Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehetne


Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elő a vakcinát tatabányai rendelőjében 2021. március 17-én.
Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elő a vakcinát tatabányai rendelőjében 2021. március 17-én.

A hatályban lévő korlátozó intézkedések változatlan formában érvényben maradnak hétfőtől még egy hétig. A miniszterelnök szerint akkor jöhet az első lazító lépés, amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót. Közben újabb csúcson a halottak száma.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban nem jelentett be újabb megszorításokat, noha újabb csúcsra ért a járvány halálos áldozatainak száma: 24 óra alatt 213-an haltak bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon – soha ennyi halálos áldozat nem volt még itthon a járvány kirobbanása óta.

A miniszterelnök az operatív törzs üléséről érkezett, mint mondta a tanácskozás legfontosabb döntése az volt, hogy

"a ma hatályban lévő korlátozó intézkedések hétfőtől számítva egy hétig még biztosan fennmaradnak".

"További megszorításokat már nehezen viselne el az ország" – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint az egészségügy bírja a terhelést. A most lefoglalt 1174 lélegeztetőgépes kórházi ágyon felül van még 1618 ilyen ágy, vagyis „még, a kapacitás felét sem értük el”.

A nem lélegeztetővel felszerelt ágyból még mintegy 11 ezer szabad, a kérdés az, hogy van-e elegendő ápoló és orvos. Orbán Viktor szerint van elég szakember, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a frissen végzett diplomásokat javarészt már beosztották, a végzős medikushallgatókat pedig most oltják be, utána ők is készen állnak arra, hogy segítsenek.

Miért csak egy hét?

A húsvét külön járványügyi kezelést igényel és egy hét alatt sok minden történhet – indokolta a döntést a kormányfő. Ezért, noha egyszerűbb lett volna most két hétről dönteni, csak egy hetet hosszabbít a kormány, és a jövő héten a számok ismeretében ismét döntenek a folytatásról.

Arról is beszélt a kormányfő, hogy az oltást fel kell pörgetni, ehhez viszont vakcina kell. Csütörtök este lezárták a nyitásról indított nemzeti konzultációt, az operatív törzstől azt kérte a miniszterelnök, hogy készítsék el a nyitási tervet. A nyitás kulcsa a beoltottak száma.

Nincs nyoma a kartonján, hogy átesett a Covidon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:15 0:00

Ma meglesz a 1,5 millió beoltott

Akkor lehet megtenni az első újraindítási lépést, ha minden 65 év feletti, aki regisztrált be lesz oltva. Számításaik szerint ez akkor történik meg, amikor az oltottak száma eléri a 2,5 milliót. Az újraindítás lépéseit a beoltottak számához kell kötni - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte azt is, hogy "a beoltottak száma ma fogja elérni a 1,5 milliót", ebből 1,26 millióan már megkapták a védettségi igazolványukat. Félmillióan dokumentáltan átestek már a víruson.

A védettségi igazolásról azt mondta, hogy azt a beoltottak és a betegségen igazoltan átesettek mellett olyanok is kérhetik, akiknél tünetmentesen zajlott a betegség, nekik nyitnak egy olyan lehetőséget, hogy ezt kivizsgálva és igazolva kérhetik a védettségi igazolást. Mint mondta, ez azért fontos, mert a többlépcsős újranyitás elején bizonyos szolgáltatásokat várhatóan csak a védettségi igazolással lehet majd igénybe venni.

A vakcinahiány miatt ismét az Európai Uniót hibáztatta a miniszterelnök, azt mondta, hogy a kieső AstraZeneca vakcinákat keletiekkel igyekeznek pótolni, hogy tartsák az oltási ütemet. Mint arról írtunk, az oxfordi oltóanyagból a korábban vártnál 500 ezer adaggal kevesebb érkezik.

Az Európai Néppártról: "Jó volt, szép volt, elég volt"

A Fidesz kilépéséről az Európai Néppártból a miniszterelnök azt mondta, az EPP-ben töltött idő "jó volt, szép volt, elég volt".

Mint fogalmazott, a rezsicsökkentés, a bankok és a multik megadóztatása, valamint a migráció is olyan témák voltak, amelyeknél eltávolodtak egymástól. Most a járvány idején pedig ahelyett hogy segítenének, szabályzatot módosítanak. "Ilyenkor az a legjobb, ha az ember veszi a kalapját". Orbán Viktor megerősítette, hogy a lengyel miniszterelnökkel és az olasz Salvinivel közösen gondolkodnak az európai jobboldal jövőjéről.

XS
SM
MD
LG