Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán szerint amivel a Vajdaságban oltanak, az itthon is jó lesz


Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdaság újraindításáról címmel tartott napirend előtti felszólalásához készül az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én.
Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdaság újraindításáról címmel tartott napirend előtti felszólalásához készül az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én.

"Ma az a legfontosabb feladat, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nem majd, ahogyan Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan" – mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben.

A miniszterelnök a parlament tavaszi ülésszakán első ülésén, napirend előtt adott tájékoztatást a legutóbbi ülés óta eltelt két hónapról.

Orbán Viktor szerint az újraindítás feltétele a vakcina, anélkül nem lehet megállítani a vírust, mert az újra és újra vissza fog térni.

"Ma az a legfontosabb feladat, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nem majd, ahogyan Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan. Nekünk minden olyan vakcina jó, ami biztonságos és amivel a világon már több millió embert beoltottak. Azt pedig aligha engedhetnénk meg magunknak, hogy amivel magyarokat oltanak a Vajdaságban, az ne legyen elérhető nálunk, Magyarországon" – érvelt a kormányfő.

Mint mondta ezért vásárolt a kormány a nyugati mellé Oroszországtól és Kínától is koronavírus elleni védőoltást. Oroszországtól 1 millió ember beoltásához elegendő vakcina érkezik három hónap alatt, a Kínával kötött megállapodás szerint pedig 2,5 millió ember beoltására elegendő vakcinát vásárol az ország a Sinopharmtól.

"Ez azt jelenti, hogy Magyarországon már öt hatékony és biztonságos vakcina rendelkezik engedéllyel, ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa".

Hozzátette, "az európai vakcinaellátás , elosztás bizonytalansága mellett is" a magyar kormány azt már elérte, hogy a magyarok május végéig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint egy hasonló mérető uniós ország, amelyik csak a nyugati vakcinákra támaszkodik.

Szerinte reális esély van arra, hogy április elejére kétmilliónál is többen lehetnek a beoltottak, vagyis minden, 60 évesnél idősebb, tehát a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó regisztrált megkaphatja a védőoltást.

A miniszterelnök azt kérte, hogy ne legyen politikai kérdés az oltóanyag, "nem a vakcina területén kellene bizonygatni az amerikaiak vagy a brüsszeliek iránti elkötelezettséget".

"Szükség van az eddigi szabályok szigorú betartására"

Orbán Viktor felsorolta azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket a kormány elrendelt a járvány miatt. Szerinte sikerült itthon korlátok közé szorítani a járványt és úgy véli, ez a következetes válságkezelés miatt sikerülhetett.

"Mi lényegében november óta nem változtattunk a korábbi intézkedéseken. ... Akik más utat jártak, és a védelmi intézkedések folyamatos változtatásában hittek, akik Nyugat-Európában karácsonykor újranyitottak, azok él hatalmas erővel éled fel a harmadik hullám".

A miniszterelnök a rendkívüli jogrend meghosszabbítását kérte. Mint mondta, a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet, "szükség van tehát az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására és szükség van az eddigi szabályok szigorú és következetes betartására is".

A miniszterelnök ezután arról beszélt, hogyan akarja a kormány újraindítani a gazdaságot. Lényegében ugyanazt ismételte el, amiről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara online évindítóján beszélt, és amely között számos, már korábban bevezetett intézkedés is van.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG