Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Európa sorsa ma oda van láncolva Amerikáéhoz


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Die Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Die Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én

Orbán Viktor szerint Európa elvesztette önrendelkezési képességét. Nem tudja meghatározni, mik a céljai, és nem tudja ezeket a célokat elérni, nem tud szuverén módon működni – mondta a miniszterelnök a svájci jobboldali-populista hetilap, a Die Weltwoche jubileumi ünnepségén Zürichben.

Orbán Viktor egyebek között arról beszélt, hogy szerinte a konzervatív politika válságban van Európában, ahol egyre inkább a progresszív-liberális politika dominál. A keleti blokk összeomlása után a Szovjetunió kivonult az általa megszállt európai államokból, az Egyesült Államok megtartotta és megerősítette pozícióit, és mára Európa sorsa oda van láncolva Amerikáéhoz – mondta a Telex beszámolója szerint a miniszterelnök.

Szerinte Európának fel készülnie arra, hogy ha az Egyesült Államokban politikai fordulat történik, egyedül marad az ukrajnai konfliktussal. Ismét arról beszélt, hogy kell egy B terv Ukrajna további támogatásáról, és minél hamarabb tűzszünetet kell elérni.

Orbán Viktor úgy látja, hogy az Európai Unió nem tud megbirkózni a bővítéssel, a térségi konfliktusokat sem képes kezelni, akár Ukrajnáról, akár a Nyugat-Balkánról van szó.

A későbbi pódiumbeszélgetésen a miniszterelnök ugyanakkor arról is beszélt, hogy a közös piac miatt Magyarország számára létfontosságú, hogy bent maradjon az Európai Unióban, jövő júliustól pedig, amikor Magyarország lesz az EU Tanácsának soros elnöke, a magyar kormánynak befolyása lesz az uniós napirend kialakítására.

Arra a kérdésre, hogy miért vett részt a pekingi Egy övezet, egy út fórumon, azt felelte, hogy a nyugatiak is ott voltak, csak nem miniszterelnöki minőségben. Mint mondta, nem ért egyet azzal, hogy Kínát le kell választani az európai gazdaságról, inkább együtt kell működni vele, és szerinte Magyarországnak ez nagy lehetőség.

Ehhez kapcsolódóan: Az Orbán–Putyin-találkozó miatt összeültek a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország budapesti nagykövete

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóját firtató kérdésre azzal felelt: meg kell érteni az oroszokat ahhoz, hogy kezelni lehessen őket.

A Telex megjegyzi, hogy a megalapításának kilencvenedik évfordulóját ünneplő Die Weltwoche főszerkesztője, a populista Svájci Néppártban is politizáló Roger Köppel úgy beszélt Orbán Viktorról, mint „nagy szabadságharcosról és nagy európairól”. A miniszterelnököt elkísérte zürichi útjára Bóka János EU-ügyi, Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Szijjártó Péter külügyminiszter is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG