Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Ha már működne Paks II, hátradőlhetnénk


Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. május 6-án
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. május 6-án

A költségvetés megalkotása nemzeti hatáskör. „Brüsszelben európai értékekről szóló blabla nyelven meg kell köszönni, hogy gondoltak ránk”, a javaslatokból azt, amit értelmes, meg kell fogadni, de mindent, ami a megszorítások irányába mutat, el kell vetni – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

Ékesszóló blabla nyelven

Az Európai Bizottság a rezsicsökkentés eltörlését kérte a magyar kormánytól, de a 2024-es költségvetés tervezetében szerepel az erre szánt összeg. Orbán Viktor szerint az uniós javaslatok arról szólnak, hogy tegyék tönkre a magyar gazdaságot, a családokat, a nyugdíjasokat, ne vegyék el a bankoktól és a cégektől az extraprofitot. Olyasmiket kérnek, ami ellen 13 éve személyesen harcol azzal a politikai közösséggel együtt, amelyet vezet. Úgy fogalmazott, hogy ez nem pártpolitikai kérdés, „egy baloldali nyugdíjas is egyetért azzal, hogy nem akar havonta 180 ezer forinttal többet fizetni a rezsiért”.

Magyarországnak ki kell állnia a saját érdekei mellett, Brüsszelben európai értékekről szóló blabla nyelven meg kell köszönni, hogy gondoltak ránk. A javaslatokból azt, ami értelmes, meg kell fogadni, de mindent, ami a megszorítások irányába mutat, el kell vetni – fogalmazott a miniszterelnök

Védelmi költségvetés a 2024-es, teljesíti a brüsszeli elvárásokat

Orbán hangsúlyozta, hogy a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskör. Mint mondta, az unió két dolgot kérhet számon: megmondhatja, hogy a költségvetési hiány maximális mértéke mekkora lehet, és elvárhatja, hogy az államadósságot a nemzeti össztermék hatvan százaléka alá vigye a kormány. A 2024-es költségvetésben az államadósság hatvan százalék alá megy, és a költségvetési hiány is csökkenni fog.

Hozzátette: nem azért, mert Brüsszel ezt elvárja, hanem mert a magyar gazdaságnak is az az érdeke, hogy fegyelmezetten gazdálkodjon. „Ez háborús időkben létkérdés.”

Orbán ismét arról beszélt, hogy a kormánynak meg kell védenie a munkahelyeket, a családokat és a nyugdíjak értékét, mert a nyugdíjasok azok, akik nem tudnak pluszmunkával segíteni magukon, ha a nyugdíjuk elveszíti az értékét. Szerinte a nyugdíjasok ezért fordultak szembe az egész baloldallal, és váltak a nemzeti tábor híveivé.

Ehhez kapcsolódóan: Ódor: Magyarország példáján láttuk, hogy az árstopok nem működnek

Inflációs célok, Paks II.

A jövő évi költségvetés hatszázalékos inflációval számol, Orbán reménye szerint most 22 százalék alatt van. Az infláció mögött erő és akarat van, most a háború energiája mozgatja – fogalmazott a miniszterelnök, és a kormány nagy vállalásának nevezte, hogy olyan lépéseket tesz, amelyekkel jövő év végére letöri.

A háború elsődleges hatása az energiaárak emelkedése. Szerinte ha már működne Paks II., hátradőlhetne az ország, mert legfeljebb az atomenergiához szükséges fűtőanyagimportra szorulna, kisebb lenne a kiszolgáltatottsága, és olcsóbb lenne az energia is. Szerinte azonban Brüsszelben annyit akadékoskodtak, hogy megcsúsztak a beruházással.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter: „Ez megvan, Paks II. megépül”

Megerősítette: a kormány eltökélt abban, hogy év végére le kell vinni az inflációt egy számjegyűre. Ha megkezdődnének a béketárgyalások, az infláció is gyorsabban csökkenne.

Orbán szerint a háború nagyon durva fázisába lépett, a baloldali politikusoknak pedig elment az eszük, amikor azt mondják, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal, „kinyílik a bicska az ember zsebében”, ha a főváros főpolgármestereként, értelmiségiként valaki ilyet mond – tette hozzá.

Az ukrán ellentámadás lehetőségéről azt mondta, hogy Nyugaton mindenki lelkes, de a támadónak háromszor akkor vesztesége lesz, mint annak, aki védekezik. Mindent meg kell tenni még az ellentámadás megindítása előtt, tűzszünetre van szükség, és béketárgyalásokra, egyébként rengetegen fognak meghalni.

Ehhez kapcsolódóan: Kikopott a „szankciós infláció” is a kormányzati kampányból, nem volt már túl népszerű

„Baloldali macera mindig lesz”

Azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az Európai Parlament határozata szerint Magyarország alkalmatlan a soros uniós elnökségre. Szerinte az uniós elnökségnek semmi köze az EP-hez, nem kell foglalkozni vele.

Hozzátette, „ha magyar vagy, akkor állni kell a sarat”, az ország történelme is azt mutatja, hogy amikor nem álltunk ki az igazunkért, az ország mindig rajtavesztett. „Baloldali macera mindig lesz”, ennek ellenére együttműködési pontokat kell keresni.

Ehhez kapcsolódóan: Az EP friss határozata maximális szigort kér az Orbán-kormánnyal szemben

„Törökországban a békepárti jelölt győzött”

Óriási megkönnyebbülés, hogy Erdoğan nyert, akinek ellenfele „Soros György embere volt”. Orbán hangsúlyozta, hogy Törökország Európa kapuja délkelet felé, négymillió menekült van ott, ha nem Erdoğan nyert volna, megindultak volna, „már nyáron itt lennének a magyar határon”. Erdoğan békepárti, van esélye arra, hogy közvetítsen Ukrajna és Oroszország között, ahogy a gabonaválság ügyében tette.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG