Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: A szólásszabadság Európában rossz bőrben van


Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. november 18-án
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. november 18-án

Orbán Viktor szerint a NATO csúszik bele az ukrajnai háborúba, mindenki attól retteg, hogy az izraeli háború államok közötti háborúvá alakulhat, a szólás szabadsága pedig rossz bőrben van Nyugat-Európában. A miniszterelnök hetek óta először szólalt meg a Kossuth rádióban.

Amíg nemzeti kormánya van az országnak, addig az orosz–ukrán háborúban Magyarország egyik fél oldalán sem avatkozik be – erősítette meg Orbán Viktor. Úgy látja, hogy az orosz–ukrán háború első fejezete lezárult azzal, hogy felmerült: katonákat küldenének Ukrajnába; ezzel egy másik szakasz kezdődött. Ebben a másik szakaszban a NATO ukrajnai missziót szervez. Megismételte a kormány álláspontját, hogy minél hamarabb tűzszünettel és béketárgyalással kellene lezárni a háborút, amelyből Magyarország ki akar maradni, de amelybe szerinte a NATO csúszik bele.

Orbán Viktor a közel-keleti események kapcsán egyebek között arról beszélt: mindenki attól retteg, hogy az izraeli háború államok közötti háborúvá alakulhat. Hozzátette: mindenki jobban jár, ha sikerül lenyugtatni a konfliktust.

A miniszterelnök keddtől csütörtökig Brüsszelben volt, felszólalt a jobboldali politikusok tanácskozásán, a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon). Több brüsszeli szálloda is elutasította, hogy otthont adjon az eseménynek, amelynek első napját megzavarta a belga rendőrség. Orbán a Kossuth rádióban erről azt mondta: „Nyíltan megfenyegették a szállodásokat, a cateringeseket.” Végül azonban folytatódhatott a tanácskozás, mert a tiltást a belga bíróság hatályon kívül helyezte.

Orbán Viktor szerint „a szólásszabadság Európában rossz bőrben van”, véleményúthenger uralkodik, egyszínűvé váltak a politikusok, az egyetemek és a média.

A migrációs paktum kapcsán arról is beszélt, hogy az európai vezetők szerinte nem akarják megállítani a migrációt, hanem menedzselni akarják. Elegáns jogi vitákat folytatnak, de valójában a Soros-terv végrehajtása folyik. „Soros György megírta, hogy minden évben be kell hozni egymillió migránst” – mondta Orbán, aki úgy látja, hogy nyilvánvaló politikai szándék van erre Európában.

Az európai parlamenti választás tétje az, hogy a háborúpártiak vagy a békepártiak nyernek-e – fogalmazott Orbán Viktor a Fidesz kampánynyitójának reggelén a közmédiában. A párt a budai Millenárison indítja kampányát. Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutsch Tamás EP-lista-vezető is felszólal, illetve elfogadják a párt úgynevezett Választási manifesztumát arról, mi a Fidesz szerint a június 9-i választás tétje.

A Szabad Európa külön választási rovatában számol be a június 9-én tartandó helyhatósági és EP-választás híreiről, valamint a hivatalosan április 20-án induló választási kampány fejleményeiről.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG