Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor akkor is vétózna, ha a lengyel kormány már inkább mégse


Orbán Viktor szerepel a Kossuth rádióban 2018. november 23-án.
Orbán Viktor szerepel a Kossuth rádióban 2018. november 23-án.

Az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be,"nem fog menni."

- így reagált Orbán Viktor péntek reggel a közrádióban arra, hogy a lengyelek kihátrálnának a közös uniós vétóból, ha kapnak egy plusz garanciát. Erről alább bővebben is olvashat:

A miniszterelnök megismételte azt a véleményét, hogy szerinte a jogállamiság ellenőrzése valójában "bevándorlási javaslat" amivel az EU ránk erőszakolná, hogy "bevándorlóországgá" váljon Magyarország.

A műsorvezető megpróbálta összekapcsolni Szájer József szexbotrányát is a magyar vétóval. Orbán Viktor azt mondta, hogy semmit sem lehet kizárni és "neki is van fantáziája azzal kapcsolatban, hogy a Szájer Józseffel kapcsolatos történések részei a nyomásgyakorlásnak", de nem lát a két dolog között összefüggést.

Orbán Viktor szerinte szívességet teszünk az Európai Uniónak azzal, hogy hajlandóak vagyunk hitelt felvenni az unióval közösen, nem érdekünk részt venni, mert ha valamelyik tagállam nem tud törleszteni, azt a többieknek kell megtenni helyette.

Ezért, ha esetleg ebből kimaradunk, az Orbán szerint előny lesz Magyarországnak.

Pfizer vakcinával már oltanak = sikeres brexit

Orbán Viktor szerint emellett a brexit sikerét jelzi, hogy a britek engedélyezték a Pfizer és Biontech oltását és a hónap során el is fogják kezdeni ezt beadni az embereknek.

"Most akkor a britek tényleg olyan rosszul jártak?"

- tette fel a kérdést a brexit kapcsán a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ez azt jelzi, hogy aki kilépett az EU-ból, az hamarabb tudja megvédeni a polgárai életét, mint az az ország, amelyik az EU tagja.

Bármikor megvehette volna a kormány, ha csak a gyorsaság számít
Magyarország többször bejelentette, hogy főleg orosz és kínai vakcinák beszerzésén dolgozik, bár kezdetben a brit–svéd AstraZeneca vakcinája is érdekelte. Az Európai Unió egyébként a járvány miatt már korábban megengedte a tagországoknak, hogy akár uniós gyógyszerengedély nélküli oltóanyagot is beszerezzenek.

Az igazán jó politikusok szerinte ezért a briteknél vannak, "nagy lecke" ez Orbán Viktor számára. Majd elmondta azt is, hogy "a járvány elleni védekezés nem politikai kérdés." Hiszen "minél megbízhatóbb vakcinákat kell tudnunk felkínálni az embereknek".

A korlátozások karácsonyi lazításáról csak annyit mondott, hogy tudományos tanácsadói jelenleg minden enyhítést "mereven elleneznek".

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG