Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország bejelentette, de Ukrajna tagadja Szoledár elfoglalását


Ukrán katonák viszik a vállukon egyik elesett bajtársuk koporsóját Bucsában 2023. január 12-én
Ukrán katonák viszik a vállukon egyik elesett bajtársuk koporsóját Bucsában 2023. január 12-én

A hetek óta hevesen ostromlott donyecki bányaváros a moszkvai védelmi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint az inváziós csapatok ellenőrzése alá került. Az ukrán kormány ezt tagadja.

A Kreml arról számolt be, hogy péntekre virradóra foglalták el a stratégiai fontosságú, mostanra jórészt porig rombolt települést a szintén régóta támadott Bahmut közelében.

Szerhij Cserevatyi, a keleti ukrán haderő szóvivője ezt határozottan tagadta. „Nem, ez nem igaz. Heves harcok zajlanak még mindig a városban” – szögezte le a sajtónak nyilatkozva.

Egyik állítást sem sikerült független forrásból megerősíteni.

Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter korábban aláhúzta, hogy forró éjszakán vannak túl, az összecsapások folytatódtak. „Az ellenség fő erejének csaknem egészét Donyeckbe telepítette át, fenntartja magas intenzitású offenzíváját” – mondta.

„A háború nehéz szakaszában járunk, de győzni fogunk, efelől semmi kétség” – fogalmazott.

Moszkva kommunikációja szerint az utóbbi három nap során több száz ukrán katona vesztette életét a térségben, Kijev pedig tudatta, hogy több mint ötszáz civil rekedt Szoledárban, köztük tizenöt gyerek.

Bár a háborúban aligha jelentene fordulópontot, Szoledár és a körzet alatt kétszáz kilométer hosszan húzódó, használaton kívüli bányaalagutak bejáratainak elfoglalása jelképes, katonai és kereskedelmi jelentőséggel is bírna, ez lenne az utóbbi hónapok legnagyobb harctéri sikere Oroszország számára. Ez ráadásul kiindulópontként szolgálhatna a további előrenyomuláshoz, például mintegy tíz kilométerre Bahmut felé.

„A Szoledár feletti teljes ellenőrzés megszerzése lehetővé teszi a délnyugati Artemovszkban állomásozó ukrán katonák ellátási útvonalainak elvágását” – hangsúlyozta az orosz védelmi tárca.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport alapítója már szerdán bejelentette, hogy majdnem egész Szoledárt elfoglalták az általa vezetett katonai magáncég zsoldosai.

A Kreml ennél óvatosabb volt, „pozitív dinamikáról” számolt be az előrenyomulást illetően, de közölte, hogy az embereknek meg kell várniuk a „hivatalos információkat” a helyzetről.

Ehhez kapcsolódóan: Feszültség és megosztottság az orosz hadvezetésen belül

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője azon véleményének adott hangot, hogy még Bahmut és Szoledár eleste sem lenne stratégiai kihatással a háború folyására, „bizonyosan nem állítaná meg vagy lassítaná le az ukrán hadsereget”.

Eközben egy magas rangú orosz külügyi tisztségviselő, Alekszej Poliscsuk arról beszélt, hogy Minszk is beléphet a fegyveres konfliktusba, ha Kijev esetleg úgy dönt, hogy katonai erőt alkalmaz Belarusz vagy Oroszország területén.

Mint mondta, jogilag ez elegendő alapot adna a közös válaszlépésekre, azonban a döntés a két ország vezetőin múlna.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukránok versenyt futnak az áramellátás helyreállításáért az orosz légicsapások után

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban úgy vélekedett, hogy a Belarusz felőli újabb offenzíváról szóló találgatások jól mutatják, hogy a védelmi erőknek készen kell állniuk erre az eshetőségre is, még ha eddig az „erőteljes nyilatkozatokon” kívül nem is történt semmi.

Ukrajna mintegy 1100 kilométernyi közös határral rendelkezik Belarusszal.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG