselők szeretnék, ha a szankciók kiterjednének az „orosz oligarchákra”, Vlagyimir Putyin „belső köreire”, és ha az Európai Unió világossá tenné, hogy „nem látja szívesen az ismeretlen eredetű orosz vagyont”.

Hadházy Ákos (független)

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő Facebookon reagált a hétvégi oroszországi tüntetésekre. "Navalnij mellet több tízezren tüntettek tegnap. Ez persze egy 144 milliós országban még mindig kevés, de Putyin nem véletlenül akarta megmérgezni ellenfelét" – írta Hadházy.

„Tudja, hogy az ócska rendszerével folyamatos lecsúszásra van ítélve az országa, az elégedetlenség egyre nagyobb lesz és emiatt egyre többen lesznek a tiltakozók. Ugyanúgy, mint Magyarországon. Persze emiatt tovább fog keményíteni, ugyanúgy, mint magyar követője és kiszolgálója” – írta az ellenzéki politikus az utóbbival feltehetően Orbán Viktorra utalva. Hadházy Ákos szerint itthon és Oroszországban is az a kérdés, hogy „meg lehet-e állítani a hatalmat még akkor, amikor ehhez nem kell erőszak (maximum hógolyók)?”

Szél Bernadett (független)

A magyar parlament egy másik független képviselője, Szél Bernadett is írt egy Facebook-bejegyzést a tömeges letartóztatásokkal kísért orosz tiltakozásokról. „Mínusz ötven fokban is tüntetnek Navalnij mellett, de szerte Oroszországban forrong a nép, miközben Putyin erőszakkal veri szét a demonstrációkat. Ismerjük ezt a hozzáállást, Lukasenka is így állt a saját népéhez az elcsalt választások után, de Trump is erőszakkal próbált puccsot végrehajtani a bukását követően” – olvasható Szél bejegyzésében.

Két dolog miatt is fontos ezt látnunk. Az említett vezetők egytől egyig Orbán közeli szövetségesei, egy klub tagjai mind: a polgárokat elnyomó, a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó, populista, korrupt vezetőkről beszélünk” – írta a független képviselő, aki szerint „sorsdöntő időket élünk”. Szél Bernadett úgy gondolja, hogy „a hullám elindult, az elnyomást nem kell és nem is szabad tolerálni sehol a világon! Magyarországon sem!”

Cseh Katalin (Momentum)

„Kiállunk Navalnij és a változást követelő orosz emberek mellett!” – írta a Facebook-oldalán Cseh Katalin a Momentum EP-képviselője.

„Szabadságot és változást követelő emberek tízezrei vonultak az utcákra szerte Oroszországban – voltak, akik mínusz 50 fokban tüntettek –, hogy kiálljanak Putyin legnagyobb ellenfele, a jogtalanul letartóztatott Alekszej Navalnij mellett” – olvasható Cseh bejegyzésében, aki szerint „nem nézhetjük tétlenül, hogy Putyin elnyomó rendszerében szisztematikusan próbálnak meg leszámolni a rezsim ellenfeleivel és a demokratikus átalakulás követelőivel.”

Karácsony Gergely (PM)

Még korábban, nem a tüntetésekre, hanem Navalnij őrizetbe vételére reagált Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

„A világ demokratikus része természetesen azonnal tiltakozik, és demokratikus politikusok hosszú sora ítéli el Navalnij letartóztatását. Magyarország olyan kormányt érdemelne, amely magától, saját jogon, saját hangján emel szót a rendszerkritikus ellenzékiek elleni hadjárat ellen, nem pedig sunnyog. A magyar demokratáknak igenis szolidaritást kell vállalniuk a letartóztatott Alekszej Navalnijjal, és rajta keresztül oroszok tízmillióinak szabadságvágyával és demokratikus álmaival” – írta Navalnij letartóztatásáról a főpolgármester.

Fekete-Győr András (Momentum)


„AMI PUTYINNAK A FEKETE-TENGER PARTJA, AZ ORBÁNNAK HATVANPUSZTA” – írta Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Facebookján. Navalnij és csapata ugyanis nyilvánosságra hozott egy videót az orosz ellenzéki letartóztatása után, amelyben tervrajzok alapján rekonstruálták Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos palotáját.

„Akár nevetni is lehetne azon, hogy hogyan próbálják a legnagyobb titokban tartani a magukat erősnek és befolyásosnak gondoló autokrata vezetők az életüket övező luxust. Nem véletlenül: Putyin szereti játszani a nép egyszerű gyermekét, és minden eszközzel próbálja eltitkolni, hogy az oligarcháin keresztül annyi pénzt lopott össze, hogy egyes becslések szerint ma valójában ő a világ leggazdagabb embere” – írta a Momentum elnöke a videóról.

„A nép egyszerű gyermekét játszó, strómanjain keresztül gazdagodó, palotát építtető autokrata vezető. Ismerős? Ezek ugyanis nem csak az orosz elnökre, hanem Orbán Viktorra is igazak” – kötötte össze Navalnij videóját a politikus a magyar politikával.

Fekete-Győr szerint Orbán, Putyinhoz hasonlóan, „eljátssza a nép emberét, papíron alig van megtakarítása, a valóságban viszont strómanjain keresztül csapolta le a magyar gazdaságot, és vált Magyarország leggazdagabb emberévé.”

Fekete-Győr azt írta, hogy nem lepődne meg, „ha néhány év múlva az elkészült hatvanpusztai palotából Orbán Viktor személyes színházáról, kaszinójáról, uszodájáról és sztriptízbárjáról készült fotók szivárognának ki…” – utóbbival arra a hatvanpusztai majorságra utalt, amely a miniszterelnök apjának a nevén van, és amelyen az utóbbi időben a jelek szerint több építkezés is zajlott.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG