Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vették az orosz állami tévé élő adásában tiltakozó újságírónőt


Marina Ovszjannikova a Moldova és Ukrajna közötti határról tudósítja a Die Weltet 2022. május 7-én
Marina Ovszjannikova a Moldova és Ukrajna közötti határról tudósítja a Die Weltet 2022. május 7-én

A rendőrség moszkvai otthonától nem messze vette őrizetbe vasárnap Marina Ovszjannikovát.

Az állami Egyes Csatorna volt munkatársa később arról számolt be, hogy az orosz hadsereg „lejáratása” miatt emeltek ellene vádat, miután nemrég egy vele készített interjúban támogatásáról biztosította az előzetes letartóztatásban lévő, ellenzéki Ilja Jasint, aki a hatóságok szerint „hamis információkat” terjesztett a fegyveres erőkről.

A riporter előző héten egyszemélyes tiltakozást tartott a Kreml közelében. Erről fényképet is feltöltött az internetre, amelyen ő látható egy, Vlagyimir Putyin elnököt gyilkosnak, katonáit pedig fasisztának nevező poszter, illetve Ukrajnában meggyilkolt gyerekek fotói előtt. Akkor nem vették őrizetbe.

Az orosz állami tévé szerkesztőjeként dolgozó Marina Ovszjannikova március 14-én vált nemzetközileg ismertté, miután berontott az esti híradó élő adásába egy háborúellenes táblával. „Állítsátok meg a háborút! Ne higgyetek a propagandának! Itt hazudnak nektek” – ez volt a kézzel írt felirat.

Bár ezért a tettéért akár tizenöt éves börtönbüntetéssel is sújthatták volna, az újságírónő határozottan kijelentette, hogy nem akar elmenekülni Oroszországból, ahogy korábban visszautasította Emmanuel Macron francia elnök ajánlatát is, aki politikai menedékjogot kínált fel neki. Az ügyet azonban akkor végül megúszta 30 ezer rubel (nagyjából 500 dollár) pénzbírsággal.

Ovszjannikova felmondott, s ezt követően a német Die Weltnél kapott munkát, első véleménycikkében pedig akciója esetleges következményeit taglalta. Több hónapot külföldön, főleg Németországban és Ukrajnában töltött, amelynek során számos alkalommal elítélte az Oroszország által indított háborút, de július elején bejelentette hazatérését.

A 39 éves Ilja Jasin a kormány és az ukrajnai invázió hangos bírálója, egyike azon ismertebb ellenzéki politikusoknak, akik még nem menekültek el Oroszországból. A férfit az elmúlt hetekben négyszer is pénzbüntetéssel sújtották az orosz hadsereg „lejáratása” miatt. Mint mondta, a hatóságok külföldre próbálják kényszeríteni, de ez nem fog sikerülni.

XS
SM
MD
LG