Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokkolta a világ politikusait a Capitolium elfoglalása


Donald Trump erőszakos támogatói a Capitoliumnál 2021. január 6-án
Donald Trump erőszakos támogatói a Capitoliumnál 2021. január 6-án

Vezető politikusok a világ minden részéről elítélték az amerikai Kongresszus épületének megtámadását. Az Európai Parlament elnöke, a brit miniszterelnök, a német külügyminiszter és mások is sokkolónak nevezték a világ egyik vezető hatalmának központjában kialakult káoszt.

“Kanadát mélyen megrázta a Washingtonban kialakult helyzet. A hatalom békés átadása alapvető fontosságú egy demokráciában – folytatódnia kell és folytatódni fog. Folyamatosan figyeljük a fejleményeket, gondolatainkban az amerikai néppel vagyunk” – közölte François-Philippe Champagne kanadai külügyminiszter.

“Gyalázatos jelenetek az amerikai Kongresszusban” – jellemezte a helyzetet Boris Johnson brit kormányfő. “Az Egyesült Államok a világ minden részén a demokráciáért áll ki, létfontosságú, hogy most békés és rendezett hatalomátadás történjen” – tette hozzá a brit miniszterelnök.

Az Egyesült Államok több más európai szövetségese is hasonlóképpen reagált, az amerikai demokrácia elleni támadásnak nevezve a történteket. Akadtak, akik keményen bírálták Donald Trump távozó elnököt.

“Trumpnak és követőinek el kellene fogadniuk az amerikai választók döntését és abba kellene hagyniuk a demokrácia lábbal tiprását” – jelentette ki például a német külügyminiszter.

Heiko Maas a Twitteren úgy fogalmazott, hogy “a gyújtó erejű szavakból erőszakos tettek fakadnak”, hozzátéve, hogy “a demokratikus intézmények semmibe vételének katasztrofális következményei vannak”.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli is elítélte a Capitoliumban történteket. Az Európai Unió vezető tisztviselői korábban már jelezték, a Biden-elnökségtől azt várják, hogy javul majd a viszony a szövetség és az Egyesült Államok között.

A francia külügyminisztérium közleményben ítélte el és nevezte “a demokrácia elleni komoly támadásnak” a történteket.

Mark Rutte holland kormányfő “szörnyű washingtoni képekről” írt és felszólította Donald Trumpot, hogy még ma ismerje el Joe Bident a következő amerikai elnöknek.

Az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke “a demokrácia templomának” nevezte az amerikai Kongresszus épületét, így az ott lezajlott jeleneteket sokkolónak minősítette. “Bízunk abban, hogy az Egyesült Államokban békés less a hatalomátadás Joe Bidennek” – tette hozzá Charles Michel.

“Ez lázadás. Nem kevesebb. Washingtonban” – tweetelte Carl Bildt, korábbi svéd miniszterelnök.

Az Egyesült Államok kongresszusának a novemberi elnökválasztás eredményeinek igazolására szerdára összehívott együttes ülése akkor fulladt káoszba és erőszakba, amikor Donald Trump elnök dühödt támogatói megrohamozták Washingtonban a Capitoliumot és összecsaptak a rendőrséggel.

A kongresszus tagjait gázmaszkban menekítették ki az épületből, ahol a rendőrök könnygázt is kénytelenek voltak bevetni a csőcselék ellen.

Az AP és a BBC tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG