Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország kárörvend, Németország dühös a washingtoni zavargások miatt


A rendőrség megpróbálja az útját állni Donald Trump támogatóinak, a Capitolium második emeletén, közel a Szenátus bejáratához, miután áttörték a védelmi intézkedéseket és bejutottak az épületbe. Washington, Egyesült Államok, 2021. január 6.
A rendőrség megpróbálja az útját állni Donald Trump támogatóinak, a Capitolium második emeletén, közel a Szenátus bejáratához, miután áttörték a védelmi intézkedéseket és bejutottak az épületbe. Washington, Egyesült Államok, 2021. január 6.

Oroszország, Kína és Irán megragadta az alkalmat, hogy kicsit ekézze az Egyesült Államokat a Capitoliumnál kitört zavargások miatt. Merkel szomorú és dühös az események miatt. Az amerikai jobboldali médiában máris „alternatív” magyarázatok születtek.

Orosz képviselők szerint a Capitolium megrohamozása annak a jele, hogy az Egyesült Államok hanyatlik és az amerikai demokrácia „mindkét lábára sántít”. A washingtoni események után Moszkvában többen azt mondták, hogy szerintük innentől az Egyesült Államok nincs abban a pozícióban, hogy más országokat kioktasson a demokráciáról és a szabadságról.

„Innentől nincs joga az USA-nak kritizálni minket”

Elszabadult az erőszak a Trump melletti demonstráción Washingtonban január 6-án. A tüntetők betörtek a Capitoliumba, ahol a képviselőház és a szenátus együttes ülésén hivatalosan bejegyezték volna az elektorok szavazatait és kihirdették volna Joe Biden győzelmét. Az ülést félbe kellett szakítani, a képviselőket kimenekítették, egy nőt a tüntetők közül halálos lövés ért.

Az orosz állami televízió a „Capitolium ostroma” és „Káosz Washingtonban” címekkel számolt be az eseményekről, miközben Trump támogatóit mutatták, ahogy betörnek a törvényhozás épületébe. „A vesztes félnek több mint elég oka van rá, hogy csalással vádolja a győzteseket, világos, hogy az amerikai demokrácia mind a két lábára sántít” – mondta Konsztantin Koszacsjov, az orosz parlament felsőházának a nemzetközi kapcsolatokért felelős bizottságának az elnöke Facebookon.

Bár az ortodox karácsony miatt a Kreml még nem adott ki hivatalos reakciót az eseményekre, Koszacsjovon kívül más orosz képviselők is arról beszéltek, hogy innentől fogva nincs joga az Egyesült Államoknak kritizálni másokat a demokratikus normák megszegése miatt. Amerika gyakran fogalmaz meg kritikát az oroszokkal szemben a demokrácia és az emberi jogok megsértése miatt, de ezt Moszkva álszent és igazságtalan dolognak tartja.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

Kína Hongkonggal hozakodott elő

Kína – egy másik olyan ország, ami rendszeresen verbális csörtébe szokott bonyolódni az Egyesült Államokkal, és az utóbbi években változó intenzitással kereskedelmi háború is zajlik a két ország között – szintén reagált a washingtoni zavargásokra. Peking a hongkongi zavargásokhoz hasonlította a Capitolium megrohanását, megjegyezve, hogy nem volt halálos áldozat, amikor a tüntetők elfoglalták a hongkongi törvényhozás épületét. A washingtoni események képsorait a kínai állami televízió folyamatosan vetítette.

„Az amerikai reakciók és szóhasználat a hongkongi 2019-es eseményekre egészen más volt, mint amit most használnak az aktuális eseményekkel kapcsolatban” – mondta Hua Csunying, a kínai külügy szóvivője. Hua elítélte azt is, hogy az Egyesült Államok szankciókra készül. Az Egyesült Államok szankciókat vezethet be a hongkongi demokráciapártiak tömeges letartóztatása miatt, miután egy razzia során egy amerikai állampolgárt is őrizetbe vettek.

Hongkongban a függetlenség pártiak és a Pekinghez hű erők is egyformán elítélték a washingtoni zavargásokat, a demokráciapártiak azt mondták, ők a demokratikus értékekért tüntettek, és nem azért, hogy megváltoztassák a választások eredményét. Li Csuk-jan, a hongkongi demokráciapárti tüntetések egyik ismert alakja azt mondta, hogy a Capitolium ostromával „nevetség tárgyává vált” az Egyesült Államok.

Merkel dühös és szomorú

A nyugati világban is volt, aki kemény szavakkal illette a január 6-ai eseményeket. Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy dühös és szomorú a Kongresszus megrohamozásáról szóló felvételeket látva. Merkel szerint a demokrácia alapelve, hogy a választásoknak vannak győztesei és vesztesei, és mindkét félnek felelősségteljesen tartania kell magát a szerepéhez, hogy „maga a demokrácia győztes maradhasson”.

A német kancellár elmondta, hogy szomorú, amiért Donald Trump november óta nem volt hajlandó elismerni a vereségét, és még az események napján is kitartott a korábbi állításai mellett. Merkel szerint ez tette lehetővé, hogy olyan atmoszféra alakuljon ki, ami végül az erőszakos cselekményekhez vezetett. A német kancellár bánatát fejezte ki az este áldozatai miatt, viszont azt mondta, hogy reménytelinek tartja, hogy végül a Kongresszus befejezte a jóváhagyási folyamatot. Merkel szerint „új fejezet nyílik meg az amerikai demokráciának” Joe Biden hivatalba lépésével.

Donald Trump amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral beszél egy, a watfordi NATO-csúcs alkalmával megtartott bilaterális találkozón, 2019. december 4-én.
Donald Trump amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral beszél egy, a watfordi NATO-csúcs alkalmával megtartott bilaterális találkozón, 2019. december 4-én.

Irán: „törékeny és sérülékeny a nyugati demokrácia”

Irán sem szalasztotta el a lehetőséget, hogy a nyugati demokrácia állapotán élcelődjön. „Amit tegnap este és ma az Egyesült Államokban láttunk, mindenekelőtt azt mutatja, hogy mennyire törékeny és sérülékeny a nyugati demokrácia” – mondta Hasszán Rohani iráni elnök a helyi állami csatornán. „Jött egy populista és katasztrófába vezette az országát az elmúlt négy évben. Remélem az egész világ és a Fehér Ház következő lakója is tanulni fog a dologból” – mondta az elnök. Donald Trump az időként fellángoló iráni USA-ellenes érzéseken túl is különösen népszerűtlen az országban, amióta felrúgta a Teheránnal kötött atomalkut, és újra szankciókat vezetett be az országgal szemben.

A szankciók nagy terhet rónak Irán amúgy is gyengélkedő gazdaságára. Sokan arra számítanak, hogy a Biden-kormány rendezi Iránnal a viszonyt, igaz Irán utóbbi időben folytatott stratégiája sem éppen a diplomáciának kedvezett – ismét az atomalkut sértő minőségű uránt kezdtek előállítani, valamint „nemzetközi elfogatóparancsot” adtak ki Donald Trump ellen Kászem Szolejmáni, az ország egyik vezető katonai stratégájának megölése miatt.

Egyes amerikai lapok szerint valójában a szélsőbal randalírozott

Bár az Egyesült Államok médiája szinte egyöntetűen elítélte az eseményeket, voltak akik megalapozatlan összeesküvés-elméletekkel álltak elő, mások pedig próbálták jogosnak beállítani az erőszakos cselekményeket. Az amerikai jobboldali lapok próbálták kisebbíteni a Capitolium megrohanásán komolyságát, és – bizonyíték nélkül – azt állították, szélsőbaloldali provokátorok keveredtek a tömegbe.

„Amit ma láthattunk, az többségében gyönyörű volt” – mondta Ben Bergquam, a Real America's Voice, egy kisebb netes felület tudósítója. A Real America's Voice, a One America News Network és a Newsmax is bizonyíték nélkül azt állította, hogy szélsőbaloldaliak vegyültek a Trump támogatók közé. A Newsmax egyébként a magyar kormánybarát média egyik kedvelt forrása, a Magyar Nemzet azt írja róla, hogy a „Hír TV amerikai partnertelevíziója”.

„Azt hiszem, hogy az Antifa álruhás tagjai lehettek” – mondta a Capitoliumba betörő emberekről Gina Loudon, a Real America’s Voice munkatársa. Az Antifa egy lazán szerveződő baloldali mozgalom, akikről a Trump támogatók előszeretettel terjesztik, hogy valójában szélsőbaloldali terroristák.

Tucker Carlson, a Fox News sztárja azt mondta, hogy érthető volt a zavargás résztvevőinek haragja. „Ennek a dolognak oka van. Azért történik, mert azok, akiknek hatalma van, úgy döntöttek, hogy olyan erővel nyomják el a lakosságot, hogy a dolog egy ponton kirobban” – mondta a népszerű tévés személyiség.

Készült a France24, a Reuters, a Frankfurter Allgemeine Zeitung, és a USNews tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG