Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz bombák Ukrajnára, gazdasági atom Oroszországra


Ukrán katonák egy katonai légibázis óvóhelyén, Kijev környékén 2020. február 27-én-
Ukrán katonák egy katonai légibázis óvóhelyén, Kijev környékén 2020. február 27-én-

Hadgyakorlatnak hazudták, háború lett belőle. Az ukrán főváros bevételére készülődő putyini hadsereg, utcai harcok a nagyobb városokban. Eddig 66 ezer menekült lépte át a magyar határt. Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarország támogatni fog minden EU-s szankciót Oroszország ellen, azt is, hogy orosz bankokat zárjanak ki a SWIFT rendszerből. Sorsoltak, az ellenzéki összefogás listája az első, a Fideszé az utolsó a szavazólapon. Bemutatta az országos listáját a Fidesz-KDNP, a korrupciós botrányokkal kapcsolatban emlegetett Farkas Flórián nincs rajta. A hét legfontosabb híreiből válogattunk.

Heves harcok Kijev elővárosaiban, lángokban egy olajfinomító

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Negyedik napja tart az orosz invázió Ukrajnában. Az orosz csapatok három oldalról lépték át az ukrán határt csütörtökön: keletről, északon Belaruszon át és a déli szakadár területek felől.
  • Az orosz erők egy nap alatt elérték az ukrán fővárost, több irányból támadják Kijevet.
  • Az invázió negyedik napján, vasárnap betörtek az orosz csapatok Harkovba, a második legnépesebb ukrán városba.
  • Ocsakovnál elesett egy kárpátaljai magyar katona, a 29 éves ungvári férfi a haditengerészetnél szolgált.

Folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be az ukrajnai eseményekről.

Vasárnapra virradóra nyugodtabban telt az éjszaka Kijevben az előző kettőnél. Volt néhány összetűzés a fővárosba beszivárgott orosz szabotőrcsoportokkal, de kora reggelre a városban nyugalom volt, a polgármester-helyettes szerint az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Mint mondta, több orosz szabotőrcsoport még az Ukrajna elleni orosz invázió csütörtöki kezdete előtt beszivárgott a fővárosba, és most az ukrán erők védelmi vonalát megkerülve próbálnak a fővárost védő csapatok hátába kerülni.

Délelőtt Kijev belvárosában ismét hallatszottak robbanások. A tisztségviselő azt reméli, hogy hétfő reggelig sikerül megtisztítani a fővárost a betolakodóktól, így feloldhatják a kijárási tilalmat, és az emberek elmehetnek az üzletekbe élelmiszereket vásárolni maguknak.

Pálfordulás: Orbán nem blokkol

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország támogatni fog minden EU-s szankciót Oroszország ellen. Azt is mondta, hogy Magyarország a segítségnyújtáskor nem fogja mérlegelni, hogy a határon átjövő férfiak a frontszolgálat elől menekülnek-e. A miniszterelnök a beregsurányi határátkelőhelyen járt.

Orbán: nem fogjuk blokkolni a szankciókat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:08 0:00

Gazdasági atombomba

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. Az ukrán miniszterelnök megköszönte a lépést.

A brit kormány bejelentése szerint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és az Európai Bizottság közös közleményben ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, amely a kommüniké szerint a második világháború óta kialakult alapvető nemzetközi szabályok és normák elleni támadás.

A kommüniké öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, azzal a kifejezett céllal, hogy még inkább elszigeteljék Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől. A program első pontja rögzíti a kötelezettségvállalást, hogy egyes, egyelőre meg nem nevezett orosz bankok kikerüljenek a nemzetközi pénzügyi rendszerről, megnehezítve ezzel, hogy globális szinten tevékenykedhessenek.

A Reuters szerint a SWIFT nemzetközi fizetési rendszer szombaton közölte, hogy a nyugati országok bizonyos orosz bankokat célzó új intézkedéseinek végrehajtására készül a következő napokban.

„Együttműködünk az európai hatóságokkal annak érdekében, hogy megértsük az új intézkedések hatálya alá tartozó entitások részleteit, és arra készülünk, hogy a jogi utasításoknak megfelelően eleget tegyünk" – áll a SWIFT közleményében.

Boris Johnson brit miniszterelnök a közös közlemény ismertetése előtt telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Megállapították, hogy az orosz csapatok nagyobb ukrajnai ellenállásba ütköznek, mint amire számítottak. Egyetértettek abban is, hogy a nemzetközi közösségnek diplomáciailag és pénzügyileg teljesen el kell szigetelnie Oroszországot.

Főként nők, idősek és gyermekek jönnek át a határon

A beregsurányi átkelőhelyen pénteken még nagy volt a nyugalom. A legtöbben egy szál bőrönddel érkeztek. A közlekedési dugók és az üzemanyag-hiány miatt az emberek gyalogosan keltek útra.

A hadköteles korú, tehát 18 és 60 év közötti férfiakat már nem engedik ki Ukrajnából, ha nincs magyar útlevelük. A vasárnap délutáni adatok szerint eddig több mint 66 ezer Ukrajnából menekülő ember lépte át a magyar határt.

Főként nők, idősek és gyerekek jönnek át a határon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:49 0:00

„Én komolyan hittem azt, hogy ott fogok élni” – egy magyar menekült Kárpátaljáról

Egy elkeseredett, családjával együtt elmenekült kárpátaljai magyar beszél szülőföldjéről, ukrán és magyar nacionalizmusról, a lehetséges szuverenitásról, ha a hazádnak Oroszország a szomszédja, eddigi élete elvesztéséről és egy Dicsőség Ukrajnának karkötőről.

Mi történt veled a napokban?

Az elmúlt két napban én is menekültem. Eljöttem még csütörtök reggel, utána pedig valahogy ki kellett menekíteni a családot. De nem voltak meg a megfelelő papírok. Voltak útlevelek, de nem volt meghatalmazás, és Ukrajnából nem hozhatja ki az anyuka a gyereket, csak apai meghatalmazással. E nélkül indultak neki. Volt egy ismerősünk a határon, aki azt mondta, hogy elintézi, hogy átjöhetnek. Végül átjöttek, de nem azzal a segítséggel, hanem mert olyan fáradt volt a pecsételő, hogy azt mondta, menjenek inkább. A fiúnak Ukrajnában is volt magyar útlevele. Csütörtök este voltam kint értük a határon, este nyolckor értek át. Katasztrófa, hogy senki nem várja ott a menekülteket. A hidegben gyerekek mennek, meg az árok szélén ülnek Beregsuránynál. Egy idegösszeroppanáson is túl vagyok már.

Gondolod, nem lehet visszamenni?

Nem hiszem.

Miért?

Ha most lesz is egy oroszpárti bábállam – nyilván ez a célja Putyinnak, bár ilyen hatalmas volumenű támadás után nem tudni, mit is akar, de valószínűleg ezt –, akkor nem hiszem, hogy azok az ukrán érzelmű lakosok, akik most átélik ezt a nagy támadást, ebbe bele is fognak törődni.

Gerilla-, polgárháborúra számítasz?

Biztos lesz ilyenre is példa. A másik az, hogy most osztják a fegyvereket mindenkinek, csak harcoljon az oroszok ellen. Ez nem fog jó vért szülni. Egyébként csend van, béke van Kárpátaljában. Ezért vagyok picit bizakodóbb és nyugodtabb. Egy tucat barátomat hívtam fel, hogy mi van, mi a helyzet? Mindenki otthon van. Nem igazak a rémhírek, hogy kocsival szedik össze az embereket. Nincsenek leblokádolva, lezárva kordonnal a beregszászi utak. Nem ellenőrzik szúrópróbaszerűen, hogy ki a hadköteles, és azt viszik azonnal. Ezek a hírek nem igazak. Nekem hadköteles korú szolgált és nem szolgált barátaim is vannak otthon.

Azt hallottam, hogy már minden katonaköteles férfi átjött, ez akkor nem igaz?

Nem igaz. Nekem is vannak a baráti körömben többen ilyenek otthon.

Az ellenzéki összefogás az első, a Fidesz az utolsó

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy az április 3-ai parlamenti választáson az országos pártlisták milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon.

A kisorsolt (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, valamint nem jogerős) sorrend a következő:

1 - DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd,

2 - Országos Örmény Önkormányzat,

3 - Magyarországi Románok Országos Önkormányzata,

4 - Normális Élet Pártja,

5 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt,

6 - Országos Horvát Önkormányzat,

7 - Megoldás Mozgalom,

8 - Ukrán Országos Önkormányzat,

9 - IMA - A Mi Pártunk,

10 - Országos Ruszin Önkormányzat,

11 - Országos Szlovák Önkormányzat,

12 - Mi Hazánk Mozgalom,

13 - Bolgár Országos Önkormányzat,

14 - Országos Lengyel Önkormányzat,

15 - Országos Szlovén Önkormányzat,

16 - Magyarországi Németek Országos Önkormányzata,

17 - Szerb Országos Önkormányzat,

18 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt,

19 - Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata.

Három pártlistát vett nyilvántartásba az NVB. Az országos listákat szombaton 16 óráig lehetett bejelenteni. A határidőig hét pártlistát jelentettek be, továbbá a roma nemzetiség kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat listát állított.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 71 egyéni jelöltje a fővárosban és 14 megyében.

Kiadták a Fidesz listáját, Farkas Flórián kimaradt

Bemutatta az országos listáját a Fidesz-KDNP, egyetlen kisebb meglepetést tartalmazott. A korrupciós botrányokkal övezett Farkas Flórián helyett Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kapott helyet a listán.

Kiadta a Fidesz-KDNP az országgyűlési képviselői listáját, első helyen most is Orbán Viktor pártelnök szerepel, mögötte pedig ezúttal is Semjén Zsolt. Harmadik Kövér László választmányi elnök.

A húsz éve fideszes képviselőként dolgozó Farkas Flórián kikerült a csapatból. Az Országos Roma Önkormányzat korábbi és a Lungo Drom mostani elnöke komoly korrupciós botrányokban volt érintett, már 1998-ban is csak azért lehetett képviselő, mert előtte miniszteri javaslatra kegyelmet kapott, így elmaradt a büntetőpere.

Azóta nem nyernek pályázatot, amióta beszólt az EMMI miniszterének

Évek óta nem nyer pályázatokat az Igazgyöngy Alapítvány, amelynek vezetője pontosan vissza tudja vezetni, hogy mióta pályáznak hiába. L. Ritók Nóra hat évvel ezelőtt kritikával illette az akkor még miniszterként dolgozó Balog Zoltánt. Azóta nem nyernek pályázatot.

Azóta nem nyernek pályázatot, amióta beszólt az EMMI miniszterének
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:00 0:00
Közvetlen elérés

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG