Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország körözést adott ki az észt miniszterelnök ellen


Az ukrán elnök és az észt kormányfő Tallinnban 2024. január 11-én
Az ukrán elnök és az észt kormányfő Tallinnban 2024. január 11-én

Kaja Kallast a szovjet időkből ott maradt második világháborús emlékművek eltávolítását célzó erőfeszítései miatt vonnák felelősségre.

Az orosz belügyminisztérium körözési listáján a korábbi szovjet tagköztársaság kormányfőjén felül több más észt, lett és litván tisztségviselő és törvényhozó is megtalálható.

Azt nem tudni, mikor került ebbe a jegyzékbe, és a konkrét vádakat sem hozták nyilvánosságra eleinte, később viszont megerősítették, hogy az érintettek a szovjet katonai emlékművek lerombolását célzó erőfeszítéseik, „a történelmi emlékezet meggyalázása” miatt kerültek célkeresztbe.

Ehhez kapcsolódóan: Észtország vitát kavaró szovjet emlékművei

Bár a lépés a gyakorlatban nem sok jelentőséggel bír, mivel a kapcsolat már így is teljesen be van fagyva a Nyugat és Oroszország között az ukrajnai háború kezdete óta, mégis a feszültségek további erősödése felé mutat.

Ez az első alkalom, hogy az orosz kormány külföldi vezetőt vesz fel a körözési listájára, amelyen többek között Simonas Kairys litván kulturális miniszter és Taimar Peterkop észt államtitkár is fenn van, illetve számos törvényhozó a balti országokból.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kiemelte, hogy Kallas társaival „ellenségesen lépett fel országunkkal és a történelmi emlékezettel szemben”.

Marija Zaharova, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy ez csupán a kezdet. „Felelősségre kell vonni azokat, akik bűncselekményt követnek el a világot a nácizmus és a fasizmus alól felszabadítók emléke ellen” – jelentette ki.

Ehhez kapcsolódóan: A múltat végképp eltörölni: Európa eltakarítja a szovjet emlékműveket

Elemzők szerint a lépéssel Moszkva ellensúlyozni próbálja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen a megszállt ukrajnai területeken élő gyermekek jogellenes deportálása miatt, ami háborús bűnnek minősül.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen Ukrajnával kapcsolatos háborús bűnök miatt

Az észt hatóságok egyelőre nem reagáltak a történtekre.

A korábban a Szovjetunióhoz tartozó balti államok Oroszország ukrajnai inváziójának megindítása után jelentették be, hogy elbontják a szovjet kori emlékműveket. Az észt kormány 2022-ben kétszáz–négyszáz közé tette ezek számát az országban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG