Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kitiltják az EU-ból az orosz olajat


Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja elleni tüntetés Németországban
Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja elleni tüntetés Németországban

Szerda reggel újabb oroszországi szankciócsomagot jelentett be Ursula von der Leyen. Kedd este rakétatámadás érte Kárpátalját, ez az első, amely a Magyarországgal határos megyét érte. Tegnap volt a sajtószabadság világnapja, a sajtó helyzete világszerte romlott.

„Ha egy kormány fel akarja számolni a sajtószabadságot, akkor nincs sok esély a javulásra”

Kedden volt a sajtószabadság világnapja. Erre a napra időzítve jelent meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) idei Sajtószabadság-indexe. Az index hátteréről a szervezet európai uniós és balkáni országokkal foglalkozó részlegének vezetőjét, Pavol Szalait kérdeztük. Szalai többek között arról beszélt, hogy Magyarországon elsősorban gazdasági nyomásgyakorlás érvényesül a független sajtóval szemben. A szakértő szerint ha a kormány kifejezetten fel akarja számolni a sajtószabadságot, nem sok esély van arra, hogy javuljon a média helyzete.

Ami a felmérés nemzetközi részét illeti, az RSF azt emelte ki, hogy „a hír- és információs káosz” katasztrofális hatásokkal jár, és hogy a szabályozatlan közösségi térben szinte korlátlanul terjedhetnek az álhírek és a propaganda. Külön kitérnek arra, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja pusztító következményekkel jár a térség sajtószabadságára. Újságírók haltak és sebesültek meg, miközben a háborúról tudósítottak, Oroszországban a szovjet időszak óta nem látott mértékű a cenzúra és a – külföldre is kiterjedő – tömeges dezinformáció.

Ami pedig a gyakorlatot illeti, épp a sajtószabadság világnapja előtti hetekben derült ki, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg a 31 évvel ezelőtt indult Tilos Rádió frekvenciaengedélyét. A közösségi rádió így szeptembertől az online térbe kényszerülhet. „Mi minden kurzus alatt ellenzékiek vagyunk” – Csabai Gábor Papót, a Tilos Rádió ügyvezetőjét kérdeztük a rádió múltjáról, szerepéről és jövőbeli kilátásairól.

Ukrajnában március 12-én orosz katonák elrabolták és nyolc napig fogva tarották Oleh Baturin újságírót. Egy ismerőse hívta találkozóra, ám helyette orosz katonák várták. „Kiugrottak a kocsiból, és elkezdtek verni. Megbilincseltek, berángattak a kocsiba, és elvittek Nova Kahovkába.” Baturin a Szabad Európa ukrán szolgálatának beszélt elrablásáról és fogva tartásáról.

Ukrajna: orosz offenzíva keleten, rakétatámadások nyugaton

Kedd este rakéta talált el egy elektromos állomást és egy vasútállomást Kárpátalján. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta ez első eset, hogy a Magyarországgal határos megyét támadták. Legkevesebb három orosz rakéta találta el az elektromos erőműveket a nyugati Lviv környékén is, közel a lengyel határhoz kedd késő este. Oroszország eközben nagy offenzívát indított Kelet-Ukrajnában, Donyeckkel és Luhanszkkal a fókuszban.

Ursula von der Leyen szerda reggel bejelentette az Oroszországgal szembeni újabb szankciókat. E szerint az EU fél éven belül teljesen beszünteti a kőolajvásárlást Oroszországból. A behozatali tilalom vonatkozik minden orosz tengeri és csővezetékes olajra, a nyersolajra és a finomítottra. Finomított olaj 2022 végéig érkezhet az unióba Oroszországból. További személyeket (főleg katonatiszteket, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában) vesznek fel azok listájára, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnek el. A legnagyobb orosz bankot, a Sberbankot is kizárják a SWIFT-ből, a nemzetközi átutalási rendszerből. Teljesen kitiltanak az EU-ból három nagy, orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatót.

Eközben Oroszország is szankciókkal fenyegette meg a Nyugatot. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden arra figyelmeztetett, hogy felmondhatja az exportot és a megállapodásokat. Ez volna a Kreml eddigi legkeményebb válasza az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek az ukrajnai orosz invázió miatt bevezetett szankcióira.

A Szabad Európa oroszországi munkatársai moszkvaiakat kérdeztek arról, hogy szerintük mikor lesz vége a háborúnak. Van, aki szerint csak akkor, ha Putyin leköszön vagy meghal, mások szerint pusztítóbb fegyvereket kell bevetni, sőt egyenesen el kell törölni a föld színéről Ukrajnát.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG